Samenwerkingsovereenkomst: Alles wat je moet weten

Samenwerkingsovereenkomst: Alles wat je moet weten
juni 23, 2022
9 minute read

Wil jij gaan samenwerken met een andere partij, of zelfs met meerdere partijen? Bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van een nieuw product of dienst? Om deze samenwerking in goede banen te leiden moet je afspraken maken. Denk hierbij aan afspraken over de verdeling van verantwoordelijkheden, taken en kosten. Deze afspraken leg je vast in een samenwerkingsovereenkomst. In dit blogartikel vertellen wij jou wat een samenwerkingsovereenkomst is, wat hier in moet staan en hoe je deze kan opzeggen. 

Stel je samenwerkingsovereenkomst op

Wat is een samenwerkingsovereenkomst?

Een samenwerkingsovereenkomst is een overeenkomst tussen jou en één of meer zakenpartners. De samenwerkingsovereenkomst wordt ook wel een samenwerkingscontract genoemd. Hierin maak je afspraken over het doel dat jullie samen willen bereiken en hoe jullie de samenwerking willen invullen. Wat dit doel is, kunnen jullie samen bepalen. Een voorbeeld hiervan is het samen ontwikkelen van software of een nieuwe dienst in de markt te zetten.

Wanneer kan ik géén samenwerkingsovereenkomst gebruiken? 

Wil jij een ander bedrijf of een freelancer een opdracht uit laten voeren tegen een vergoeding? Dan is een samenwerkingsovereenkomst niet geschikt. In dat geval is er namelijk geen sprake van samenwerking en moet je een overeenkomst van opdracht gebruiken, ook wel een freelance overeenkomst genoemd. Wil je hier meer over weten? Lees dan ook ons blog artikel Wat is een overeenkomst van opdracht?

Is een samenwerkingsovereenkomst verplicht?

Een samenwerkingsovereenkomst is in de meeste gevallen niet verplicht. Maar er ontstaan veel conflicten als afspraken niet duidelijk op papier worden gezet. Je wil geen  discussies en risico’s. Om dit te voorkomen gebruik je een samenwerkingsovereenkomst. Hiermee is het voor zowel jou als jouw zakenpartner duidelijk welke afspraken er zijn gemaakt. Moet jij bijvoorbeeld kosten maken voor de aanschaf van materialen? Dan staat waarschijnlijk in de samenwerkingsovereenkomst wie deze kosten moet betalen. 

Let op. Voor bepaalde subsidieregelingen ben je soms verplicht om een samenwerkingsovereenkomst te hebben. Wil jij een subsidie aanvragen? Zoek dan op welke voorwaarden hiervoor gelden.

Wat moet er in mijn samenwerkingsovereenkomst staan?

Wat er precies in de samenwerkingsovereenkomst moet staan, hangt af van het doel dat jij en jouw zakenpartner willen bereiken. In de samenwerkingsovereenkomst moet in ieder geval staan: 

  • de omschrijving van de samenwerking;
  • het doel van de samenwerking;
  • hoe lang de samenwerking duurt;
  • hoe de samenwerking kan worden beëindigd;
  • of schade moet worden vergoed bij het vroegtijdig stoppen van de samenwerking;
  • de taakverdeling;
  • de kostenverdeling;
  • wie voor welke schade aansprakelijk is;
  • wanneer en hoe vaak jullie de samenwerking willen evalueren;
  • of jullie bij onenigheid naar een bemiddelaar moeten;
  • hoe de winst of eventuele verliezen worden verdeeld; en
  • wat er gebeurt bij als iemand de afspraken uit de overeenkomst niet nakomt. 

Daarnaast zijn er nog drie belangrijke afspraken die extra aandacht verdienen. 

Afspraken over de inbreng

Vaak doe je bij een samenwerking ook een investering om het gezamenlijke doel te kunnen bereiken. Deze investering kan bestaan uit geld, maar ook kennis en arbeid. Maak in de samenwerkingsovereenkomst afspraken over wie geld, kennis en/of arbeid inbrengt. Om discussies te voorkomen, moet je deze inbreng zo duidelijk mogelijk omschrijven en afspreken hoeveel de inbreng waard is. Bij een geld investering zal dit waarschijnlijk geen probleem zijn, maar wanneer iemand kennis of arbeid inbrengt wordt dit lastiger. Hoe zorg je er in zo’n geval voor dat iedereen evenveel inbrengt? Dit doe je door bijvoorbeeld af te spreken dat jij minder hoeft te werken, omdat jij al veel geld inbrengt. Of spreek af dat jij meer geld verdient, omdat je veel kennis inbrengt. 

