Welke belastingen betaal je met je BV?

Welke belastingen betaal je met je BV?
december 9, 2021
5 minute read

Denk jij erover na om een besloten vennootschap (BV) op te richten? Dan wil jij natuurlijk weten wat voor belastingen jij moet betalen en aan hoeveel je hierbij moet denken. En dat is logisch, want gelijk na de oprichting van je BV krijg je al te maken met de Belastingdienst. Wil jij weten hoe het precies zit met de belasting die je betaalt over je winst en salaris? Of hoe jij zoveel mogelijk belastingvoordeel kan krijgen met een BV? Lees dan snel verder. In dit artikel beantwoorden wij al deze belangrijke vragen over BV belastingen.

Start nu jouw BV

Welke belastingen betaal ik over de winst?

Over de winst van je BV betaal je vennootschapsbelasting (VPB). De vennootschapsbelasting is verdeeld over twee schijven en kent daardoor twee verschillende tarieven. Hoeveel belasting jij betaalt is dus afhankelijk van de schijf waarin je terecht komt. In 2022 geldt het tarief van 15% voor winsten tot €395.000,-. Voor alle winst daarboven geldt een tarief van 25,8%.

Twijfel je nog over de juiste rechtsvorm voor je bedrijf en verwacht je veel winst te maken? Vanwege de lage tarieven van de vennootschapsbelasting is de BV bij hoge winsten veel aantrekkelijker dan een eenmanszaak of vof.

Meer weten over de verschillende rechtsvormen en hun voordelen? Download dan onze gratis rechtsvorm keuzegids met een handige rechtsvorm keuze test! Zo weet jij binnen enkele minuten welke rechtsvorm goed bij jouw business idee past.

New call-to-action

Welke belasting betaal je als DGA?

Je betaalt niet alleen belasting over de winst die je BV maakt. Ook zal je altijd belasting moeten betalen over wat je verdient. Je inkomen dus. Over het salaris, dat je krijgt als DGA (Directeur Grootaandeelhouder) van je BV, zal je daarom inkomstenbelasting in box 1 moeten betalen. Wanneer ben je DGA? Je bent DGA in je BV als je een groot deel van de aandelen hebt én bestuurder bent. Als DGA moet jij jezelf in principe verplicht minimaal €48.000,- per jaar uitkeren.

Hieronder zie je hoe de hoogte van de inkomstenbelasting in box 1 wordt berekend. Blijft je salaris onder de €69.398,-? Dan betaal je alleen belasting in de eerste schijf. Wanneer jij jezelf als DGA het minimum salaris van €48.000,- betaalt, moet je hierover dus €48.000,- x 37,07% = €17.793,60,- aan inkomstenbelasting betalen.

Betaal jij jezelf een hoger salaris? Hou er dan rekening mee dat je over elk bedrag boven de €69.398,- ook nog belasting in de tweede schijf moet betalen.

Voorbeeld: Stel, je krijgt als DGA een salaris van €100.000,-. Dan betaal je tot €69.398,- 37,07% = €26.163,05 aan belasting. Over het resterende salaris €100.000 - €69.398 = €30.602,- betaal je 49,5% = €15.147,99 belasting. In totaal betaal je dus €26.163,05 + €15.147,99 = €41.311,04 inkomstenbelasting. 

Nu denk je misschien, wat een smak geld als je net begint. Geen zorgen. Er zijn veel omstandigheden waarin je dit verplichte salaris kan verlagen via de Belastingdienst. Al helemaal als starter. Benieuwd naar hoe je dit doet? Lees dan ons blogartikel BV oprichten zonder hoog DGA-salaris of download onze gratis DGA-salaris gids.

Betaal ik belasting over het uitkeren van dividend?

Ja, je zal belasting moeten betalen als jouw BV aan jou als aandeelhouder dividend uitkeert. Ook hier betaal je inkomstenbelasting over. Dit is inkomstenbelasting uit box 2 ('inkomsten uit aanmerkelijk belang'), van 26,9%. Let op: dit is dus een ander soort inkomstenbelasting dan je over je DGA-salaris betaalt.

