Wat is een besloten vennootschap?

Wat is een besloten vennootschap?
July 31, 2021
Tag: Blogs
6 minute read

Ben je van plan zelf te gaan ondernemen? Wat goed! Maar weet jij al welke rechtsvorm je gaat kiezen uit de vele mogelijkheden die er zijn? De besloten vennootschap (BV) is voor veel ondernemers dé manier om hun bedrijf in te richten. Een besloten vennootschap is namelijk gemakkelijk op te richten, je beperkt er je aansprakelijkheid mee en het levert fiscale voordelen op. Maar wat is een besloten vennootschap nu precies? En hoe begin je met het oprichten van een besloten vennootschap? Met welke wettelijke vereisten moet je allemaal rekening houden? Lees snel verder, want in dit artikel vertellen wij je er alles over.

Start nu je BV

Besloten vennootschap: wat zijn de voordelen?

De besloten vennootschap is Nederlands populairste ondernemingsvorm. De besloten vennootschap kent tenslotte vele voordelen. Wij schreven in een eerdere blogpost al uitvoerig over de voordelen van een BV. De grootste voordelen van de BV zijn:

Beperking van jouw aansprakelijkheid

Het grote voordeel van een besloten vennootschap is dat je in principe niet persoonlijk aansprakelijk bent. Dit komt omdat een besloten vennootschap rechtspersoonlijkheid heeft. Rechtspersoonlijkheid betekent dat de onderneming kan handelen alsof het een natuurlijk persoon is. Dit klinkt misschien ingewikkeld. Concreet houdt dit in dat niet jij als ondernemer een overeenkomst sluit met je klanten of je leveranciers, maar dat de besloten vennootschap dit doet. Als een klant iets bij jou koopt, koopt hij dit dan ook niet van jou, maar van je BV. Bovendien heeft een besloten vennootschap een afgescheiden vermogen. Dit betekent dat jij als ondernemer niet met je privévermogen (bijvoorbeeld je auto of huis) kan worden aangesproken voor de schulden van de BV. Er wordt dus een scheidslijn getrokken tussen jou en de onderneming. Je privévermogen is bij faillissement van je besloten vennootschap dus in principe veilig. Dit is een belangrijke reden waarom ondernemers kiezen voor een besloten vennootschap. Tenzij je je schuldig maakt aan praktijken zoals frauderen of de besloten vennootschap bewust om zeep helpen, zal je bij een faillissement nooit meer verliezen dan jouw investering.

Lage kosten oprichting

Het oprichten van een besloten vennootschap is nu een stuk goedkoper dan enkele jaren geleden. Waar eerst nog een startkapitaal van €18.000,- vereist was, is dit tegenwoordig niet meer zo. Zelfs met een symbolisch startkapitaal van bijvoorbeeld €0,01 kun je al je besloten vennootschap oprichten! Zo wordt het oprichten van een besloten vennootschap erg laagdrempelig en aantrekkelijk. De oprichting van een besloten vennootschap gaat nog altijd via een notariële akte, dus je ontkomt niet aan een bezoek aan de notaris. De verdere oprichtingsprocedure kan nu wel grotendeels online gedaan worden. Bij Ligo kan je al binnen 3 dagen, eenvoudig en voordelig een BV oprichten!

Voordelig belastingtarief

Een BV dient over zijn winst vennootschapsbelasting te betalen. Het vennootschapsbelastingtarief over de winst bedraagt 20% tot € 200.000,- en 25% over alles daarboven. Dit is veel lager dan het inkomstenbelastingtarief voor bijvoorbeeld een eenmanszaak of VOF.

Nog meer fiscale voordelen van een besloten vennootschap

Een besloten vennootschap kan gebruik maken van verschillende aftrekposten met betrekking tot de vennootschapsbelasting. We hebben er hier een aantal voor je opgesomd:

Investeringsaftrek

Als je in bepaalde bedrijfsmiddelen investeert, zoals computers of machines, kun je profiteren van investeringsaftrek. Het bedrag dat je besteedt aan investeringen in bedrijfsmiddelen kun je dan gedeeltelijk van de winst aftrekken, waardoor je minder vennootschapsbelasting hoeft te betalen.

Innovatiebox

Een ander voorbeeld is de innovatiebox. Zijn de activiteiten van je onderneming vernieuwend en maak je winst? In dat geval kun je gebruik maken van de innovatiebox. Alle winsten die behaald worden met innovatieve activiteiten vallen in deze box. Hier geldt wel de voorwaarde dat je een octrooi hebt of dat je gebruik maakt van de WSBO-regeling.

Geld sparen

Je kunt de besloten vennootschap ook gebruiken als “spaarpot” voor je verdiende geld. Dat is voordelig, want het geld dat je spaart in je BV wordt niet belast. Bij een eenmanszaak is dit anders; je inkomsten worden dan belast met inkomstenbelasting. Met andere woorden, bij een eenmanszaak krijg je een belastingaanslag over het geld dat je ook had kunnen gebruiken om weer in je onderneming te investeren. Wil je dus de belastingheffing over je (spaar)geld beperken, richt dan een BV op!

Fiscale voordelen van een holding

Tot slot kun je verdere fiscale voordelen genieten met een besloten vennootschap door de juiste structuur op te zetten. Veel ondernemers maken al gebruik van een “holdingstructuur”. Bij deze structuur richt je als ondernemer twee BV’s op; een persoonlijke holding en een werk-BV. Als ondernemer heb je zelf 100% van de aandelen in de holding. De holding houdt vervolgens weer 100% van de aandelen in de werk-BV. De werk-BV is de onderneming waarin alle activiteiten en werkzaamheden plaatsvinden. Lees op onze website over de voordelen van een persoonlijke holding.