Afspraken over de intellectuele eigendomsrechten

Bij sommige samenwerkingen ontstaat iets waarop een zogenoemd 'intellectueel eigendomsrecht' kan zitten, zoals een merk. Een voorbeeld: je ontwerpt voor de samenwerking met jouw zakenpartner een product, zoals een parfumfles. Je steekt er veel tijd en geld in. Je wil daarom niet dat jouw zakenpartner of iemand anders er zelf uiteindelijk mee vandoor gaat en jij winst misloopt. Om dit te voorkomen, kan je het ontwerp van het flesje officieel laten registreren. Hierdoor wordt het ontwerp van jou en kan je stappen ondernemen tegen mensen die hetzelfde flesje verkopen. Erg waardevol dus! Zorg er daarom voor dat je in de samenwerkingsovereenkomst afspraken maakt over wie de intellectuele eigendomsrechten krijgt en kan  registreren. Zo voorkom je dat jouw zakenpartner achter je rug om het laat registreren en jou vervolgens kan verbieden om het te gebruiken. Wil jij een merk registreren? Ligo helpt je hierbij. Samen met onze merkenrecht specialisten zorgen we ervoor dat jij de juridische bescherming krijgt die je nodig hebt.

Daarnaast kan het voorkomen dat jij al 'intellectueel eigendom' hebt, zoals een auteursrecht op software. Voor bijvoorbeeld het doorontwikkelen van de software, kan jij jouw zakenpartner gebruik laten maken van deze software. Ben jij dit van plan? Maak dan afspraken over dit gebruik. Je wil bijvoorbeeld niet dat jouw zakenpartner jouw software voor iets anders dan jullie samenwerking gaat gebruiken.

Afspraken over de geheimhouding

Ga jij een samenwerkingsovereenkomst aan met als doel om bijvoorbeeld samen een product op de markt te brengen? Dan ga jij waarschijnlijk belangrijke informatie met jouw zakenpartner delen. Denk hierbij aan informatie over jouw kostprijs, klanten of leveranciers. Voor de samenwerking kan het handig en soms noodzakelijk zijn om deze informatie te delen. Toch wil je niet dat jouw zakenpartner er met deze informatie vandoor gaat of deze met anderen deelt. Spreek daarom af dat:

 1. de informatie die je deelt eigendom van jouw bedrijf is;
 2. de informatie vertrouwelijk is en dat het geheim moet blijven (ook na afloop van de samenwerking!);
 3. en bij een overtreding van deze afspraak een hoge boete betaald moet worden (het is niet gek om een boete van tienduizenden euro’s op te nemen). Zo is het voor jouw zakenpartner duidelijk dat hij zijn mond echt niet voorbij moet praten.


Tips voor het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst

Ga voor een samenwerkingsovereenkomst op maat 

Welke afspraken in samenwerkingsovereenkomst moeten staan, hangt af van het soort samenwerking dat je wil aangaan. Dit kan enorm van elkaar verschillen en daarom is een samenwerkingsovereenkomst nooit standaard. Neem daarom niet zomaar een voorbeeld samenwerkingsovereenkomst van internet over. Bij Ligo kan je snel en eenvoudig samenwerkingsovereenkomst op maat opstellen. Nadat jij een aantal vragen hebt beantwoord, maakt onze software voor jou een op maat gemaakte samenwerkingsovereenkomst. Deze kunnen jij en jouw zakenpartner vervolgens online ondertekenen.

Heb jij een BV met meerdere aandeelhouders? En wil je afspraken maken over de samenwerking van deze aandeelhouders? Maak dan gebruik van onze aandeelhoudersovereenkomst.

Verzamel de juiste informatie 

Verzamel alvast de juiste informatie om te voorkomen dat je veel tijd kwijt bent aan het maken van de samenwerkingsovereenkomst. Denk bijvoorbeeld goed na over welke middelen, kennis en/of arbeid je nodig zal hebben om het gezamenlijke doel te bereiken en of je een subsidie moet aanvragen. 

