Laatst geüpdatet op maart 29, 2024

Wil jij een onderneming oprichten voor een maatschappelijk doel of goed doel? Bijvoorbeeld het beschermen van een natuurgebied? Dan is de stichting de juiste keuze voor jou. Zoals je misschien al wel weet, moet je bij de oprichting van een stichting statuten laten opstellen.

Maar wat zijn statuten stichting precies? Wat staat hier allemaal in? En hoe kan je deze het beste laten opstellen? In dit blogartikel geven wij antwoord op deze vragen en vertellen wij jou alles wat je moet weten over de statuten van een stichting. Benieuwd? Lees dan verder.

Wat zijn stichting statuten en waarom heb ik ze nodig?

Statuten zijn het reglement van de stichting dat je bij de oprichting verplicht moet laten opstellen. Dit is de basis van jouw stichting, een soort handboek. In de statuten staan namelijk de interne regels die de stichting moet naleven.

Denk hierbij aan regels over het aantal bestuursleden, het benoemen van bestuurders en het doel waarvoor de stichting is opgericht. Erg belangrijk dus! Om jou een idee te geven van hoe de statuten van een stichting eruit zien, hebben we hier een voorbeeld:

Hoe laat ik mijn statuten opstellen?

Het opstellen van de statuten moet direct bij een stichting oprichten gebeuren. Dit doe je niet zelf, maar een notaris. De notaris stelt de oprichtingsakte van de stichting op en deze oprichtingsakte bevat de statuten. Het opstellen van de statuten kan alleen met een notariële akte.

Wanneer je bij Ligo een stichting opricht, maken we gebruik van statuten die al door onze notarissen zijn goedgekeurd. Nadat jij online vragen hebt beantwoord, worden deze statuten op maat gemaakt. Hierna ontvang je direct jouw concept statuten in je persoonlijke dashboard.

Heb jij de statuten goedgekeurd? Dan hoef je je alleen nog maar te identificeren bij een notaris. Dit kan 100% digitaal of bij een notariskantoor. Vervolgens zal de notaris de stichting oprichten en jouw oprichtingsakte met statuten inschrijven bij de KVK.

Wat staat er in de statuten van een stichting?

In de statuten van een stichting moet in ieder geval het volgende staan:

Naam stichting

In de statuten staat de officiële naam van de stichting. Hier moet altijd het woord ‘stichting’ in terugkomen. In de praktijk wordt alleen vaak een andere naam dan de officiële (statutaire) naam van een stichting gebruikt. Dit wordt dan de ‘handelsnaam’ genoemd. Zo is ‘KiKa’ bijvoorbeeld de handelsnaam voor de stichting ‘Stichting Kinderen Kankervrij’.

Doel van de stichting

Daarnaast moet het doel van de stichting in de statuten worden omschreven. Dit kan zijn het beschermen van een bepaald natuurgebied of het bestrijden van een bepaalde ziekte. Het is belangrijk om goed na te denken over het doel dat je met de stichting wil nastreven. Alles wat de stichting doet, moet namelijk in het teken staan van dit doel.

Wanneer een stichting winst maakt, mag deze winst bijvoorbeeld alleen worden gebruikt om het doel te bereiken en niet aan de bestuurders worden uitgekeerd. Daarnaast mogen de bestuurders van de stichting alleen activiteiten verrichten in overeenstemming het doel van de stichting.

Benoeming bestuur

In de statuten wordt verder altijd aangegeven wie samen het eerste bestuur van de stichting vormen. Dit moeten minimaal drie personen zijn. In de praktijk blijkt namelijk dat notarissen willen dat je een stichting met minimaal drie personen opricht.

Het risico op fraude is immers veel hoger wanneer het bestuur bestaat uit één persoon. Daarnaast ben je verplicht om in de statuten aan te geven hoe bestuurders worden ontslagen en op welke manier een nieuwe bestuurder kan worden benoemd.

Plaats van vestiging

Ook staat in de statuten in welke Nederlandse gemeente de stichting is gevestigd. Vaak is dit dezelfde plaats als waar de stichting haar hoofdkantoor heeft, maar dit hoeft niet.

