Testament: waarom heb jij er een nodig?

Testament: waarom heb jij er een nodig?
januari 27, 2020
Tag: Blogs
5 minute read

Niemand denkt er graag aan, maar voor iedereen is het belangrijk om een testament op te laten stellen. Wellicht heb je er geen zin in om het regelen of weet je niet precies hoe je het moet regelen? Let op: Zonder testament laat je de verdeling van jouw erfenis en nalatenschap volledig over aan de wet. Jij bepaalt in dat geval niet zelf wie van jouw erft. Iedereen wil hier zelf zeggenschap over kunnen hebben en dat doe je met een testament. Heb je bijvoorbeeld net een kind gekregen en wil je de voogdij regelen? Wil je iemand onterven? Of wil je jouw onderneming goed nalaten, zodat deze kan worden voortgezet? Loop geen risico, want de wet regelt ook vele onderwerpen niet. Bekijk hieronder verdere informatie over waarom je een testament nodig hebt.

Start hier je testament

Ook interessant:

  1. Voogdij: betekenis uitgelegd
  2. Voogdij kind regelen: hoe doe ik dat?
  3. Verzekerd van juridisch correcte documenten

Wat gebeurt er als je geen testament hebt?

Als je geen testament hebt, wordt de nalatenschap verdeeld volgens de wet. Een nalatenschap is het geheel aan bezittingen en schulden die een persoon nalaat. De verdeling volgens de wet houdt in dat in eerste instantie de partner, kinderen en hun afstammelingen als erfgenaam worden gezien. Zijn die er niet? Dan worden als erfgenaam gezien de ouders, broers, zussen en hun afstammelingen. Zijn die er ook niet? Dan zullen de grootouders met hun (klein)-kinderen, ooms, tantes, neven en nichten als erfgenamen worden gezien.Iedereen zal over de verdeling zo zijn eigen idee hebben. Zo heb je misschien een schilderij dat je wil nalaten aan je broer, omdat het van jullie ouders was. Of wil je jouw hond aan je beste vriend geven. Regel je dit niet in je testament, dan kan je het niet regelen zoals jij het voor ogen hebt.

Wat regel je in een testament?

Er zijn diverse zaken die je kan regelen in een testament. Hierbij geven we je enkele voorbeelden van wat jij zou kunnen regelen in jouw testament:

  • Je woont samen en wil dat jouw partner jouw erfgenaam wordt en niet jouw ouders;
  • Je wil de voogdij over jouw minderjarige kinderen regelen;
  • Je hebt een onderneming en wil regelen wat er gebeurt met de onderneming na overlijden (denk hierbij aan of er al een beoogde opvolger is, hoe de financiering van een koopsom wordt geregeld etc.);
  • Je wil niet meer erfbelasting betalen dan nodig is over de erfdelen van de kinderen; of
  • Je wil een niet-gezinslid geld nalaten.

Wat is het voordeel van een testament?

Het voordeel van een testament is dat jij zelf zeggenschap hebt over de verdeling van jouw erfenis en nalatenschap. Zonder testament laat je de verdeling van jouw erfenis en nalatenschap volledig over aan de wet en heb je daar geen controle op. De wet regelt sommige onderwerpen ook niet, onder andere niet wie er voor jouw kinderen gaat zorgen of dat jouw onderneming wordt voortgezet. Dit kan je wel middels een testament regelen.

Wat is het nadeel van een testament?

Het nadeel van een testament is dat je even langs de notaris moet voor het ondertekenen en dat er kosten mee gepaard gaan. Gelukkig kan je het tegenwoordig grotendeels online regelen en er rustig over nadenken. Daarnaast kun je al je testament regelen voor €285 als je dit online doet, waar het voorheen vaak zo €1000 kon kosten bij de notaris.

Heb jij al een bestaand testament?

Indien je al een testament hebt, is het verstandig om deze na verloop van tijd nog eens te laten controleren. Jouw situatie en je persoonlijke wensen kunnen veranderen. Wellicht een echtscheiding? Een kind gekregen? Een goed doel dat je ook wil laten erven? Of iemand die je wil onterven? Daarnaast kan de wet ook wijzigen, waardoor een aanpassing nodig is.

