Ligo

Juridische tips en informatie om zorgeloos te ondernemen

De voordeligste zakelijke rekening voor ondernemers

 

Ligo-tips-Knab

Ben je bezig met het oprichten van een BV, maar heb je geen idee wat je naast het oprichten van je BV nog meer moet regelen? Lees dan vooral verder. In dit blogartikel vertellen we je namelijk meer over één van de stappen die je moet zetten op het moment dat je een BV wil oprichten, namelijk het openen van een zakelijke rekening. We leggen hieronder uit waarom je een aparte zakelijke rekening voor je BV moet openen en hoe je dit snel, makkelijk en voor een zeer betaalbare prijs kan doen.

Waarom heb ik een aparte zakelijke rekening nodig voor mijn BV?

Je hebt bij de BV een aparte bankrekening nodig omdat de BV een rechtspersoon is. Dit betekent dat de BV eigen bezittingen, rechten en verplichtingen heeft. Verder betekent dit dat als een klant een product of dienst van jou koopt, deze klant geen overeenkomst sluit met jou als persoon, maar met je BV. Als deze klant betaalt aan de kassa of online, betaalt hij dus eigenlijk ook niet aan jou, maar aan je BV. Als de klant niet jou, maar je BV betaalt, moet je BV het betaalde bedrag wel bij een bank kunnen stallen, zeker als het gaat om een klant die heeft gepind. Je BV kan alleen geld op de bank stallen als er een zakelijke rekening is die op naam staat van je BV. Dit is dan ook de reden waarom een BV een aparte zakelijke rekening nodig heeft. Daarnaast kan een BV slechts een betaling verrichten met een eigen bankrekening.

Wat als ik meerdere BV's heb?

Ben jij aandeelhouder of bestuurder van meerdere BV's? Voor elke BV dien je een aparte bankrekening te hebben. Het is anders niet duidelijk welk geldbedrag van welke BV is. Het lukt dan niet om de rechten en verplichtingen van je BV’s uit elkaar te houden. Om dit te voorkomen, heb je voor al je BV’s een aparte zakelijke rekening nodig. Ten slotte geldt nog de verplichting dat elke BV een bedrag op zijn bankrekening moet hebben. Dit mag ook een heel laag bedrag zijn van bijvoorbeeld 1 cent, maar dit bedrag dient uiteindelijk wel aan de BV ter beschikking te worden gesteld. Dit is ook een reden waarom je voor al je BV’s een aparte bankrekening nodig hebt.

Kosten zakelijke rekening

Er zijn verschillende dingen waar je op dient te letten bij het openen van een zakelijke rekening. Een belangrijk aspect zijn de jaarlijkse kosten van de bankrekening. Bij een zakelijke rekening dien je namelijk meestal een vast bedrag per maand te betalen. Bovendien moet je bij sommige banken ook per transactie een klein bedrag betalen, bijvoorbeeld tien of twintig cent per transactie. Als starter krijg je vaak wel een korting op bijvoorbeeld het eerste halfjaar of het eerste jaar dat je de zakelijke rekening gebruikt. Het is belangrijk om kosten van de verschillende mogelijke rekeningen goed tegen elkaar af te wegen, zodat je uiteindelijk een goede beslissing kan nemen.

Waar moet ik verder op letten bij het openen van een zakelijke rekening?

Naast de kosten is het ook belangrijk om te bekijken welke services van je bank je veel wil gaan gebruiken. Als je bijvoorbeeld veel contante betalingen verwacht te gaan verwerken, is het belangrijk dat je bij je zakelijke rekening goedkoop geld kan afstorten en opnemen. Daarnaast kan je bekijken of je een creditcard nodig hebt. Ook is het belangrijk om te kijken hoe duur het is om een betaalautomaat te kopen. Een betaalautomaat heb je namelijk nodig om het mogelijk te maken voor je klanten om te pinnen in je winkel. Ten slotte kunnen er kosten en inspanningen gepaard gaan met het mogelijk maken van iDEAL-betalingen op het moment dat je een webshop hebt of het mogelijk maken van creditcard-betalingen. Je dient dus ook goed te bekijken hoe goedkoop en hoe gemakkelijk je bij verschillende banken bijvoorbeeld een betaalautomaat of iDEAL-betalingen kunt regelen.