Hoe richt je een besloten vennootschap op?

Een besloten vennootschap richt je bij Ligo heel snel en eenvoudig op vanaf €299,-. Allereerst vul je online een korte vragenlijst in. Hier beantwoord je vragen over bijvoorbeeld de naam van de besloten vennootschap, de oprichters en de aandelen van de besloten vennootschap. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) regelen we ook voor je, zodat je je niet druk hoeft te maken over het invullen van allerlei formulieren. Dat scheelt weer! Nadat je betaald hebt, krijg je onmiddellijk alle relevante documenten in je dashboard. Dit is jouw eigen online platform op de Ligo website. Hier kun je meteen al de concept oprichtingsakte bekijken en downloaden. Tevens kan je hier ook je persoonlijke data card, met alle informatie over jou en het oprichtingsproces van je BV, inzien en downloaden.

Tot slot dien je langs te gaan bij een notaris om je te identificeren en een volmacht te ondertekenen. Je moet een notaris namelijk machtigen om namens jou de besloten vennootschap op te richten. De notaris kan daar niet mee beginnen, zonder jouw officiële toestemming. Bij een Ligo notaris is dit geheel gratis! Onze Ligo notarissen zitten verspreid door heel Nederland, dus er is er altijd één bij jou in de buurt. Je kunt ook langsgaan bij een andere notaris, maar daar zal het ondertekenen en legaliseren van de volmacht tussen de €25,- en €50,- kosten. De identificatie verloopt aan de hand van een geldig paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. Richt je met een al bestaande BV een nieuwe BV op? Dan kan de bestaande BV worden geïdentificeerd via een uittreksel van de KvK.

Wil je meer informatie over het oprichten van een BV? Eerder publiceerden wij al een handig overzicht van alle stappen die komen kijken bij het oprichten van een BV. Zo weet je precies wat een oprichting inhoudt en wat je allemaal moet regelen.

Wil je weten hoe snel je een BV opricht bij Ligo? We hebben er ook een handige video over gemaakt! Bekijk hier hoe je eenvoudig in 3 stappen een BV opricht:

Checklist bedrijf oprichten

De juridische wereld is af en toe zeer ingewikkeld, en kost daardoor veel tijd. Omdat jij je het liefst op je onderneming richt, hebben wij juridische to-do lists voor je ontwikkeld. Zo begeleiden we je bij de workflow Bedrijf Oprichten door alle belangrijke stappen voor het oprichten van een bedrijf. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat je niets vergeet. Wil jij aan de slag met je besloten vennootschap? Met een gratis account van Ligo kan je deze workflow Bedrijf Oprichten geheel kosteloos doorlopen. Bekijk hieronder in de video hoe het werkt.

Voordelige zakelijke bankrekening openen?

Als je een besloten vennootschap hebt opgericht, heb je ook een zakelijke bankrekening voor ondernemers nodig. Ben jij op zoek naar een voordelige zakelijke bankrekening? Kies er dan voor om gebruik te maken van de samenwerking tussen Ligo en Knab. Bij Knab heb je al voor slechts €5,- per maand een zakelijke bankrekening. Daarnaast krijg je 1000 transacties per jaar gratis, terwijl de extra transacties slechts 10 cent per transactie bedragen. Het eerste jaar kost zelfs maar €2,50 per maand als je BV binnen de afgelopen drie jaar is opgericht! Ten slotte krijg je rente op zowel je spaar- als betaalrekeningen en kun je ervoor kiezen om automatisch geld van de spaarrekening van je BV naar je betaalrekening te laten verplaatsen op het moment dat je rood dreigt komen te staan. Met deze rekening heb je dan ook bijna altijd een goede en goedkope rekening die je gemakkelijk aan kan gaan.

Start de oprichting van jouw besloten vennootschap

Wil je na alle genoemde voordelen een besloten vennootschap oprichten? Bij Ligo richt je al een besloten vennootschap op vanaf €299,-. Dit is inclusief alle kosten, persoonlijk overleg met de notaris en de juristen van Ligo begeleiden je door het gehele proces. Start hier met het oprichten van een BV. Richt ook direct een persoonlijke holding op, zodat je direct van vele fiscale voordelen geniet.

Start nu je BV

Heb je na het lezen van dit blogartikel nog vragen over het oprichten van een besloten vennootschap of de holdingstructuur? De Ligo juristen staan elke dag voor je klaar om je te helpen. Je kan ons telefonisch bereiken op 020-3031043 of via info@ligo.nl. Bovendien zijn we elke dag van 09:00-23:00 bereikbaar via onze online chat. Ook in het weekend.

Happy entrepreneuring!

Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Start met slim ondernemen

Doe de gratis Legal Checkup

Start Checkup

Hulp & support

Voor meer informatie klik op support
Support

Ligo Plan

Bekijk de voordelen hier met slechts één klik
Word member

Ook interessant

Ben jij van plan om een commerciële onderneming te starten? Dat kan je dat op verschillende manieren...
juli 13, 2021
Heb jij een bedrijf? Dan krijg je te maken met goodwill. Goodwill gaat een rol spelen voor jou als j...
april 25, 2021
Heb je besloten dat je voor jezelf gaat beginnen, en twijfel je tussen een eenmanszaak en een BV? Of...
maart 1, 2020
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book
cover_holding_ebook_white
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Working days: 09:00-18:00

Chat Time

Working days: 09:00-23:00

Weekend: 09:00-23:00

ligo-team

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Working days: 09:00-18:00

Chat Time

Working days: 09:00-23:00

Weekend: 09:00-23:00