Goedkoper een testament opstellen?

Het testament wordt opgemaakt door de notaris met een notariële akte. Voor sommige mensen kan het een drempel zijn om een notariële akte af te sluiten. Dat kan een drempel zijn omdat ze bij een notaris langs moeten. Zo kan hierbij gedacht worden aan hoge kosten en een langzaam en complex proces. Bij Ligo doen we dit anders. Ligo heeft als missie om hoge kwaliteit juridische diensten voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te maken. Hier kan je binnen enkele minuten heel eenvoudig je testament opstellen voor een betaalbare prijs. Alle notariskosten zijn daarbij inbegrepen en de juristen van Ligo begeleiden je bij alle stappen.

Advies over jouw testament?

Een testament op laten stellen is een belangrijk stap. We begrijpen dat je wellicht wat vragen hebt over jouw testament. Wil je weten wat in jouw situatie de beste optie is? Hoe jij het goed voor jouw kinderen kan regelen? Hoe je zorgt dat jouw partner wel erfgenaam wordt zonder dat jullie getrouwd zijn? Hoe je zaken voor jouw onderneming goed regelt? Het Legal Care team staat voor je klaar om je hierover kosteloos te adviseren. We zijn 7 dagen per week bereikbaar om jou te begeleiden en te helpen. Je kan ons zowel bereiken via de online chat, via 020-3031043 of via support@ligo.nl. Via de online chat zijn we ook in het weekend beschikbaar van 9:00 tot 23:00 uur.

Wat zijn de kosten voor een testament?

Normaal gesproken liggen de kosten voor een testament boven de €500,- als je bij een notaris langs gaat. Er zijn echter betaalbaardere opties. Zo kun je online bij Ligo al een testament op laten stellen voor €285 en krijg je ook nog begeleiding en advies van juristen bij het hele proces. Alle notariskosten zijn erbij inbegrepen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Mocht je voor zowel jezelf als voor je partner twee gelijke testamenten willen opstellen, dan zijn de kosten voor twee testamenten €419 en bespaar je honderden euro’s. Hoe het werkt? Je beantwoordt een aantal vragen in een online vragenlijst. Heb je in de tussentijd een vraag? Dan kun je 7 dagen per week tot 23:00 uur al je vragen stellen bij ons Legal Care team. Na het invullen van de vragenlijst staat jouw concept testament direct voor je klaar in je dashboard die je rustig kunt doornemen. De notaris zal vervolgens telefonisch contact met je opnemen om een afspraak te maken, zodat je je daar kan identificeren en het testament kan ondertekenen.

Start hier je testament

Heb je verdere vragen over waarom jij een testament nodig hebt, wat in jouw geval het beste is? Wil je even overleggen met een jurist? Bel het Legal Care team van Ligo via 020-3031043 en wij helpen je graag bij dit proces.

 

Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Start met slim ondernemen

Doe de gratis Legal Checkup

Start Checkup

Hulp & support

Voor meer informatie klik op support
Support

Ligo Plan

Bekijk de voordelen hier met slechts één klik
Word member

Ook interessant

Ben jij toch niet tevreden over de naam van jouw BV? Of zijn jij en je partner uit elkaar en wil je ...
mei 27, 2022
Ben jij een werkgever en wil je een werknemer ontslaan? Dat kan erg vervelend zijn. Helaas is dit so...
mei 27, 2022
Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook als je aan het ondernemen bent. Gelukkig kan jij je verzeke...
april 25, 2022
Download het gratis Testament Informatiepakket

Download het gratis Testament Informatiepakket In deze brochure lees je alles wat je moet weten over jouw testament

Download Book
testament-new
Download het gratis Testament Informatiepakket

Download het gratis Testament Informatiepakket In deze brochure lees je alles wat je moet weten over jouw testament

Download Book

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Werkdagen: 9:00 - 19:00

Weekend: 9:00 - 17:00

Chat Time

Werkdagen: 9:00 - 23:00

Weekend: 9:00 - 23:00

team_Img

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Werkdagen: 9:00 - 19:00

Weekend: 9:00 - 17:00

Chat Time

Werkdagen: 9:00 - 23:00

Weekend: 9:00 - 23:00