Als de BV dividend uitkeert aan jou als aandeelhouder, dan moet de BV direct 15% dividendbelasting inhouden. Gelukkig kan jij bij je aangifte inkomstenbelasting deze inhouding verrekenen met de box 2 belasting. Het is dus een voorheffing. Je betaalt dus feitelijk altijd slechts 26,9% belasting!

Hoe wordt een BV belast?

Laten we de cijfers allemaal nog eens onder elkaar zetten. Hieronder vind je een overzicht van de belastingen die jij met je BV moet betalen en over welk onderdeel je dit moet doen.

Moet ik ook rekening houden met BTW?

Sommige ondernemers zijn ondernemers voor de omzetbelasting (beter bekend als BTW). Wil jij weten of jij BTW moet afdragen? Controleer hier eenvoudig of jij rekening moet houden met BTW en zo ja, welk tarief er op je producten of diensten van toepassing is.

Vaak wordt de BTW doorberekend aan de klant. Ondernemers tellen de BTW op bij hun eigen verkoopprijs. Hierdoor zie je bij de aankoop vaak staan: verkoopprijs inclusief BTW. Wil je meer weten over het BTW-nummer? Lees dan ons blogartikel: Waar vind ik mijn BTW nummer? 

Moet je BV loonbelasting betalen?

Ja, jouw BV moet loonbelasting betalen. Als DGA ben je namelijk werkzaam voor de BV, de BV is dus jouw werkgever. Dit blijkt ook uit het arbeidscontract dat jij als DGA met je BV hebt. De BV is verplicht om de loonbelasting in te houden op het salaris van jou, de werknemer. De belasting wordt vervolgens door de BV overgedragen aan de Belastingdienst. Let op: dit geldt uiteraard niet alleen voor jou, maar ook voor eventuele andere werknemers van de BV.

Welke gevolgen heeft een holdingstructuur voor je belastingen?

Het opzetten van een holdingstructuur is erg voordelig voor je belastingdruk.

Stel dat jij een DGA bent zonder een persoonlijke holding boven je werk-BV. Als je winst aan jezelf wilt uitkeren, betaal je hier zoals je weet box 2 inkomstenbelasting over.

Als jij een holding opricht naast je werk-BV kun je gebruik maken van de gunstige deelnemingsvrijstelling. Dat komt erop neer dat jouw holding geen dividendbelasting hoeft te betalen over de winst die de werk-BV aan de holding uitkeert. Zodra je deze winst vervolgens privé uitkeert moet je uiteraard wel box 2 inkomstenbelasting betalen. Maar als jij het geld in je holding laat zitten hoeft dit niet! Dan hoef jij hierover niets te betalen. Het tweede voordeel van de deelnemingsvrijstelling ziet op de situatie waarin jij jouw aandelen in je onderneming wil verkopen. Wil je hier meer over weten? Download dan snel het Holding e-book

 

Start nu jouw BV

 

Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Start met slim ondernemen

Doe de gratis Legal Checkup

Start Checkup

Hulp & support

Voor meer informatie klik op support
Support

Ligo Plan

Bekijk de voordelen hier met slechts één klik
Word member

Ook interessant

Have you heard about the lucrative business climate in The Netherlands and are you ready to start yo...
april 25, 2022
Maakt jouw bedrijf winst? Wat goed! Dan denk je er misschien over na om een uitkering te doen aan je...
januari 6, 2022
Wil jij gaan investeren in vastgoed? Door de interessante rendementen van dit moment kan dit heel vo...
december 30, 2021
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book
cover_holding_ebook_white
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Working days: 09:00-18:00

Chat Time

Working days: 09:00-23:00

Weekend: 09:00-23:00

team_Img

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Working days: 09:00-18:00

Chat Time

Working days: 09:00-23:00

Weekend: 09:00-23:00