Wees duidelijk

Schrijf de afspraken zo duidelijk en volledig mogelijk op. Zo voorkom je dat hierover later discussies ontstaan, omdat jouw zakenpartner de afspraken anders heeft opgevat. 

Hoe maak ik mijn samenwerkingsovereenkomst rechtsgeldig? 

Nadat je de samenwerkingsovereenkomst hebt gemaakt, moeten jij en jouw zakenpartner deze ondertekenen. Zo zorg je ervoor dat de samenwerkingsovereenkomst rechtsgeldig is en zijn jullie klaar om te starten met de samenwerking. Wanneer je bij Ligo een samenwerkingsovereenkomst op maat maakt in enkele minuten, kunnen jij en jouw zakenpartner deze meteen digitaal ondertekenen. Wel zo makkelijk en snel. 

Wat kost een samenwerkingsovereenkomst? 

Als je een samenwerkingsovereenkomst op laat stellen door een advocaat ben je al snel meer dan €500,- kwijt. Er zijn tegenwoordig goede betaalbare alternatieven. Zo maak je bij Ligo binnen enkele minuten deze overeenkomst op maat met slimme software. Alle contracten zijn daar opgesteld door advocaten. Heb je 1 contract nodig? Dan zijn de kosten €49,- voor een samenwerkingsovereenkomst. Maar het is al snel voordelig om voor €9,- per maand een Ligo Plan te kiezen, waarmee je contracten maakt, onbeperkt documenten digitaal ondertekent en beheert. Overtuigd? 

Stel je samenwerkingsovereenkomst op

Wil jij jouw samenwerkingsovereenkomst in het Engels? Geen probleem. Ook dit kan bij Ligo. 

Wat is het verschil met een intentieverklaring? 

Een intentieverklaring gebruik je voordat je de samenwerkingsovereenkomst gaat opstellen en ondertekenen. Wil jij met een zakenpartner gaan samenwerken? Dan moet je eerst onderhandelen over welke afspraken jullie precies in de samenwerkingsovereenkomst willen zetten. Om deze onderhandelingen goed te laten verlopen gebruik je een intentieverklaring. Wil je meer weten over de intentieverklaring? Lees dan ook ons blog artikel Wat is een intentieverklaring? 

Hoe beëindig ik mijn samenwerkingsovereenkomst?

Er zijn verschillende situaties waarin je van de samenwerkingsovereenkomst af kan komen.

Je mag de samenwerking opzeggen

Wil jij de samenwerkingsovereenkomst beëindigen? Kijk dan eerst of jij en jouw zakenpartner in de overeenkomst afspraken hebben gemaakt over de manier waarop deze kan worden opgezegd. Zo'n afspraak kan er als volgt uitzien:

Staat er geen vergelijkbare afspraak in jouw samenwerkingsovereenkomst? Dan kan je in de meeste gevallen de samenwerkingsovereenkomst alsnog opzeggen als je deze voor 'onbepaalde tijd' hebt gesloten. Dit betekent dat de samenwerkingsovereenkomst geen einddatum heeft. Eindigt jouw samenwerkingsovereenkomst wel op een bepaald moment? Denk hierbij aan een datum of nadat het gezamenlijke doel is bereikt. Dan heb jij een overeenkomst voor 'bepaalde tijd' gesloten. Dit betekent dat je de overeenkomst niet zomaar kan opzeggen voordat de genoemde datum is verstreken of het gezamenlijke doel is bereikt.

Heb je een einddatum in de samenwerkingsovereenkomst staan? Dan kan je misschien niet zomaar de samenwerkingsovereenkomst vroegtijdig opzeggen. 

Jouw zakenpartner wil ook van de samenwerking af

Is het niet mogelijk om de samenwerkingsovereenkomst op te zeggen? Dan kan je de overeenkomst alsnog beëindigen wanneer jouw zakenpartner ook van de samenwerking af wil. Dit wordt ook wel beëindigen met 'wederzijds goedvinden' genoemd.

