Wat is dividend uitkeren?

Wat is dividend uitkeren?
januari 6, 2022
8 minute read

Maakt jouw bedrijf winst? Wat goed! Dan denk je er misschien over na om een uitkering te doen aan je aandeelhouders. Zo kunnen jij en je mede-aandeelhouders genieten van de vruchten van jullie harde werk. Dit kan eenvoudig door een zogenaamde 'dividenduitkering' te doen. Maar hoe werkt zo'n uitkering van dividend en waar moet jij op letten? In dit artikel vertellen we je alles over hoe je dividend uitkeert zodat jij straks geen tijd hoeft te verspillen en gelijk jezelf kan belonen.

Ook interessant:

  1. Nadelen BV: wat starters vaak over het hoofd zien
  2. BV opzetten? Vergeet dan niet deze 5 overeenkomsten
  3. BV oprichten

Wat is een dividenduitkering? 

Een dividenduitkering is het uitbetalen van je behaalde winst aan de aandeelhouders. Je kan de dividenduitkering dus zien als een beloning voor de aandeelhouders van je bedrijf. Zij hebben namelijk ooit geïnvesteerd in je onderneming of zijn samen met jou je onderneming gestart. Als tegenprestatie voor hun investering geef jij hen een deel van de winst.

Waar wordt dividend van betaald? 

Dividend wordt betaald uit je behaalde winst. Hoeveel jij uitbetaalt, hangt dus af van de hoogte van je winst. Heb je een goed jaar gehad? Grote kans dat je aandeelhouders en jij flink wat kunnen bijschrijven op hun bankrekening. Gaat het juist slecht? Dan zullen de aandeelhouders het met geen, of een kleine, bijschrijving moeten stellen.

Belastingtip: wil je op een slimme manier minder vennootschapsbelasting over je winst betalen? Dat kan door je winst te 'verlagen'! Dit doe je door bijvoorbeeld (flink) af te schrijven op je materiële vaste activa. Denk hierbij aan je computers, auto's etc. Door het afschrijven van deze posten daalt de winst en hoef jij minder af te staan aan de fiscus. Let wel op: dit voordeel heeft ook een nadeel. Als je minder winst overhoudt kan je ook minder dividend uitkeren.

Is een dividenduitkering verplicht?

Nee, zeker niet! Als jij winst maakt, hoef je niet per se een dividenduitkering te doen. Veel ondernemers kiezen er bijvoorbeeld voor om de winst in hun bedrijf te investeren of om de dividenduitkering nog even uit te stellen. Als jij ervoor kiest om je winst in je bedrijf te houden, wordt deze winst ook wel de 'winstreserve' genoemd.

Tip: het fijne aan een winstreserve is dat je zelf kan inplannen wanneer je een dividenduitkering doet. Weet je bijvoorbeeld nog niet zeker of je die grote order of opdracht binnen krijgt maar lopen je kosten gewoon door? Dan kan het verstandig zijn om een winstreserve aan te houden. Zo kan je ervoor kiezen om pas op het moment dat je bedrijf in rustig vaarwater is beland, uit te keren. Handig!

Wie bepaalt of er dividend wordt uitgekeerd?

De Algemene vergadering van Aandeelhouders (AvA) mag beslissen of er een dividenduitkering wordt gedaan.

Alle aandeelhouders hebben hiervoor wel de toestemming van het bestuur nodig. Het bestuur moet namelijk in de gaten houden het verantwoordelijk is om winst uit te keren. Denk bijvoorbeeld aan de AvA die dividend uitkeert terwijl het bedrijf een erg slecht jaar heeft gehad. In dat geval zou je met dividenduitkering het bedrijf behoorlijk benadelen. Wil je weten hoe dit werkt? Lees dan hieronder verder.

Belangrijk: leg het AvA besluit en goedkeuring van het bestuur schriftelijk goed vast! Om te voorkomen dat het bestuur aansprakelijk is kan het bestuur daarin het beste aangeven op basis van welke informatie het bestuur akkoord is met de uitkering.

Wanneer is een dividenduitkering voordelig?

Ben je DGA en enig aandeelhouder? In dat geval kan jij op twee verschillende manieren uitkeren vanuit je besloten vennootschap: je kan jezelf loon uitbetalen of dividend uitkeren. Van deze twee opties is dividend uitkeren het meest voordelig. Waarom? Je betaalt minder belasting over dividend dan over je loon.

