Voogdij: betekenis uitgelegd

Voogdij: betekenis uitgelegd
juli 1, 2020
Tag: testament
2 minute read

Een voogd. Iets te maken met de scheiding? Wie van de ouders ‘voogd’ wordt, mag dan een term zijn die veel voorkomt bij een scheiding, maar niets is minder waar. Een voogd heeft niks te maken met een scheiding, maar ziet op de situatie waarin beide ouders van een kind overlijden. Dit wordt vaak met elkaar verward en levert daarom wel eens problemen op bij het opstellen van een testament. Tot nu!

Wat is een voogd?

Een voogd is iemand die het opvoeden van een minderjarige kind overneemt op het moment dat beide ouders zijn overleden. Het aanwijzen van een voogd gebeurt niet automatisch, maar moet worden vastgelegd, bijvoorbeeld in een testament. In veel gevallen zullen familieleden of goede vrienden worden aangewezen als voogd. De voogdij eindigt als het kind meerderjarig wordt.

Waarom is het aanwijzen van een voogd belangrijk?

Het aanwijzen van een voogd is belangrijk. Je wilt er zeker van zijn dat het kind goed terecht komt in het geval dat beide ouders komen te overlijden, maar het geeft je ook rust wetende dat alles goed is geregeld. Als je geen voogd regelt voor je kind, beslist de rechter wie jouw kind gaat opvoeden en verzorgen. Dit kan ook lastig zijn voor je familie, omdat het voor hen vaak ook niet helemaal duidelijk is wie nou de voogd van het kind wordt. Wordt dit één van je opa’s en/of oma’s? Of toch de oom en tante? Dit is lastig en kan in het ergste geval tot familieruzie leiden. Regel dit daarom goed!

Wie kan ik aanwijzen als voogd?

In principe kan in je testament iedere volwassene worden benoemt tot voogd en heb je zelfs de mogelijkheid om meerdere voogden aan te wijzen. Dit is zelfs aan te raden. In het geval dat de eerst aangewezen voogd de voogdij namelijk niet kan of niet wil aanvaarden, heb je nog een alternatief. Een voogd moet wel in staat zijn om voor je kind te zorgen. Dit houdt in dat hij/zij niet (geestelijk) ziek mag zijn. Het is ook verstandig om te controleren of de voogd die je aan wilt wijzen wel genoeg geld heeft om voor je kind te zorgen.

Kan een voogd weigeren?

Een aangewezen voogd hoeft pas na het overlijden van beide ouders aan te geven of hij of zij bereid is om het voogdijschap te aanvaarden. Dit wordt gedaan door een zogeheten bereidheidsverklaring af te geven bij de rechtbank. Is een aangewezen voogd niet in staat of niet bereid om het voogdijschap op zich te nemen? Dan kan dit ook bij de rechtbank worden aangegeven. De rechter gaat dan eerst kijken of er nog andere voogden benoemd zijn. Als dit niet zo is beslist de rechter wie de voogdij krijgt over je kind(eren).

De rechten en plichten van een voogd

Het is belangrijk om te beseffen dat het aantal voogden dat je aanwijst invloed heeft op de rechten en plichten van een voogd.

Één voogd

In het geval dat er één voogd wordt aangewezen, heeft deze voogd de eindverantwoordelijkheid over je kind(eren). Dit betekent echter niet dat hij/zij je kinderen zelf moet opvoeden. De voogd kan ook besluiten dat de kinderen beter af zijn in een zorginstelling of pleeggezin. De voogd mag ook officiële handelingen uitvoeren (zoals het zetten van een handtekening) namens het kind en het vermogen van het kind beheren. De kantonrechter houdt vervolgens een oogje in het zeil hoe met dat vermogen wordt omgegaan.

Gezamenlijke voogd

Bij gezamenlijke voogdijschap wijs je twee mensen aan die samen verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van je kind(eren). In dit geval zijn zij verplicht om de kinderen in huis te nemen en zelf de kosten voor de opvoeding te betalen. Bij gezamenlijke voogdij mogen beide voogden officiële handelingen namens het kind verrichten. Ten slotte mogen gezamenlijke voogden de rechter vragen om de achternaam van het kind te veranderen naar een van de achternamen van de voogden. Als het kind 12 jaar of ouder is, moet hij hiermee instemmen.

Meerdere voogden

In het geval dat jij en je partner het niet eens zijn over wie het voogdijschap zou moeten krijgen, kun je los van elkaar een of twee voogden aanwijzen. Indien dit het geval is, bekijkt de rechter het testament van de langstlevende ouder om een voogd aan te wijzen.

Start hier je testament

Contact

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen over het voogdijschap? Neem dan gerust contact met ons op! Onze Ligo juristen staan elke dag voor je klaar om je te helpen. Je kan ons bereiken via 020-3031043. Daarnaast zijn we elke dag van 9:00 tot 23:00 bereikbaar via de online chat op onze site.

 

Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Start met slim ondernemen

Doe de gratis Legal Checkup

Start Checkup

Hulp & support

Voor meer informatie klik op support
Support

Ligo Plan

Bekijk de voordelen hier met slechts één klik
Word member

Ook interessant

Een voogd aanwijzen doe je niet voor jezelf, maar voor je kind. Zo ben je er zeker van dat je kind(e...
juli 21, 2020
Stel, je doneert al jaren een bedrag aan het Wereld Natuur Fonds. Je wil er zeker van zijn dat er na...
februari 27, 2020
Wil je honderden euro’s besparen aan erfbelasting? In dat geval heb je een testament met een zogenaa...
januari 27, 2020
Download het gratis Testament Informatiepakket

Download het gratis Testament Informatiepakket In deze brochure lees je alles wat je moet weten over jouw testament

Download Book
testament-new
Download het gratis Testament Informatiepakket

Download het gratis Testament Informatiepakket In deze brochure lees je alles wat je moet weten over jouw testament

Download Book

Our ons team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Werkdagen: 9:00 - 19:00

Weekend: 9:00 - 17:00

Chat Time

Werkdagen: 9:00 - 23:00

Weekend: 9:00 - 23:00

ligo-team

Our ons team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Werkdagen: 9:00 - 19:00

Weekend: 9:00 - 17:00

Chat Time

Werkdagen: 9:00 - 23:00

Weekend: 9:00 - 23:00