Wat moet je weten als ondernemer in 2023

Wat moet je weten als ondernemer in 2023
december 9, 2022
5 minute read

Ben je benieuwd welke veranderingen voor jou als ondernemer in 2023 te wachten staan? Hier lees je alles wat je moet weten over nieuwe en aangepaste wetgeving per 2023. Kijk wat van toepassing is op jouw bedrijf en doe aanpassingen waar nodig. Dan ga jij goed het nieuwe jaar in!

1. Verbod hoog bedrag lenen van je BV

Leen je voor je privé-situatie als Directeur Grootaandeelhouder (DGA) geld van je BV? Dit is natuurlijk een van de voordelen van het hebben van een BV en holding. Maar let op! Vanaf 2023 mag je maximaal €700.000 aan jezelf lenen vanuit je BV. Over het bedrag boven dit maximum betaal je 26,7% inkomstenbelasting. Leen je toch meer dan €700.000 uit je BV in 2023? Dan heb je slechts tot eind 31 december 2023 om je schuld aan je BV af te lossen, zonder de inkomstenbelasting te betalen.

Heb jij aan jezelf geld geleend voor het financieren je eigen woning? Of wil je dit doen? Dan hebben we goed nieuws. In dat geval geldt het maximum niet. 

2. Maak je kantoor energiezuiniger voor 2023

Ben je eigenaar van een kantoor-of bedrijfsgebouw van 100 m2 of meer? Zorg er dan voor dat je gebouw voor 2023 minimaal energielabel C heeft. Blijft jouw energielabel D of lager? Dan riskeer je niet alleen een hoge boete (die kan oplopen tot €81.000!), maar in het slechtste geval kan je kantoorpand ook gesloten worden. Is jouw bedrijfsgebouw een monumentaal pand? Dan hoef je voorlopig nog niet aan deze regel te voldoen. 

Tip: vermijd onaangename verrassingen en check voor de zekerheid het energielabel van je kantoorpand. Lees hier hoe je in 5 stappen een boete voorkomt. Vaak kan je je gebouw al snel naar energielabel C brengen met  LED-verlichting. Ook biedt de overheid hulp met subsidies en fiscale regelingen aan ondernemers die hun kantoor verduurzamen.

Huur je een kantoor? Dan ligt de verantwoordelijkheid bij de eigenaar-verhuurder om te zorgen dat het kantoorgebouw energiezuinig is. Als huurder ben je wel verplicht om mee te werken aan werkzaamheden die hiervoor moeten worden uitgevoerd. 

3. Bedreigd? Scherm je bezoekadres af 

Is het bezoekadres van jouw onderneming jouw privé adres? En ontvang je bedreigingen aan je privé adres, waardoor je het bezoekadres van je onderneming liever geheim houdt? Vanaf 15 december 2022 wordt dit mogelijk. Je kan namelijk in het Handelsregister je bezoekadres laten afschermen. Wil je meer weten over het afschermen van je bezoekadres? Lees dan hier verder.

4. Meebetalen aan plastic zwerfafval

Produceert of importeert jouw onderneming plastic wegwerpproducten voor de Nederlandse markt? Dan moet je vanaf 2023 bewuster omgaan met het zwerfafval dat jouw product veroorzaakt. Je moet namelijk mee betalen aan het opruimen hiervan. Ook moet je straks de consument helpen om dit plastic zwerfafval te voorkomen.

Tip: produceert jouw bedrijf ook plastic wegwerpproducten? Dan is dit voor jou als ondernemer misschien een goed moment om je bedrijf duurzamer te maken. Je kan bijvoorbeeld je producten recyclebaar, herbruikbaar of repareerbaar maken. Op deze manier betaal je minder en help je gelijk om de wereld te verbeteren!

5. Kinderopvangtoeslag wordt toegankelijker

Ben jij een ondernemer met jonge kinderen? Dan krijg je waarschijnlijk kinderopvangtoeslag. Deze toeslag is nu nog afhankelijk van het aantal gewerkte uren van de ouder. De berekening van deze toeslag is voor een ondernemer met onregelmatige werktijden best ingewikkeld. Hier komt nu verandering in. Per 2023 is de hoogte van deze toeslag namelijk niet meer afhankelijk van het aantal gewerkte uren. Voortaan kan je per gewerkte maand (van de minst werkende ouder) aanspraak maken op kinderopvangtoeslag. Goed nieuws dus voor de ondernemende ouder, want geen last meer van ingewikkelde urenberekeningen! 