Het lijkt dus voordelig om jezelf relatief weinig loon te betalen en relatief veel dividend. Maar let op! De Belastingdienst weet dit uiteraard ook. Om deze reden bestaat er zoiets als het verplichte minimum DGA-salaris. Verderop in dit artikel lees je alles over hoe dit zogenaamde DGA-salaris zich verhoudt tot dividenduitkeringen.

Wanneer mag ik dividend uitkeren?

Zoals je al hebt kunnen lezen mag je niet altijd dividend uitkeren. Maar aan welke eisen moet de uitkering dan voldoen? Hieronder zetten we deze eisen voor je op een rijtje zodat jij straks zorgeloos een dividenduitkering kan doen.

Eis 1 - Keer jezelf het verplichte DGA salaris uit

We gaven eerder al aan dat je over dividend minder belasting betaalt dan over je loon. Het is dus in principe voordeliger om dividend uit te keren dan salaris. De Belastingdienst wil daarom met het verplichte DGA-salaris voorkomen dat jij alleen maar dividend aan jezelf uitkeert. Het minimum DGA-salaris is voor 2022 vastgesteld op €48.000,- per jaar. Alleen de winst die overblijft ná het uitkeren van het DGA-salaris mag jij uitkeren als dividend. Zorg er daarom voor dat jij eerst het DGA-salaris aan jezelf betaalt voordat je over dividenduitkeringen gaat nadenken. Wil je meer weten over het DGA- salaris? Lees dan ons DGA-salaris ebook.

New call-to-action

Eis 2 - Doe de uitkeringstoets

Wil jij met je besloten vennootschap dividend uitkeren? Hoeveel dividend mag je eigenlijk uitkeren? Als jij jezelf het DGA-salaris hebt uitgekeerd, zal jij alleen nog moeten nagaan of de financiën van je bedrijf de uitkering wel mogelijk maken. Dit doe je door twee testen te doen. Hieronder hebben we ze beiden voor je uitgelegd.

Balanstest: Je bedrijf moet meer op de balans hebben staan dan alleen de de wettelijke en statutaire reserves. Deze reserves moeten namelijk helemaal intact blijven zolang de BV bestaat. Heb je een accountant of boekhouder? Vraag dan of hij of zij de berekening voor je kan uitvoeren. Zo weet je zeker dat je goed zit.

Liquiditeitstest: Na de uitkering van dividend moet er nog genoeg geld in de kas overblijven om de kortlopende schulden (binnen het boekjaar) terug te betalen. Het bestuur van de besloten vennootschap oordeelt of het bedrijf hiertoe in staat is. Keer jij als bestuurder dividend uit terwijl je wist of had moeten weten dat de BV hierdoor de schuldeisers niet meer kan betalen? Dan kan je als bestuurder hiervoor hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld. Leg dus altijd goed vast waarom je besloten hebt om dividend uit te keren.

Geslaagd voor deze twee testen? Dan heb je ruimte om een dividenduitkering te doen. Je kan nu met gerust hart uitkeren aan jezelf en je mede-aandeelhouders.

Welke belastingen moet ik betalen over dividend?

Over behaalde winst moet je altijd (vennootschaps)belasting betalen. In 2021 is die belasting 15% over de eerste €245.000,- en 25% over de winst die daarboven komt. Je zal dus altijd eerst belasting moeten betalen over je winst, voor je het uitkeert aan je aandeelhouders.

Op het moment dat je het dividend daadwerkelijk uitkeert, zal je hierover ook belasting moeten betalen. Dit is de zogenaamde dividendbelasting. Deze belasting is 15% van het bedrag dat je uitkeert. Dit houdt de BV in en draagt af aan de Belastingdienst. Ten slotte zal de aandeelhouder zelf nog belastingen moeten afstaan. Als je meer dan 5% van de aandelen houdt in de BV dan wordt je in box 2 belast met een tarief van 26,9%. Gelukkig mag je de dividendbelasting aftrekken van de box 2 belasting. Feitelijk betaal je dus alleen vennootschapsbelasting van 15% en, over de resterende winst, 26,9% (box 2 belasting).

Wil je nog even zien welke stappen er worden doorlopen bij dividenduitkering? In de onderstaande afbeelding vind je dit eenvoudig weergegeven.

Hoe keer ik dividend uit aan mijn eigen holding?

Hierboven gingen we uit van een BV met één of meer personen als aandeelhouders. In dat geval zou dividend dus privé worden uitgekeerd. Maar wat als de aandeelhouder een rechtspersoon is? Denk bijvoorbeeld aan een persoonlijke holding. In dat geval komt het dividend van je werk-BV via je holding bij jou terecht. Hieronder zetten we een aantal zaken voor je op een rijtje waar je dan rekening mee moet houden.

