Ben je bij het verstrekken van negatieve referenties over oud werknemers schadeplichtig?

oktober 30, 2018
Tag: Personeel
3 minute read

Ben jij als werkgever wel eens gevraagd om een referentie te  geven over een oud werknemer? Heb je hier met (oud) werknemers afspraken over gemaakt? Over welke informatie je wel/niet mag delen? Met de komst van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (hierna: AVG) is het voor jou als (ex-)werkgever belangrijker geworden om te weten welke gegevens je over je werknemers mag delen. Zo ook bij het verstrekken van een referentie. Want wat als jij informatie deelt die je niet mag delen? Dan kan je zomaar schadeplichtig zijn richting je oud werknemer en kan je een boete krijgen. Lees hieronder verder om erachter te komen hoe je dit voorkomt.

rawpixel-1055781-unsplash

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden deed recent uitspraak in een rechtszaak die een docent had aangespannen tegen zijn voormalig werkgever: een school waar hij kort  had gewerkt en op staande voet was ontslagen. De docent eiste een schadevergoeding, omdat een medewerker van de school aan een potentieel nieuwe werkgever een negatieve referentie had verstrekt. De docent vond dat de school daardoor onrechtmatig had gehandeld en schadeplichtig was. De docent had immers door de slechte referentie een nieuwe baan misgelopen naar zijn mening.

Het gerechtshof was het niet eens met de docent. De referentie die de school gaf, was inderdaad niet positief. Dit betekent echter niet dat de negatieve referentie direct onrechtmatig is en de school een schadevergoeding moet betalen. De docent had de school zelf als referent opgegeven bij zijn potentieel nieuwe werkgever. Daarnaast had de docent geen afspraken gemaakt met de school over welke informatie wel/niet gedeeld mocht worden. Door dit na te laten, heeft de docent de school als het ware een ‘carte blanche’ gegeven. De school mocht in beginsel zelf bepalen welke informatie ze wilden delen met de  potentieel nieuwe werkgever van de docent. Hieronder vertellen we je welke kanttekeningen hierbij geplaatst moeten worden. 

Hoe voorkom je dat je schadeplichtig wordt?

Wat kan jij als werkgever leren van deze uitspraak? Waar moet je op letten als jij als referent optreedt voor een van je oud werknemers? En waar moet je op letten wanneer je om een referentie vraagt van een potentieel nieuwe werknemer?

De meest belangrijke les die je uit de uitspraak kan trekken, is dat een sollicitant (jouw oud werknemer) toestemming heeft gegeven voor het feit dat jij als referent op mag treden. Ontbreekt die toestemming en deel je toch informatie met derden? Dan is sprake van een overtreding van de AVG. Lees ook onze Gids Personeelsdossier waarin wordt uitgelegd wanneer je de AVG overtreedt en flinke boetes opgelegd kan  krijgen bij het beheren van informatie van werknemers. Maar hoe kom je erachter dat de toestemming is gegeven? Dit kun je nagaan  bij jouw oud werknemer.  Wil je zeker weten dat je alleen die informatie deelt die je mag delen? Maak hier dan duidelijke afspraken over en leg deze afspraken vast in een vaststellingsovereenkomst

Solliciteert iemand bij je en wil jij zelf referenties checken? Vraag de sollicitant dan welke personen jij mag benaderen om een referentie over hem of haar te geven. Het meest veilige is  om een sollicitant de namen van de referenten schriftelijk te laten bevestigen. 

Welke informatie mag je als werkgever delen?