Kan ik mijn zakelijke rekening afsluiten bij mijn huidige bank?

Misschien vraag je je af of het verstandig is om je zakelijke rekening bij dezelfde bank af te sluiten als waar je nu al je persoonlijke bankrekening hebt. Het antwoord hierop is dat het op zich niet uitmaakt bij welke bank je je zakelijke rekening opent. Als de bank waar jij je persoonlijke rekening hebt ook de bank is waarbij jij de gunstigste zakelijke rekening kan afsluiten, is er geen goede reden om dit niet te doen. Wel is het verstandig om goed te bekijken of je ‘persoonlijke’ bank wel echt de beste bank is om een zakelijke rekening bij af te sluiten. Als het gunstiger is om bij een andere bank een zakelijke rekening af te sluiten, kan je dat prima doen. Staar je dus niet blind op je huidige bank!

Het is verder zo dat, als je bank failliet gaat, je onder het depositogarantiestelsel recht op het terugkrijgen van je geld tot een maximum van €100.000. Een BV wordt voor dit stelsel als een aparte klant van de bank gezien en heeft, bij het faillissement, ook weer apart recht op maximaal €100.000. Dit geldt niet als je een eenmanszaak hebt. Als je meerdere rekeningen bij dezelfde bank hebt, blijft dit bedrag bij een eenmanszaak beperkt tot €100.000 en wordt het niet groter. Als jij in de buurt van deze grens zit met je privé-vermogen en je zakelijke vermogen, kan je om deze reden erover nadenken of je niet liever dit risico omzeild door je zakelijke rekening ergens anders te openen. Als je onderneemt voor een BV, is er echter geen goede reden waarom je je zakelijke rekening niet bij je ‘persoonlijke’ bank zou kunnen afsluiten als die bank de beste en goedkoopste optie is.

Hoe kan je goedkoop een zakelijke rekening openen?

Als ondernemer kan je op twee manieren erachter komen wat een goede zakelijke rekening is:

  • Je kan ervoor kiezen om zelf het onderzoek naar een geschikte zakelijke rekening te doen. Dit is kosteloos, maar het kan lastig zijn om een goed beeld te krijgen van de verschillende voorwaarden en prijzen die gelden bij de verschillende banken. Hierdoor ben je heel veel tijd kwijt aan het kiezen van een geschikte bank.
  • Je kan ervoor kiezen om gebruik te maken van de samenwerking tussen Ligo en Knab. Bij Knab heb je al voor slechts €5 per maand een zakelijke bankrekening. Daarnaast krijg je 1000 transacties per jaar gratis, terwijl de extra transacties slechts 10 cent per transactie bedragen. Het eerste jaar kost zelfs maar €2,50 per maand als je BV binnen de afgelopen drie jaar is opgericht! Ten slotte krijg je rente op zowel je spaar- als betaalrekeningen en kan je ervoor kiezen om automatisch geld van de spaarrekening van je BV naar je betaalrekening te laten verplaatsen op het moment dat je rood dreigt te komen te staan. Met deze rekening heb je dan ook bijna altijd een goede en goedkope rekening die je gemakkelijk aan kan gaan.

Een zakelijke rekening bij Knab open je hier:

Open hier een zakelijke rekening bij Knab

Wat moet je naast een zakelijke rekening nog meer regelen?

Wil je weten welke stappen je, naast het openen van een zakelijke rekening, bij het oprichten van een BV nog meer dient te zetten? Doorloop dan ons stappenplan voor de oprichting van een BV. Wil je weten welke risico’s je bedrijf na het doorlopen van dit stappenplan mogelijk nog loopt? Doorloop dan onze Legal Checkup. Heb je verder nog vragen? Stel je vragen via onze online chat! Het Ligo-team staat altijd voor je klaar om je verder te helpen.

 

Thijs Rohof

Growth Hacker bij Ligo. Thijs houdt zich bezig met het analyseren van gebruikers data, en gebruikt deze inzichten om constant een beter product-ervaring te creëren voor onze gebruikers.