6. Hoge energierekening? Je krijgt steun!

Heb jij als onderneming met jouw energieleverancier een contract als zogeheten kleinverbruiker (check dit op je energierekening of neem contact op met netbeheerder) ? Dan hebben we goed nieuws voor jou. Vanaf 2023 geldt er een prijsplafond voor jouw energierekening. Voor gas betaal je €1,45 per m3 tot een maximum van 1200m3 en voor elektriciteit €0,40 per kWh tot het maximum van 2900 kWh. Let wel op: ga je over deze maxima heen? Dan betaal je voor je energieverbruik boven deze maxima wel de normale prijs. 

7. Betalingen aan derden - nieuwe regels Belastingdienst

Betaal jij wel eens iemand die niet bij jouw in dienst is en die niet vanuit zijn eigen onderneming de opdracht verricht? Bijvoorbeeld een spreker voor een bijeenkomst of iemand die een klusje voor je doet? Dit soort informatie heeft de Belastingdienst nodig voor de inkomstenbelasting van die persoon. Dit soort betalingen moeten op een nieuwe manier aan de Belastingdienst aangeleverd worden per januari 2023. Je moet de gegevens van 2022 voor 1 februari 2023 naar de Belastingdienst sturen. Wil je weten hoe dit precies moet? Lees hier verder.

8. Meer tijd om oudedagsverplichting om te zetten 

Heb je in je BV pensioen opgebouwd met een zogeheten oudedagsverplichting (ODV)? Soms willen ondernemers de ODV graag omzetten in een lijfrente, lijfrenterekening of lijfrentebeleggingsrecht. Bijvoorbeeld als je je BV wil opheffen. Nu is het tot 5 jaar na AOW-leeftijd mogelijk om de ODV om te zetten. Vanaf 2023 het mogelijk om dit ook na deze 5 jaar te doen.

9. Niet langer pensioensparen met fiscale oudedagsreserve

Heb jij eenmanszaak, vof, maatschap en cv en bouw je fiscale oudedagsreserves op? Let dan goed op! Vanaf 2023 is het niet langer mogelijk om fiscale oudedagsreserves op te bouwen. Heb je al fiscale oudedagsreserves opgebouwd? Dan mogen deze reserves blijven staan op de balans van je onderneming. Op zoek naar andere manieren om als ondernemer je pensioen op te bouwen? Lees hier verder.

10. Verbod op online verkoop sigaretten

Heb jij een online bedrijf en verkoop jij sigaretten? Vanaf 1 juli 2023 is het verboden om tabaksproducten online te verkopen. Overtreed je dit verbod, dan loop je risico op een hoge boete. Hieronder vallen niet enkel sigaretten en sigaren, maar ook producten als e-sigaretten, vapes en navulverpakkingen. Het maakt daarbij niet uit of er nicotine in de producten zit. 

11. Betere reiskostenvergoeding

Heb jij werknemers die elke dag op en neer moeten vanuit hun huis naar kantoor, of zakelijk veel reizen? Dit wordt fiscaal straks beter geregeld voor je. Nu geldt dat je als werkgever 19 cent onbelast mag vergoeden aan je werknemers per km die afleggen. Vanaf volgend jaar wordt dit verhoogd jaar 21 cent. Toch weer mooi meegenomen met de hoge benzineprijzen.

Wil je weten wat er al eerder werd aangekondigd op Prinsjesdag 2022? Lees hier meer.

Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Start met slim ondernemen

Doe de gratis Legal Checkup

Start Checkup

Hulp & support

Voor meer informatie klik op support
Support

Ligo Plan

Bekijk de voordelen hier met slechts één klik
Word member

Ook interessant

Na opnieuw een bewogen coronajaar komt het einde van 2021 in zicht! Ook in dit jaar is een behoorlij...
december 31, 2021
Met zeer veel trots kondigen Ligo en SignRequest hun samenwerking aan! Klanten van Ligo maken per ma...
mei 9, 2017
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book
cover_holding_ebook_white
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Working days: 09:00-18:00

Chat Time

Working days: 09:00-23:00

Weekend: 09:00-23:00

team_Img

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Working days: 09:00-18:00

Chat Time

Working days: 09:00-23:00

Weekend: 09:00-23:00