Wat is het UBO-register?

Wat is het UBO-register?
June 19, 2021
Tag: BV
3 minute read

Sinds 27 september 2020 zijn veel ondernemingen verplicht om hun zogeheten ultimate beneficial owners (afgekort UBO’s) in te schrijven in het UBO-register. Wat heeft dit nieuwe register voor jou als ondernemer veranderd? Heeft dit bijvoorbeeld gevolgen voor je bestaande of nog op te richten BV? Ligo vertelt je alles wat je moet weten over de invoering van het UBO-register en wat dit betekent voor jouw onderneming in deze blog.  

Ben jij een UBO?

Kan jij als UBO worden aangemerkt, vraag je je wellicht af? Als dat zo is, moet je immers rekening houden met het UBO-register. UBO staat voor ultimate beneficial owner, oftewel uiteindelijk belanghebbende. 

Je bent allereerst een UBO als je direct of indirect meer dan 25% van de aandelen houdt in een onderneming, bijvoorbeeld een BV. Houdt bijvoorbeeld jouw holding meer dan 25% van de aandelen in een werk-BV? In die situatie word jij als persoon achter die holding als UBO aangemerkt. Twee voorbeelden:

  1. Direct aandeelhouderschap: Een BV heeft 3 aandeelhouders. Meneer A heeft 15% van de aandelen, mevrouw B heeft 20% van de aandelen en mevrouw C heeft 65% van de aandelen. In dit geval is mevrouw C een (directe) UBO. Meneer A en mevrouw B zijn geen UBO.

  2. Indirect aandeelhouderschap: Een werk-BV heeft 1 aandeelhouder, namelijk een holding. Mevrouw Z is enig aandeelhouder van de holding. In dit voorbeeld is mevrouw Z een (indirecte) UBO van de werk-BV. Een rechtspersoon kan nooit een UBO zijn, omdat UBO's altijd mensen zijn.

Daarnaast kan je ook als UBO worden aangewezen wanneer je uiteindelijke zeggenschap hebt binnen een onderneming. Dat is bijvoorbeeld het geval als je een meerderheid van de stemrechten hebt of een meerderheid van het bestuur van je BV kan benoemen of ontslaan. 

Wat nu als er op basis van het hierboven genoemde geen UBO kan worden aangewezen? Denk bijvoorbeeld aan een BV met vijf aandeelhouders die allemaal 20% van de aandelen in deze BV houden. In dat geval worden alle bestuurders in principe aangemerkt als zogeheten  ‘pseudo-UBO’s’. 

Welke ondernemingen moeten UBO’s inschrijven?

Niet in alle gevallen hoef je je als UBO in te schrijven in het UBO-register. Heb je bijvoorbeeld een eenmanszaak? Dan is inschrijving niet nodig. Als jouw onderneming een van de volgende rechtsvormen heeft, dien je de UBO(’s) in ieder geval wel in te schrijven:

  • (niet-beursgenoteerde) BV’s en NV’s;
  • stichtingen, sommige verenigingen, onderlinge waarborgmaatschappijen, en coöperaties;
  • personenvennootschappen (een maatschap, een vof, of een commanditaire vennootschap).

Hoe word ik ingeschreven als UBO?

De manier van inschrijven in het UBO-register, is afhankelijk van je situatie:  

  1. Wil je met een bestaande onderneming (bijvoorbeeld een holding) een BV oprichten? Dan schrijft de notaris de UBO(’s) van de op te richten onderneming in het UBO-register. De notaris moet hiervoor ook vaststellen wie de UBO is van jouw bestaande onderneming. Het enige wat hij hiervoor nodig heeft, is een door jou ingevulde UBO-verklaring en de oprichtingsakte. Bij Ligo kan je de UBO-verklaring na het invullen van de online vragenlijst eenvoudig downloaden vanuit je persoonlijke omgeving. De notaris kan jouw nieuwe BV ook pas inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) na de inschrijving in het UBO-register. Heb je vragen over de documenten die de notaris van je nodig heeft? Geen paniek, Ligo kijkt met je mee en vertelt je precies wat je moet uploaden.
  2. Wil je met meerdere bestaande ondernemingen een nieuwe BV oprichten? Dan heeft de notaris naast de ingevulde UBO-verklaring(en) en oprichtingsaktes hier ook een kopie van het aandeelhoudersregister voor nodig. Let er wel op: zijn er meerdere UBO’s? Dan moet elke UBO deze verklaring invullen. 
  3. Het UBO-register is ook van belang bij een aandelenoverdracht. Een nieuwe aandeelhouder kan er immers toe leiden dat er een nieuwe UBO geregistreerd moet worden. De notaris moet dit dan aanpassen in het UBO-register. Hij heeft in die situatie daarom naast de ingevulde UBO-verklaring(en) en oprichtingsakte ook het originele aandeelhoudersregister nodig. Op deze manier kan de notaris achterhalen wie er in het verleden UBO’s waren en of de aandelenoverdracht hier iets aan heeft veranderd. 
  4. Ook in het geval je als natuurlijk persoon een BV wil oprichten, zal de notaris de UBO(’s) van deze BV in het UBO-register inschrijven. Dit zal de notaris tijdens het oprichtingsproces doen met behulp van de door jou ingevulde UBO-verklaring. Ook hier geldt dat de inschrijving in het UBO-register een voorwaarde is voor de inschrijving van de nieuwe onderneming bij de KvK. 
  5. Ben je UBO van een bestaande onderneming? Dan dien je er zelf voor te zorgen dat jij en de eventuele andere UBO(’s) worden geregistreerd in het UBO-register. Dit kan eenvoudig online bij de KvK, via een inschrijfformulier per post of via de notaris. Zorg ervoor dat je dit in ieder geval vóór 27 maart 2022 hebt gedaan. Doe je dit niet, dan kan je uiteindelijk een flinke boete worden opgelegd. Schrijf je daarom zo snel mogelijk in!

Weet je inmiddels voldoende over de UBO’s en het UBO-register en ben je er klaar voor om je BV oprichten?

Start nu je BV

Heb je nog vragen over UBO’s of het UBO-register? Neem dan gerust contact met ons op. Onze juristen staan elke dag voor je klaar om je te helpen. Je kunt ons op werkdagen tussen 9:00 en 18:00 telefonisch bereiken via 020-3031043 om je goed en gratis te laten adviseren. Daarnaast zijn we elke dag van 9:00 tot 23:00 bereikbaar via onze online chat. Ook in het weekend. 

Het Ligo team

Download de gratis DGA-salaris gids

Download hier de gratis DGA-salaris Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de DGA-salaris.

Download Book

Start met slim ondernemen

Doe de gratis Legal Checkup

Start Checkup

Hulp & support

Voor meer informatie klik op support
Support

Ligo Plan

Bekijk de voordelen hier met slechts één klik
Word member

Ook interessant

BV
Wat zijn de kosten van een BV oprichting? Als jij op het punt staat om een besloten vennootschap (BV...
mei 7, 2021
BV
Ben jij een startende ondernemer? Dan heb je waarschijnlijk al wel eens van “statuten” gehoord. Als ...
mei 4, 2021
BV
Bij een zogeheten ‘holdingstructuur’ denk je wellicht aan grote multinationals die een ingewikkelde ...
februari 26, 2021
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book
cover_holding_ebook_white
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Working days: 09:00-18:00

Chat Time

Working days: 09:00-23:00

Weekend: 09:00-23:00

ligo-team

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Working days: 09:00-18:00

Chat Time

Working days: 09:00-23:00

Weekend: 09:00-23:00