ZZP of BV: wat is de beste keuze voor zzp’ers?

ZZP of BV: wat is de beste keuze voor zzp’ers?
July 31, 2021
Tag: Blogs
5 minute read

Wist je dat de term zzp regelmatig voor misverstanden zorgt? Veel mensen denken namelijk dat zzp een aparte rechtsvorm is. Dit is echter niet het geval. Een zzp’er is een ondernemer die ofwel een eenmanszaak ofwel een BV heeft. De echte keuze die je als zzp’er hebt, is namelijk of je voor een eenmanszaak of een BV gaat. Een zzp’er zijn, hoeft niet automatisch te betekenen dat je een eenmanszaak hebt. De zogenaamde ZZP BV is een veelvoorkomend, steeds populairder wordend fenomeen. Ben jij van plan als zzp’er aan de slag te gaan en ben je benieuwd welke rechtsvorm het beste bij jou past? Zowel de eenmanszaak als de BV zijn zeer geschikte rechtsvormen om je onderneming in te gieten. Toch bestaan er enkele grote verschillen. Wij brengen de risico’s en voordelen van beide varianten voor je in kaart, zodat jij met een gerust hart de beste beslissing voor jouw eigen onderneming kan nemen.

Richt nu je BV op!

Aansprakelijkheid BV

Eén van de grootste voordelen van een BV is dat je een nieuwe juridische entiteit creëert. Er wordt een denkbeeldige scheidslijn getrokken tussen jou en de BV. Kort gezegd houdt dit in dat in beginsel niet jij, maar enkel de BV aansprakelijk is voor eventuele schulden van de BV. Dit zorgt ervoor dat jij als ondernemer niet in je privévermogen aangetast kan worden wanneer er schulden ontstaan in de BV die niet voldaan kunnen worden. Jouw auto en je huis zijn dan bijvoorbeeld veilig. Deze zekerheid is voor veel mensen een belangrijke reden om te kiezen voor een BV wanneer ze gaan ondernemen.

Aansprakelijkheid eenmanszaak

Als zzp’er met een eenmanszaak zit het net even anders. Wanneer je ervoor kiest om als zzp’er met een eenmanszaak te beginnen, komt er geen nieuwe juridische entiteit tot stand. Er is dus geen denkbeeldige scheidslijn tussen de onderneming en jou. Jij als ondernemer bént de onderneming. Dit houdt in dat jij als ondernemer aansprakelijk gesteld kan worden voor schulden die door de eenmanszaak zijn gemaakt. Dit brengt risico’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waar je niet onder huwelijkse voorwaarden bent getrouwd. In zo’n geval kan ook je partner aansprakelijk worden gesteld voor gemaakte schulden.

Wat is een ZZP BV?

Zzp’ers kunnen ook een zogenaamde 'ZZP BV' oprichten. Dit houdt in dat een zzp’er in loondienst gaat werken bij zijn/haar eigen BV. Dit wordt dan de zogenaamde ZZP BV. Vervolgens gaat de ZZP BV een overeenkomst aan met een opdrachtgever. Waar de opdrachtgever eerst werk verschafte aan de zzp’er, doet hij dat nu aan de ZZP BV. Enkele redenen waarom veel zzp’ers ervoor kiezen om een ZZP BV op te richten: het opsparen van winst in de ZZP BV, het niet hoeven te betalen van inkomstenbelasting hierover en het kunnen aftrekken van zakelijke kosten van de verschuldigde belasting.

Oprichting BV

Een ander voordeel van de ZZP BV is dat de oprichting hiervan sinds enkele jaren geleden vele malen goedkoper is geworden. Waar eerst nog een startkapitaal van €18.000,- vereist was, is dit tegenwoordig niet meer verplicht. Je zou zelfs een symbolisch bedrag van €0,01 kunnen inleggen bij oprichting van de BV als startkapitaal. Dit maakt het oprichten van een BV erg laagdrempelig en daardoor aantrekkelijk. Oprichting gaat nog altijd via een notariële akte, maar dit kan grotendeels online gedaan worden. Bij Ligo kan je al binnen 3 dagen, eenvoudig en voordelig een BV oprichten! Dit doe je door binnen een paar minuten een online vragenlijst in te vullen.

Wil je meer informatie over het oprichten van een BV? Eerder publiceerden wij al een handig overzicht van alle stappen die komen kijken bij het oprichten van een BV. Zo weet je precies wat een oprichting inhoudt en wat je allemaal moet regelen.