Beëindiging stichting

De statuten geven ook aan wat er met het geld van de stichting gebeurt wanneer de stichting stopt. Op het moment dat de stichting te stopt, heeft de stichting waarschijnlijk nog bezittingen en schulden. Denk hierbij aan een kantoorpand en geldleningen.

Voordat de stichting definitief kan worden opgeheven, moeten de bezittingen worden verkocht en met de opbrengst de schulden worden afbetaald. Het kan zijn dat er na het afbetalen van alle schulden nog een geldbedrag overblijft. Waar dit geld heengaat, staat in de statuten.

Hoe de stichting aan geld komt

Om het doel te kunnen bereiken, heeft de stichting geld nodig. Hier kan een stichting op verschillende manieren aankomen. Dit kan bijvoorbeeld via donaties, leningen of subsidies. In de statuten kan je vastleggen op welke manier jouw stichting aan geld komt en op welke manier de stichting dit geld kan gebruiken om het doel te behalen.

Besluitvorming bestuur

Normaal gesproken mogen alle bestuurders van de stichting afzonderlijk van elkaar activiteiten verrichten namens de stichting. Dit betekent dat zij niet met elkaar hoeven te overleggen, voordat zij bijvoorbeeld een contract sluiten of een lening aangaan.

Wil jij dit niet? Vraag dan aan de notaris om hierover een andere regel op te nemen in de statuten. Zo kan je in de statuten bijvoorbeeld regelen dat alleen één bestuurder namens de stichting mag handelen of dat meerdere bestuurders dat samen moeten doen.

Telefonisch overleggen over jouw situatie?

Tips bij het laten opstellen van de statuten

Wees volledig

Zorg ervoor dat alles in de statuten staat. Jouw stichting is namelijk verplicht om zich aan de regels in de statuten houden. Staat bijvoorbeeld het doel van jouw stichting niet goed omschreven in de statuten? Dan kan dit achteraf alleen gewijzigd worden door een notaris en moet je hiervoor kosten maken.

Maak een reglement

Je kan er ook voor kiezen om regels over de dagelijkse gang van zaken niet in de statuten op te nemen, maar in een reglement. Hiervoor heb je geen notaris nodig. Dit betekent dat het reglement ook makkelijker te wijzigen is.

Let op dat het reglement de statuten niet mag overtreden. Staat bijvoorbeeld in de statuten dat één bestuurder contracten namens de stichting mag ondertekenen? Dan mag in het reglement niet staan dat je hiervoor toch van twee bestuurders handtekeningen nodig hebt.

Hoeveel kost het opstellen van statuten?

Het opstellen van statuten gebeurd, zodat de stichting wordt opgericht. De oprichtingsakte bevat namelijk de statuten. De kosten voor de oprichting van een stichting kunnen zo oplopen tot wel € 1.000,- als je naar een notariskantoor gaat.

Tegenwoordig kan het goedkoper, omdat je het volledig of grotendeels online kan regelen. Zo kan je bij Ligo al een stichting oprichten vanaf € 499,-. Voordeel: hier zitten alle notariskosten bij in, zodat jij niet voor verrassingen komt te staan.

Heb je na het oprichten van jouw stichting nog meerdere contracten nodig? Dan is het al snel voordelig om  een Legal Plan te kiezen, waarmee je contracten maakt, onbeperkt documenten digitaal ondertekent en beheert. Alle contracten bij Ligo zijn opgesteld door advocaten.

Hoe vraag ik de statuten van een stichting op?

Heb jij jouw stichting opgericht via Ligo? Dan kan je jouw oprichtingsakte inclusief de statuten onbeperkt en gratis downloaden via jouw Ligo dashboard. Jouw statuten staan hier altijd veilig opgeslagen. Daarnaast staan jouw statuten ook geregistreerd bij de KVK. Hier kan iedereen, dus ook jij, tegen betaling de statuten opvragen.

Gebruik de zoekfunctie op de website van de KVK en typ de naam van je stichting in. Klik vervolgens op de jouw stichting en je krijgt de optie om de oprichtingsakte te downloaden. Heb je na oprichting de statuten een keer gewijzigd? Dan kan je de meest recente statuten ook downloaden.

Britt Beumer
Laatste berichten van Britt Beumer (alles zien)