Ligo

Juridische tips en informatie om zorgeloos te ondernemen

AVG: het register en rechten van betrokkenen

Posted by Sander van den Berg on 15-apr-2018 11:17:53

Weet je wat de rechten van betrokkenen zijn bij persoonsgegevensverwerking? Weet jij waarom jij een register bij moet houden? Mag jouw bedrijf überhaupt persoonsgegevens verwerken onder de nieuwe EU privacywet (AVG)? Top! Het klinkt misschien als een simpele vraag, maar de eisen onder de AVG om persoonsgegevens te verwerken zijn sinds 25 mei veel strenger geworden. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je die gegevens in de praktijk dient te verwerken. In deze blog zullen we dit beschrijven. We kijken hierbij naar het register van gegevensverwerking en naar de rechten van betrokkenen zoals die nu gelden onder de AVG.

Read More

Topics: Blogs, Privacy

Het recht op privacy in de AVG: waar hebben betrokken personen recht op?

Posted by Sander van den Berg on 12-apr-2018 11:23:25

In onze vorige blogs hebben we het onder andere gehad over de vraag of je gegevens mag verwerken en of je een DPO aan dient te stellen. We hebben het toen al zijdelings gehad over de rechten van de personen van wie je gegevens verwerkt, ook wel ‘betrokkenen’ genoemd. De AVG gaat over privacyrechten, dus alle rechten uit deze Europese wet hebben met het recht op privacy te maken. Als je dit recht op privacy schendt, kun je hoge boetes krijgen die een gevaar kunnen vormen voor het voortbestaan van jouw onderneming! Maar wat zijn deze rechten van betrokkenen nu eigenlijk precies? En hoe zorg je ervoor dat je het recht op privacy van deze betrokkenen niet schendt en je gewoon door kan gaan met ondernemen?

Read More

Topics: Blogs, Privacy

De DPO: wat is het en wanneer moet je er één hebben?

Posted by Sander van den Berg on 28-mrt-2018 11:34:08

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) bevat heel strenge eisen. Als je niet aan die vereisten voldoet, kan je torenhoge boetes krijgen die op kunnen lopen tot €20 miljoen of tot 4% van de wereldwijde jaaromzet. Eén van de eisen als je veel persoonsgegevens verwerkt, is dat je een DPO, ofwel een Data Protection Officer (In het Nederlands: Functionaris voor de Gegevensbescherming) dient aan te stellen. Maar wanneer dien je precies een DPO aan te stellen? En wat doet een DPO eigenlijk? In dit blogartikel vertellen we het je! Zo weet jij na het lezen van dit blogartikel alles wat je moet weten over de DPO. 

Read More

Topics: Blogs, Privacy

Bijzondere persoonsgegevens: let op voor de extra eisen!

Posted by Sander van den Berg on 20-mrt-2018 9:14:23

Denk je na het lezen van onze vorige blog over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) dat je mag doorgaan of mag starten met het verwerken van persoonsgegevens? Let dan toch nog even goed op. Sommige gegevens, zoals in ieder geval gegevens over iemands ras, godsdienst en gezondheid worden namelijk als extra gevoelig gezien. Je mag die “bijzondere persoonsgegevens” daarom nog minder snel verwerken dan gewone persoonsgegevens. Maar wanneer is een persoonsgegeven nou eigenlijk een bijzonder persoonsgegeven? En wanneer mag je bijzondere persoonsgegevens verwerken zonder hoge boetes te krijgen? Dat leggen we in dit artikel uit!

Read More

Topics: Blogs, Privacy

Persoonsgegevens verwerken: wanneer mag ik dat doen zonder boetes te krijgen?

Posted by Sander van den Berg on 20-mrt-2018 9:13:10

Sinds 25 mei is de AVG in werking getreden, die toeziet op betere bescherming bij het verwerken van persoonsgegevens. Deze wet heeft verstrekkende gevolgen voor jou als ondernemer. Als je je niet aan de AVG houdt, kan hele hoge boetes krijgen. Deze boetes kunnen oplopen tot maar liefst 20 miljoen euro of 4% van de jaaromzet van je bedrijf. Deze boetes zijn veel hoger dan de boetes op basis van de eerder geldende Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Maar hoe ga je dit soort hoge boetes voorkomen? Zorgvuldig persoonsgegevens verwerken: hoe doe je dat? Daar helpt Ligo je bij met onder andere onze AVG Privacy Scan, onze geüpdatete documenten en de onze AVG blogs. In deze blog gaan we in op de vraag wanneer je precies persoonspersoonsgegevens mag verwerken. Dit mag namelijk lang niet altijd!

Read More

Topics: Blogs, Privacy

De nieuwe privacywet (AVG) komt eraan!

Posted by Sander van den Berg on 15-mrt-2018 11:56:17

In 2016 is een nieuwe Europese privacywet inwerking getreden: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) of, in het Engels, de General Data Protection Regulation (GDPR). Nu, 2 jaar later, is de transitiefase afgelopen, waarin lidstaten van de EU de tijd krijgen om hun wetgeving aan de nieuwe EU wet aan te passen. Sinds 25 mei geldt de AVG dan eindelijk. Je kan vanaf 25 mei hoge boetes kan krijgen als je je niet aan de wet houdt. Deze boetes voor een overtreding zijn namelijk niet mis: ze kunnen oplopen tot €20 miljoen euro of 4% van de jaaromzet van je onderneming. Bovendien zijn de eisen die aan jou als ondernemer worden gesteld onder de nieuwe wet veel strenger dan onder de privacywet die voorheen gold, de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Weet jij nog niet zeker of je privacy proof bent en hoe je hoge boetes moet voorkomen? Ligo helpt je hiermee, met onder andere een serie blogartikelen, een AVG Privacy Scan en aan de nieuwe wet aangepaste documenten, zoals een geüpdatete verwerkersovereenkomst. Geen onnodig uitzoekwerk of langdurige hersenbrekers, lees hieronder hoe jij  privacy proof wordt zodat jij je snel weer kan focussen op het ondernemen!

Read More

Topics: Blogs, Privacy

Nieuwe Privacywet: Wees voorbereid op het monster!

Posted by Wendy Bogers on 20-sep-2017 19:43:51

Een nieuwe, zeer verstrekkende en complexe privacywet (ook wel de "AVG" genoemd) zit eraan te komen. Wat betekent dit voor jou? Noodzakelijke technische aanpassingen, wijziging van je privacy policy, verplichte registratie van bepaalde gegevens, betere beveiliging en in sommige gevallen de plicht om een functionaris Gegevensbescherming aan te stellen. De AVG in een notendop: burgers krijgen aanzienlijk meer zeggenschap over hun online gegevens en bedrijven moeten goed kunnen uitleggen wat ze met die gegevens doen. Één ding is zeker: privacybescherming is geen “soft law” meer en de boetes kunnen een bedreiging voor bedrijven gaan vormen.

Read More

Topics: Blogs, Nieuwe wetten en wetswijzigingen, Privacy

Ligo Team

Het Ligo team

Onze juristen staat voor je klaar

Ligo heeft als missie hoge kwaliteit juridische diensten toegankelijk te maken voor elke ondernemer. Met slimme technologie maken wij het eenvoudig, betaalbaar en transparant.

Ontvang de nieuwsbrief met juridische tips

Recente blogs