Wat is een uitgifte van aandelen?

Wat is een uitgifte van aandelen?
september 23, 2021
5 minute read

Ben jij van plan om aandelen uit te geven? Dit kan bij oprichting van je BV, maar ook daarna. Bijvoorbeeld om zo het eigen vermogen van je BV te vergroten. Soms worden er ook nieuwe aandelen uitgegeven omdat de BV daarmee nieuwe investeerders binnen kan halen. Maar het kan ook zo zijn dat jij als bestaand aandeelhouder meer aandelen wilt, om zo de kapitaalkracht van je BV te vergroten. Maar hoe geef je aandelen uit? In dit artikel vertellen we je alles over uitgifte van aandelen, hoe het werkt en wanneer het interessant is voor jou. 

Wat is een uitgifte van aandelen?

Een uitgifte van aandelen (een aandelenemissie) is het uitgeven van nieuwe aandelen in je besloten vennootschap. 

Hoe werkt een uitgifte van aandelen? 

Wil je aandelen uitgeven bij de oprichting van je BV? Dan kunnen ze bijvoorbeeld worden uitgegeven aan de oprichter(s) van de vennootschap. Dit wordt meteen geregeld bij de oprichting van de BV. De notaris verwerkt dit dan in de oprichtingsakte. Wil jij een BV oprichten en aandelen uitgeven?

Start nu jouw BV

Het kan ook zijn dat je je Bv allang heb opgericht, en nieuwe aandelen wilt uitgeven. Hoeveel nieuwe aandelen je kan uitgeven is afhankelijk van of je BV een maatschappelijk kapitaal heeft.

Het maatschappelijk kapitaal is het maximale bedrag waartegen je BV aandelen kan uitgeven. Vaak worden niet alle aandelen genomen door de aandeelhouders. Het is dus mogelijk om slechts een deel van het maatschappelijk kapitaal te 'plaatsen'. De waarde van alle uitgegeven aandelen bij elkaar wordt het geplaatste kapitaal genoemd. Let wel op: een maatschappelijk kapitaal is niet verplicht. Als je dit al hebt, staat dit in de statuten van je BV. 

In de afbeelding hieronder zie je een voorbeeld van een BV die niet al zijn maatschappelijk kapitaal heeft 'geplaatst'. 

Geplaatst en maatschappelijk kapitaal

Wanneer heb je ruimte om aandelen uit te geven? 

Heb je geen maatschappelijk kapitaal in je statuten? Dan kan je onbeperkt aandelen uitgeven. Heb je wel maatschappelijk kapitaal in je statuten? In het voorbeeld hieronder zie je wanneer je ruimte hebt om aandelen uit te geven. 

Voorbeeld: Stel, je BV heeft een maatschappelijk kapitaal van €250.000,-. Elk aandeel is nominaal €100,- per stuk waard. In dat geval kan je BV in totaal 2.500 aandelen uitgeven. In de afbeelding hierboven zie je dat slechts 1/4 van deze aandelen geplaatst. In totaal zijn er dus 625 aandelen genomen door de aandeelhouders. Er is dus ruimte om op een later moment nog een aandelen uitgifte te doen.

Wat als er geen ruimte is om een uitgifte van aandelen te doen? 

Is er geen plek binnen het maatschappelijk kapitaal voor het uitgeven van extra aandelen? In dat geval zul je eerst het maatschappelijk kapitaal moeten vergroten in de statuten. Hiervoor is een statutenwijziging nodig.

Wat zijn de voordelen van een uitgifte van aandelen?

Nieuwe aandelen kunnen worden uitgegeven aan nieuwe investeerders, maar ook aan bestaande aandeelhouders die extra willen investeren. De aandelenuitgifte is aantrekkelijk in de volgende situaties.

    • Meer ruimte creëren voor investeringen: Als jij van plant bent om uit te breiden of om meer te investeren in je BV kan de aandelenuitgifte een mooie manier zijn om het eigen vermogen van de BV te vergroten. Zo maak je eigenlijk ruimte om je plannen te kunnen bekostigen.
    • De liquiditeit van je BV vergroten: De liquiditeit van je BV is het antwoord op de vraag of je BV op korte termijn haar rekeningen kan betalen. Hoe sneller je BV kan betalen, hoe meer liquide je BV is. Denk bijvoorbeeld aan hoeveel je op de balans hebt staan, maar ook aan hoe snel je zaken zoals een pand of aandelen kan omzetten in geld. Door een aandelenuitgifte te doen zorg je ervoor dat je eigen vermogen wordt vergroot en dit komt je liquiditeit dus ten goede.

Investeerders aantrekken

Wie is bevoegd tot een uitgifte van aandelen?

De Algemene vergadering van Aandeelhouders (AvA) kan nieuwe aandelen uitgeven. Let wel op: hiervan kan in de statuten van je BV worden afgeweken. De statuten vind je in de oprichtingsakte die is opgemaakt door de notaris.