Oprichting eenmanszaak

Een eenmanszaak oprichten is nog net iets eenvoudiger dan de oprichting van een BV. Hiervoor dien je je namelijk alleen maar in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Kosten BV

Bij de BV dien je rekening te houden met iets hogere (administratieve) kosten. Een BV is wettelijk verplicht om één keer per jaar een jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Wanneer je dit niet (tijdig) doet, bega je een economisch delict. Deze jaarrekening zal veelal worden opgesteld door een accountant. Een ander nadeel waar mensen tegenaan lopen (vaak onterecht), is de uitkering van het DGA-salaris. Dit houdt in dat er in principe tenminste €45.000,- per jaar aan salaris uitgekeerd dient te worden aan de directeur-grootaandeelhouder (DGA). De hoogte van dit bedrag vormt voor veel beginnende ondernemingen een afschrikwekkende factor. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Het DGA-salaris kan namelijk tot wel €0,- verlaagd worden. Lees hier alles over de twee mogelijkheden om een BV op te richten zonder DGA salaris.

Kosten eenmanszaak

Bij een eenmanszaak zijn de bedrijfskosten over het algemeen wat lager dan die van een BV. Natuurlijk zijn er ook gevallen denkbaar waarin een eenmanszaak (administratieve) kosten maakt die in de buurt komen van die van een BV. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een eenmanszaak met meerdere vestigingen en bijbehorend personeel.

Belastingen bij BV

Als BV betaal je vennootschapsbelasting. Tot en met een belastbaar bedrag van €200.000,- bedraagt deze 20%. Daarboven is het 25%. Net als een eenmanszaak, kan ook de BV aanspraak maken op verschillende fiscale aftrekposten. Meer informatie omtrent belastingen vind je op de website van de Belastingdienst. Vaak is het een verstandige keuze om voor een BV te kiezen. Niet alleen vanwege de aansprakelijkheidskwestie, maar ook zodat je je verdiende geld kunt opsparen in de BV. Bij een eenmanszaak is dit anders; je inkomsten worden dan belast met inkomstenbelasting. Dit zorgt ervoor dat je aangeslagen wordt over geld dat je ook had kunnen gebruiken om weer in je onderneming te investeren. Het is belangrijk om bij het kiezen van een rechtsvorm na te denken over wat je in de toekomst wil gaan doen met je onderneming.


Benieuwd naar hoe je nog meer fiscale voordelen kunt genieten? Eerder schreven wij hier al een blogartikel over de voordelen van een persoonlijke holding. Bij Ligo is het ook mogelijk om binnen een paar minuten door het invullen van een online vragenlijst een persoonlijke holding op te richten.

Belastingen bij eenmanszaak

Als zzp’er met een eenmanszaak zit het net weer even anders. Als zzp’er met een eenmanszaak betaal je namelijk inkomstenbelasting. Deze is hetzelfde als de belasting die particulieren over hun salarisinkomsten betalen. Zoals eerdergenoemd kun je als zzp’er met een eenmanszaak verschillende gunstige fiscale regelingen genieten. Belastingtechnisch zal het dus afhangen van de hoogte van je winst of je een eenmanszaak of een BV moet oprichten.

Van zzp in een eenmanszaak naar BV, wanneer omzetten?

Heb je al een eenmanszaak en vraag je je af of je deze wil omzetten naar een BV? Over het algemeen wordt aangenomen dat wanneer je je aansprakelijkheid graag wil afschermen, of je onderneming zich in een risicovolle markt begeeft, of je een winst van meer dan €80.000,- verwacht, een BV de juist keuze voor jou is. Lees hier over de drie manieren om je eenmanszaak om te zetten naar een BV.

Start nu met de omzetting

Happy entrepreneuring!

Heb je nog vragen over de oprichting van je BV? Of wil je graag meer informatie over de omzetting van je eenmanszaak? Onze Ligo juristen staan elke dag voor je klaar om je te helpen. Je kan ons te allen tijde bereiken via 020-3031043. Daarnaast zijn we elke dag van 9u tot 23u bereikbaar via onze online chat. Ook in het weekend.

Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Start met slim ondernemen

Doe de gratis Legal Checkup

Start Checkup

Hulp & support

To More Information About Ligo Just Click to Support
Support

Ligo Membership

Join us with Ligo membership with just one click..
Word member

Ook interessant

Ben jij van plan om een commerciële onderneming te starten? Dat kan je dat op verschillende manieren...
juli 13, 2021
Ga jij de uitdaging aan en ga jij je eigen onderneming oprichten? Maar twijfel je net als vele start...
juni 25, 2021
Wil je honderden euro’s besparen aan erfbelasting? In dat geval heb je een testament met een zogenaa...
januari 27, 2020
Download het gratis Testament Informatiepakket

Download het gratis Testament Informatiepakket In deze brochure lees je alles wat je moet weten over jouw testament

Download Book
testament-new
Download het gratis Testament Informatiepakket

Download het gratis Testament Informatiepakket In deze brochure lees je alles wat je moet weten over jouw testament

Download Book

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Werkdagen: 9:00 - 19:00

Weekend: 9:00 - 17:00

Chat Time

Werkdagen: 9:00 - 23:00

Weekend: 9:00 - 23:00

ligo-team

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Werkdagen: 9:00 - 19:00

Weekend: 9:00 - 17:00

Chat Time

Werkdagen: 9:00 - 23:00

Weekend: 9:00 - 23:00