Zorg er voor dat je deze beëindiging goed regelt. Dit doe je door samen een beëindigingsovereenkomst op te stellen of het in ieder geval schriftelijk op te schrijven. Je beschrijft dan de afspraken over bijvoorbeeld de datum van de beëindiging en de betaling van de kosten die jullie al hebben gemaakt.

Jouw zakenpartner houdt zich niet aan de afspraken

Kan je het contract niet opzeggen en wil jouw zakenpartner niet meewerken aan de beëindiging? Dan heb je een goede reden nodig om alsnog van de overeenkomst af te komen. Zo kan je de overeenkomst beëindigen als jouw zakenpartner de afspraken uit de overeenkomst niet nakomt. Dit wordt ook wel ‘ontbinden’ genoemd.

Let op! Je mag de overeenkomst niet ontbinden als sprake is van lichte overtreding van de afspraken. Heb jij bijvoorbeeld met jouw zakenpartner afgesproken dat hij € 1.000,- zal inbrengen, maar brengt hij €999,- in? Dan is dat vaak niet genoeg om de overeenkomst te mogen beëindigen. Verder moet je jouw zakenpartner eerst nog de mogelijkheid geven om de afspraken alsnog na te komen. Dit doe je door een brief of e-mail te sturen waarin je hem of haar vraagt zich aan de afspraak te houden. Doet jouw zakenpartner hierna nog steeds niet wat hij moet doen? Dan mag je de samenwerking beëindigen.

Jouw zakenpartner heeft je bedrogen of informatie achtergehouden

Daarnaast kan je de samenwerkingsovereenkomst beëindigen, wanneer deze niet op een eerlijke manier tot stand is gekomen. Dit wordt ook wel het ‘vernietigen’ van de overeenkomst genoemd. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer jouw zakenpartner je heeft bedrogen of niet heeft verteld dat zijn bedrijf geen geld heeft om te investeren in jullie gezamenlijke project. 

Let op. Is jouw zakenpartner het niet eens met de vernietiging? Dan moeten jullie hiervoor naar de rechter. Vraag daarom altijd om juridisch advies wanneer je de overeenkomst wil vernietigen.

De samenwerking is verboden

Verder kan je van de samenwerking afkomen wanneer deze verboden is. Dit wordt ook wel het ‘nietig verklaren’ van de overeenkomst genoemd. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de afspraken in de samenwerkingsovereenkomst in strijd zijn met de wet. Je mag bijvoorbeeld niet in de samenwerkingsovereenkomst afspraken maken over het handelen van vuurwapens. Houd er wel rekening mee dat je naar de rechter moet wanneer jouw zakenpartner het niet eens is met jouw 'nietigverklaring'.

Moet ik schade vergoeden als ik de samenwerking opzeg? 

Wil jij de samenwerkingsovereenkomst opzeggen? Dan kan jouw zakenpartner hierdoor schade oplopen. Jouw zakenpartner heeft bijvoorbeeld al enkele kosten gemaakt die hij of zij niet meer kan terugverdienen wanneer jij de samenwerking beëindigd. Of jij deze kosten moet vergoeden, hangt af van de afspraak die jullie hierover hebben gemaakt in het contract. Heb jullie hier geen afspraak over gemaakt? Dan moet je jouw zakenpartner in sommige gevallen een vergoeding betalen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer jouw zakenpartner al veel geld heeft geïnvesteerd in de samenwerking. 

Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Start met slim ondernemen

Doe de gratis Legal Checkup

Start Checkup

Hulp & support

Voor meer informatie klik op support
Support

Ligo Plan

Bekijk de voordelen hier met slechts één klik
Word member

Ook interessant

Kan jouw bedrijf wel wat extra personeel gebruiken, maar weet je niet zeker of je voldoende werk heb...
augustus 5, 2022
Wil jij een freelancer inschakelen voor een bepaalde opdracht? Of wil je juist graag je eigen opdrac...
juli 14, 2022
Ben jij van plan om met een zakenpartner in zee te gaan? Bijvoorbeeld, omdat jij jouw bedrijf wil ve...
april 25, 2022
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book
cover_holding_ebook_white
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Working days: 09:00-18:00

Chat Time

Working days: 09:00-23:00

Weekend: 09:00-23:00

team_Img

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Working days: 09:00-18:00

Chat Time

Working days: 09:00-23:00

Weekend: 09:00-23:00