AvA

De to-do lijst voor een uitgifte van aandelen

Voor de uitgifte van nieuwe aandelen heb je een aantal dingen nodig. Hieronder zetten we alle documenten die je voor een uitgifte van aandelen nodig hebt op een rijtje. Sommige documenten worden opgesteld door de notaris. Anderen moeten weer door jou worden aangeleverd. Lees snel verder om erachter te komen wat jij voor je uitgifte van aandelen moet regelen. 

Zorg voor een besluit van de aandeelhouders

Voor een aandelenuitgifte heb jij een emissiebesluit nodig. Het emissiebesluit staat ook wel bekend als het aandeelhoudersbesluit tot uitgifte. Dit besluit moet worden genomen door je Algemene vergadering van Aandeelhouders (AvA). In dit besluit bepaal je samen met je mede-aandeelhouders wat voor aandelen er worden uitgegeven en aan wie. Daarnaast spreek je hierin af welke prijs er betaald moet worden voor elk uitgegeven aandeel. Vergeet dus niet dat je dit besluit gereed moet hebben voordat je naar de notaris gaat! 

Ga langs de notaris

Waarom moet je langs de notaris? De notaris heb je nodig voor twee documenten: de akte van uitgifte en de akte van levering.

Akte van uitgifte

Heb jij een schriftelijk vastgelegd emissiebesluit van de AvA? Dan ga je vervolgens langs de notaris voor het ondertekenen van je notariële akte. Dit is de zogenaamde 'akte van uitgifte'. Wat moet jij doen? Jij hoeft er alleen voor te zorgen dat de akte wordt ondertekend door de (vertegenwoordiger(s) van de) BV en door de personen aan wie de aandelen worden uitgegeven. 

Akte van levering

Naast de akte van levering, zal je ook een andere notariële akte nodig hebben. Namelijk een akte voor de levering van de aandelen. Deze akte wordt de akte van levering genoemd. De notaris zal hierin noteren wanneer en hoe de aandelen zijn verkregen door de koper. Pas als de akte van levering ook is opgesteld en ondertekend door de notaris kunnen de aandelen daadwerkelijk worden geleverd aan de koper. 

Let op: pas op het moment dat je BV de levering van de aandelen heeft erkend, kan de nieuwe aandeelhouder de rechten uitoefenen die aan het aandeel verbonden zijn. 

Werk je aandeelhoudersregister bij

Als je BV eenmaal aandelen heeft uitgegeven, moet je niet vergeten om het aandeelhoudersregister bij te werken. In principe ben jij hier namelijk verantwoordelijk voor. Doe je dit niet? Lees in dit artikel meer over de gevolgen die dit voor jou kan hebben. Het is namelijk verplicht om een bijgewerkt register bij te houden. 

Tip: Sommige notarissen kunnen pro-actief aanbieden om het aandeelhoudersregister voor je bij te werken, maar niet allemaal. Zorg er daarom voor dat jij je zaken op een rijtje hebt door je aandeelhoudersregister goed te bewaren en bij te laten werken. 

Wat kost een uitgifte van aandelen? 

Een uitgifte van aandelen kan je doorgaans tussen de €600,- en €900,- kosten. Notarissen hanteren vaak een vanaf prijs voor aandelenuitgifte. Hou er dus rekening mee dat je kosten voor je aandelenemissie soms hoger kunnen uitvallen. 

Ben je op zoek naar een ervaren notaris voor je uitgifte van aandelen? Neem  contact op met het Support team van Ligo. Wij helpen je graag aan een geschikte notaris bij je in de buurt. 

Hou rekening met de voorrang van de bestaande aandeelhouders

Vergeet niet om bij je uitgifte van nieuwe aandelen rekening te houden met het voorkeursrecht van je aandeelhouders. Het voorkeursrecht is het recht (van de bestaande aandeelhouders) om een aandeel met voorrang te kopen. De aandelen zullen dus eerst aan hen moeten worden aangeboden.

Waarom bestaat dit voorkeursrecht? Dit is nodig om zogeheten verwatering te voorkomen. Verwatering is het fenomeen dat, als nieuwe aandelen worden uitgegeven, het belang van de bestaande aandeelhouders en hun invloed in de BV kleiner wordt. 

Meer vragen over de uitgifte van aandelen?

Heb je nog vragen over de uitgifte van aandelen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor gratis advies. Je kunt ons op werkdagen tussen 9:00 en 18:00 telefonisch bereiken op 020-3031043. Daarnaast staan we elke werkdag van 09:00 tot 22:00 voor je klaar via de online chat. En ook in het weekend kun je ons tussen 10:00 en 18:00  bereiken via onze online chat!

Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Start met slim ondernemen

Doe de gratis Legal Checkup

Start Checkup

Ook interessant

There Are No Related Posts

Hulp & support

Voor meer informatie klik op support
Support

Ligo Plan

Bekijk de voordelen hier met slechts één klik
Word member

Ook interessant

There Are No Related Posts

Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book
cover_holding_ebook_white
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Working days: 09:00-18:00

Chat Time

Working days: 09:00-23:00

Weekend: 09:00-23:00

ligo-team

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Working days: 09:00-18:00

Chat Time

Working days: 09:00-23:00

Weekend: 09:00-23:00