F.A.Q. stichting oprichten

F.A.Q. stichting oprichten
augustus 12, 2016
Tag: Blogs
3 minute read

Een stichting oprichten is een belangrijke stap die gepaard kan gaan met veel vragen. Om jou zo goed mogelijk te helpen, hebben wij hieronder de meest gestelde vragen met bijbehorende antwoorden uiteengezet.

Richt nu je stichting op

Ik wil graag een stichting oprichten. Hoe doe ik dat?

Bij Ligo kun je eenvoudig binnen 10 minuten een stichting oprichten. Je doorloopt een online vragenlijst, waarna je direct een concept oprichtingsakte in je dashboard ontvangt. Vervolgens richt de notaris de stichting op.

Wat zijn de kosten voor het oprichten van een stichting?

Bij Ligo kun je al een stichting oprichten vanaf €349,-.

Moet ik voor het oprichten van een stichting bij de notaris langs?

Ja, een stichting kan enkel met een notariële akte worden opgericht. Je dient bij de notaris langs te gaan om jezelf te identificeren en te tekenen, zodat de notaris de oprichtingsakte kan passeren.

Moet de stichting ingeschreven worden bij de Kamer van Koophandel?

Als je bij Ligo een stichting opricht, zal de notaris de volledige inschrijving bij de Kamer van Koophandel verzorgen. Zodra de stichting is opgericht, ontvang je gratis van ons een uittreksel van de Kamer van Koophandel in je dashboard.

Hoe ziet het bestuur van een stichting eruit?

Het bestuur van een stichting moet bestaan uit minimaal drie bestuursleden, een voorzitter, secretaris en penningmeester. De voorzitter is het gezicht van de stichting, vertegenwoordigt de stichting bij officiële aangelegenheden en leidt vergaderingen. De secretaris draagt zorg voor verslagen en notulen van vergaderingen en de penningmeester is verantwoordelijk voor de financiën.

Heb ik meerdere mensen nodig om een stichting op te richten?

Ja, in de praktijk blijkt dat notarissen eisen dat je een stichting alleen met minimaal drie bestuurders mag oprichten. De reden hiervoor is dat het risico op fraude veel hoger is wanneer het bestuur bestaat uit één persoon. 

Mag ik salaris ontvangen van de stichting?

Ja, een bestuurder kan in loondienst zijn bij de stichting. Dit komt echter niet heel vaak voor. In de praktijk wordt vaak een onkostenvergoeding betaald aan een bestuurder. Bij een ANBI stichting mag een bestuurder geen salaris ontvangen.

Mag de stichting personeel hebben?

Ja, de stichting mag personeel in dienst hebben.

Mag de stichting winst maken?

Ja, je mag winst maken. Deze winst dient dan wel ten goede te komen aan het doel van de stichting en mag bijvoorbeeld niet worden uitgekeerd aan de bestuurders.

Wat is een ANBI stichting?

Een ANBI is een Algemeen Nut Beogende Instelling. Om aangewezen te worden als ANBI moet een instelling aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals zich voor minstens 90% inzetten voor het algemeen nut. De Belastingdienst wijst een ANBI status toe.

Wat is het voordeel van een ANBI?

Donateurs van de ANBI stichting hoeven geen schenkbelasting te betalen over de ontvangen schenkingen. Op hun beurt kunnen de donateurs die schenken aan een ANBI hun schenkingen aftrekken in de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Een ANBI dient minimaal 3 bestuurders te hebben.

Is de oprichter van de stichting ook de eigenaar?

Nee, dit hoeft niet zo te zijn. Het is niet verplicht dat de oprichter ook bestuurder van de stichting wordt. Andere personen dan de oprichter kunnen worden aangesteld als bestuurders. Het komt echter wel vaak voor dat de oprichter ook de leiding op zich neemt en daarmee een bestuurstaak vervult.

Hoe zit het met de aansprakelijkheid van een bestuurder van een stichting?

Als bestuurder ben je in principe niet aansprakelijk voor verplichtingen, zoals schulden van de stichting. Een uitzondering hierop is in het geval je als bestuurder niet handelt in het belang van de stichting (wanbestuur).

Met welke belastingen krijgt een stichting te maken?

Een stichting is onderworpen aan belasting, indien er een ‘onderneming wordt gedreven’. Of hier sprake van is, hangt af van de feiten en omstandigheden. De activiteiten van de stichting zijn bepalend of er sprake is van het drijven van een onderneming.

Wanneer komt een stichting in aanmerking voor een vrijstelling?

Stichtingen die een onderneming drijven zijn vrijgesteld van vennootschapsbelasting, indien de fiscale winst in een jaar niet meer dan €15.000 bedraagt of als de fiscale winst in een jaar en de daaraan voorafgaande vier jaar bij elkaar niet meer is dan €75.000.

Start hier direct met het oprichten van jouw stichting bij Ligo. Heb je nog een vraag die er niet tussen staat? Neem gerust contact met ons op via onze online chat of via 020-3031043.

Richt nu je stichting op

Besloten om een stichting op te richten?

Heb je na het lezen van dit blogartikel, besloten dat je een stichting wil oprichten? Dan heb je de volgende opties bij het oprichten van je stichting.

  1. Je kan langs een reguliere notaris gaan. Het nadeel van deze optie is dat de procedure vrij lang kan duren en de kosten hoog kunnen oplopen. Ook dien je meerdere malen langs het kantoor van de notaris te gaan.
  2. Je kan je stichting laten oprichten via Ligo. Kies je voor stichting oprichten via Ligo? Dat kan zeer voordelig, eenvoudig en snel. Bij Ligo kan je een stichting al binnen 3 dagen oprichten! Het enige wat je hoeft te doen is de online vragenlijst in te vullen. Vervolgens zal de Ligo notaris je binnen twee dagen bellen voor een persoonlijk gesprek!

 

Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Start met slim ondernemen

Doe de gratis Legal Checkup

Start Checkup

Hulp & support

Voor meer informatie klik op support
Support

Ligo Plan

Bekijk de voordelen hier met slechts één klik
Word member

Ook interessant

What is legalisation? Legalisation (in Dutch: legalisatie) is the process of authenticating or certi...
juli 14, 2022
Ben jij toch niet tevreden over de naam van jouw BV? Of zijn jij en je partner uit elkaar en wil je ...
mei 27, 2022
Ben jij een werkgever en wil je een werknemer ontslaan? Dat kan erg vervelend zijn. Helaas is dit so...
mei 27, 2022
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book
cover_holding_ebook_white
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Working days: 09:00-18:00

Chat Time

Working days: 09:00-23:00

Weekend: 09:00-23:00

team_Img

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Working days: 09:00-18:00

Chat Time

Working days: 09:00-23:00

Weekend: 09:00-23:00