Punt 1: het uitbetalen van je DGA-salaris uit je holding

Ben jij DGA van de holding en tegelijkertijd bestuurder van de werk-BV? Let dan goed op. Je holding moet dan altijd eerst het DGA-salaris van €48.000,- aan jou overmaken. De werk-BV betaalt dat salaris namelijk aan je holding uit. Waarom? Omdat de holding jou uitleent aan de werk-BV om bestuurstaken te vervullen. Hiervoor ontvangt de holding een vergoeding, namelijk de managementfee. Daarnaast komt winst die wordt uitgekeerd, ook eerst in de holding terecht.

Het dividend en de managementfee zijn dus inkomsten van de holding. Hieruit moet je holding vervolgens verplicht eerst het DGA-salaris aan jou betalen.

Punt 2: benut je fiscale voordelen

Als je een holding hebt heb je in totaal twee BV's, de holding BV en de werk BV. Betekent dit dat je in beide BV's dividend- en vennootschapsbelasting moet betalen? Niet getreurd, dit hoeft helemaal niet. Een holding heeft een groot fiscaal voordeel. Jij kan namelijk gebruik maken van de deelnemingsvrijstelling, als je holding meer dan 5% van de aandelen in de BV heeft. De deelnemingsvrijstelling voorkomt dat je dubbel belasting moet betalen over je winstuitkering. Dit betekent dat de werk-BV vennootschapsbelasting betaalt. Pas als je holding dividend uitkeert aan jou, betaalt de holding de dividendbelasting.

Het is ook voordelig om een zogeheten 'fiscale eenheid' vormen met je holding en werk-BV. Dit betekent dat de holding en de werk-BV ('s) door de Belastingdienst als één worden gezien. Als jij meerdere BV's hebt, kan je hierdoor de winsten en verliezen verrekenen. Het voordeel hiervan dat als een van je bedrijven verlies draait, je minder vennootschapsbelasting hoeft af te dragen. Let wel op: dit kan alleen als de holding 95% of meer van de aandelen in de werk-BV bezit. Je hoeft namelijk dan maar één keer aangifte te doen. Er is ook een klein nadeel aan verbonden: alle BV's zijn ook samen verantwoordelijk voor een eventuele belastingschuld. Zie jij de fiscale eenheid of een van de andere voordelen van een holding wel zitten? Richt dan bij Ligo voordelig je eigen persoonlijke holding op.

Start nu met je holdingstructuur

Wil je eerst nog wat meer weten over de holdingstructuur? Hier lees je waar je allemaal rekening mee moet houden bij het opzetten van je werk-BV en holding.

Vragen over het uitkeren van dividend?

Heb je vragen over het uitkeren van dividend? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zijn zeven dagen per week bereikbaar. Je kunt ons op werkdagen tussen 9:00 en 18:00 uur telefonisch bereiken op 020-3031043 voor gratis advies. Daarnaast zijn wij elke werkdag bereikbaar van 9:00 tot 22:00 via onze online chat. En zelfs in het weekend staan we via onze online chat van 10:00 tot 18:00 voor je klaar!

Download het gratis Testament Informatiepakket

Download het gratis Testament Informatiepakket In deze brochure lees je alles wat je moet weten over jouw testament

Download Book

Start met slim ondernemen

Doe de gratis Legal Checkup

Start Checkup

Hulp & support

Voor meer informatie klik op support
Support

Ligo Plan

Bekijk de voordelen hier met slechts één klik
Word member

Ook interessant

Denk jij erover na om een besloten vennootschap (BV) op te richten? Dan wil jij natuurlijk weten wat...
december 9, 2021
De feestdagen staan weer voor de deur en er wordt nog even een sprintje getrokken om alle deadlines ...
december 5, 2019
Download het gratis Testament Informatiepakket

Download het gratis Testament Informatiepakket In deze brochure lees je alles wat je moet weten over jouw testament

Download Book
testament-new
Download het gratis Testament Informatiepakket

Download het gratis Testament Informatiepakket In deze brochure lees je alles wat je moet weten over jouw testament

Download Book

Our ons team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Werkdagen: 9:00 - 19:00

Weekend: 9:00 - 17:00

Chat Time

Werkdagen: 9:00 - 23:00

Weekend: 9:00 - 23:00

team_Img

Our ons team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Werkdagen: 9:00 - 19:00

Weekend: 9:00 - 17:00

Chat Time

Werkdagen: 9:00 - 23:00

Weekend: 9:00 - 23:00