Samenlevingscontract: Waarom heb jij er een nodig?

februari 14, 2020
Tag: notary
3 minute read

Ben je van plan om een huis te gaan kopen of huren met iemand, of woon je al samen? Het is altijd verstandig om afspraken te maken over het samenwonen door middel van een samenlevingscontract. Want wat kan er gebeuren als jullie geen samenlevingscontract hebben? Stel, je gaat samenwonen met jouw partner. Helaas loopt jullie relatie op de klippen of komt je partner te overlijden. Jullie hebben geen afspraken gemaakt over wat er gebeurt met jullie woning. In beide gevallen kan dit betekenen dat je direct je huis uit moet en op straat komt te staan. Deze vervelende gevolgen voorkom je met een samenlevingscontract.

samenlevingscontract opstellen

Waarom een samenlevingscontract opstellen?

Ben je niet getrouwd en heb je ook geen geregistreerd partnerschap? Dan zijn er geen rechten en plichten die gelden voor jou en je medebewoner. Daarom is het verstandig om een samenlevingscontract op te stellen. Een samenlevingscontract zorgt voor duidelijkheid, zekerheid en voorkomt problemen in de toekomst.

Wat wordt er geregeld in een samenlevingscontract?

Wat regel je allemaal in dit contract? In een samenlevingscontract worden onder andere afspraken gemaakt over de aflossing van de hypotheek, verdeling van jullie spullen en partnerpensioen. Daarnaast kun je ook afspraken maken over de verdeling van de kosten in de huishouding, verzorging en de kosten van de kinderen, een verblijvingsbeding en bankrekeningen.

Start hier je samenlevingscontract!

5 redenen waarom je een notarieel samenlevingscontract nodig hebt

Je kunt een samenlevingscontract op twee verschillende manieren opstellen. Je kunt een samenlevingscontract opstellen via de notaris of je kunt een samenlevingscontract opstellen zonder notaris. Waarom is het dan toch verstandig om een notarieel samenlevingscontract op te stellen? Lees hieronder vijf redenen.

Risico dat je op straat komt te staan

Om te voorkomen dat je op straat komt te staan als je partner overlijdt, is het verstandig om een samenlevingscontract op te stellen. Daarnaast is het dan ook mogelijk dat je geen recht hebt op al jullie gezamenlijke spullen. Om dit te voorkomen heb je een verblijvingsbeding nodig in je samenlevingscontract. Met een verblijvingsbeding kun je in de woning blijven en worden de spullen in en om de woning van jou. Het maakt daarbij niet uit of deze spullen oorspronkelijk van jouw partner of van jullie gezamenlijk waren.

Vereiste voor partnerpensioen regelen

Zonder samenlevingscontract heb je geen recht op partnerpensioen. Met een samenlevingscontract kun je wel aanspraak maken op partnerpensioen. Let wel op dat de pensioenregeling het moet toelaten dat jij je partner als pensioengerechtigde aanwijst in een samenlevingscontract en andersom. Hoe regel je dit? Je dient bij jouw pensioenfonds jouw partner aan te melden voor partnerpensioen. Vergeet dit niet! Het pensioenfonds zal in veel gevallen om dit notariële samenlevingscontract vragen, die je dient op te sturen. Let op: als jullie uit elkaar gaan, vervalt het recht op partnerpensioen.

Bespaar belasting en word fiscaal partner

Ben je fiscaal partner van elkaar? Als je samen staat ingeschreven op hetzelfde adres en je hebt een notarieel samenlevingscontract, dan ben je automatisch fiscaal partner van elkaar. Wat houdt dit precies in? Als je fiscaal partner van elkaar bent kun je bepaalde inkomsten en aftrekposten onderling verdelen, zodat dit fiscaal zo gunstig mogelijk voor jullie uitkomt. Je hoeft dan nog maar één keer belastingaangifte te doen per jaar.

Duidelijke verdeling kosten

Als je samenwoont, maak je verschillende kosten in het huishouden die verdeeld worden onder elkaar. De een betaalt de boodschappen en de ander de energiekosten. In een samenlevingscontract kun je afspraken maken over de verdeling van de kosten. Heb je kinderen? Dan heb je een notarieel samenlevingscontract nodig. Als jij of jouw partner namelijk minder gaat werken om voor jullie kinderen te zorgen, dan kan je in een samenlevingscontract bijvoorbeeld een compensatie worden opgenomen. De verdeling tussen jullie als ouders kan dan via een samenlevingscontract worden gecompenseerd door middel van een inkomens- of alimentatieregeling.

Voorkom ruzie over spullen als je uit elkaar gaat

Een samenlevingscontract zorgt ervoor dat afspraken worden vastgelegd over jullie eigendommen. Dit voorkomt ruzie op het moment jullie uit elkaar gaan. Als jij bijvoorbeeld meer hebt geïnvesteerd in jullie koopwoning, kun je dit vastleggen in jullie samenlevingscontract. Hier kun je later geen onenigheid meer over krijgen. Heb je persoonlijke bezittingen die je voor jezelf wil houden? Deze bezittingen kun je opnemen in een lijst van privé-bezittingen die alleen aan jou toekomen.

Wat kost een samenlevingscontract?

Normaal gesproken liggen de kosten voor een samenlevingscontract zo boven de €500,- als je bij een notaris langs gaat. Er zijn echter goedkopere opties. Zo kun je online bij Ligo al een samenlevingscontract op laten stellen voor €299,- en krijg je begeleiding en advies van juristen bij het hele proces. Alle notariskosten zijn hierbij inbegrepen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Hoe werkt het? Allereerst, beantwoord je een aantal vragen in een online vragenlijst. Na het invullen van de vragenlijst staat jouw concept samenlevingscontract direct voor je klaar in je dashboard die je rustig kunt doornemen. De notaris belt je voor het maken van een afspraak, zodat je daar het samenlevingscontract kan ondertekenen. Heb je in de tussentijd een vraag? Dan kun je 7 dagen per week van 9:00 tot 23:00 uur vragen stellen aan ons Legal Care team.

Start hier je samenlevingscontract!

Advies over jullie samenlevingscontract ?

Een samenlevingscontract opstellen is belangrijk. Het gaat om je huis en het kan om veel geld gaan (nu of in de toekomst). We begrijpen dat je wellicht nog vragen hebt over jullie samenlevingscontract. Wil je weten wat in jouw situatie de beste optie is? Of heb je specifieke wensen dit je graag zou willen opnemen in jullie samenlevingscontract neem dan contact op met tet Legal Care team, zodat we kunnen kijken wat voor jullie de beste optie is. Bel ons via 020-3031043 of spreek ons aan in de online chat.

Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Start met slim ondernemen

Doe de gratis Legal Checkup

Start Checkup

Hulp & support

Voor meer informatie klik op support
Support

Ligo Plan

Bekijk de voordelen hier met slechts één klik
Word member

Ook interessant

Jij en je partner hebben besloten om samen te gaan wonen. Naast het bepalen van de inrichting is het...
februari 14, 2020
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book
cover_holding_ebook_white
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Werkdagen: 9:00 - 19:00

Weekend: 9:00 - 17:00

Chat Time

Werkdagen: 9:00 - 23:00

Weekend: 9:00 - 23:00

team_Img

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Werkdagen: 9:00 - 19:00

Weekend: 9:00 - 17:00

Chat Time

Werkdagen: 9:00 - 23:00

Weekend: 9:00 - 23:00