Zelfs als je van jouw oud werknemer een 'carte blanche' hebt gekregen bij het verstrekken van een referentie, mag je niet zomaar alle mogelijke informatie delen over die oud werknemer.  In een referentie geef je aan wat de aard van de arbeid en de arbeidsduur per dag of per week was, en wat de begin- en einddatum van het dienstverband was. Ook vertel je hoe jouw oud werknemer zijn of haar werk heeft gedaan en of hij of zij aan zijn of haar verplichtingen heeft voldaan. Tot slot vertel je hoe de arbeidsovereenkomst is geëindigd, en wanneer jij degene bent die de arbeidsovereenkomst heeft opgezegd, vertel je daarbij wat de reden daarvan is geweest. Let hier wel goed op! Jouw oud werknemer moet jou uitdrukkelijk vragen om in een referentie te delen hoe hij of zij het werk heeft gedaan en hoe de arbeidsovereenkomst is geëindigd. Is dit niet aan je gevraagd en deel je die informatie toch, dan kan jij tegenover je oud werknemer schadeplichtig zijn. 

Kan ik schadeplichtig tegenover een nieuwe werkgever?

Het verstrekken van onjuiste informatie over een oud werknemer is niet toegestaan. Let er op dat je een correct beeld schetst over de sollicitant aan de potentieel nieuwe werkgever. Doe je dit niet, en geef je  opzettelijk onjuiste  informatie, of houd je juist noodzakelijke informatie over een oud werknemer achter, dan kan dit betekenen dat je onzorgvuldig handelt tegenover de potentieel nieuwe werkgever. Je kan dan  aansprakelijk en daarmee schadeplichtig zijn voor de schade die de potentieel nieuwe werkgever hierdoor lijdt! Wil je eigenlijk niet als referent optreden voor een (ex-)werknemer? Weet dan dat je dit altijd kan weigeren. 

Lessons learned

Wees zorgvuldig wanneer je een referentie geeft. Indien je wordt gevraagd om een referentie te geven over een  oud werknemer, controleer dan altijd bij die persoon of hier toestemming voor is verleend. Is dit het geval? Houd dan rekening met de afspraken die jij eventueel hebt gemaakt met je oud werknemer. Bekijk welke informatie je aan de potentieel nieuwe werkgever mag en kan geven. En onthoud hierbij dat je een correct en juist beeld schetst over je oud werknemer.

We kunnen ons voorstellen dat je wellicht onrustig wordt van bovenstaande bij het verstrekken van referenties. Wil je nu even sparren met een arbeidsrecht advocaat over wat jij nu wel en niet mag? Met  Ligo  kun je onbeperkt gratis telefonisch advies inwinnen bij onze arbeidsrecht specialisten. Zo weet je zeker dat jij jouw zaken juridisch goed geregeld hebt.

Stel je vraag aan een advocaat

Download het gratis Testament Informatiepakket

Download het gratis Testament Informatiepakket In deze brochure lees je alles wat je moet weten over jouw testament

Download Book

Start met slim ondernemen

Doe de gratis Legal Checkup

Start Checkup

Support & help

To More Information About Ligo Just Click to Support
Support

Ligo Membership

Join us with Ligo membership with just one click..
Join Us

Ook interessant

Heb jij als werkgever met een zieke werknemer te maken? Wellicht gaat het om langdurige ziekte? Heef...
oktober 30, 2018
Ga jij als werkgever een nieuwe werknemer aannemen? Heb je de sollicitatieprocedure al bijna achter ...
oktober 30, 2018
Met de inwerkingtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (de "AVG") heb jij als werkg...
oktober 17, 2018
Download het gratis Testament Informatiepakket

Download het gratis Testament Informatiepakket In deze brochure lees je alles wat je moet weten over jouw testament

Download Book
testament-new
Download het gratis Testament Informatiepakket

Download het gratis Testament Informatiepakket In deze brochure lees je alles wat je moet weten over jouw testament

Download Book

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Werkdagen: 9:00 - 19:00

Weekend: 9:00 - 17:00

Chat Time

Werkdagen: 9:00 - 23:00

Weekend: 9:00 - 23:00

team_Img

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Werkdagen: 9:00 - 19:00

Weekend: 9:00 - 17:00

Chat Time

Werkdagen: 9:00 - 23:00

Weekend: 9:00 - 23:00