Nadelen BV: wat starters vaak over het hoofd zien

Nadelen BV: wat starters vaak over het hoofd zien
november 3, 2017
Tag: Blogs
6 minute read

Ben je klaar te starten met een nieuw bedrijf? Eén van de belangrijkste keuzes die je als starter moet maken, is het kiezen van een geschikte rechtsvorm voor jouw onderneming. Hierbij hoort het afwegen van de voordelen en nadelen van een BV oprichten ten opzichte van een eenmanszaak of vennootschap onder firma (VOF). In dit blogartikel zullen we je langs alle nadelen van een BV leiden. Eerder schreven wij al een blogartikel over de voordelen van een BV en een blogartikel over de voordelen van de holding. Eén van de belangrijkste voordelen van een BV is dat je als oprichter en bestuurder in principe niet privé aansprakelijk kan worden gesteld voor de schulden van je bedrijf. Daarnaast is de BV de juiste rechtsvorm om investeerders aan te trekken. Maar wat zijn nu de nadelen van een BV? Lees hieronder met welke nadelen van de BV je rekening dient te houden, zodat je erachter kan komen of het voor jou interessant is om een BV op te richten.

Ook interessant:

  1. Wat is een besloten vennootschap (BV)?
  2. BV oprichten zonder hoog DGA salaris
  3. BV oprichten
Fiscale nadelen BV

Eén van de nadelen van een BV is fiscaal van aard. Een BV kan namelijk niet rekenen op bepaalde belastingvoordelen die wel van toepassing zijn op een eenmanszaak of VOF. De startersaftrek, zelfstandigenaftrek, en mkb-winstvrijstelling zijn bijvoorbeeld niet van toepassing op de BV. Bij een lage winst zorgen deze belastingvoordelen ervoor dat je maar relatief weinig belasting hoeft te betalen. Als de verwachte winst lager ligt dan € 80.000,- is op deze manier een eenmanszaak of VOF over het algemeen fiscaal voordeliger. Verwacht je een winst boven de € 80.000,-? Dan is het belangrijk om je te realiseren dat bij grotere winsten een BV weer fiscaal voordeliger is. Over je inkomen betaal je namelijk 52% inkomstenbelasting. Over winstuitkering uit je BV (in de vorm van dividend) betaal je echter maar 20-25% vennootschapsbelasting, afhankelijk van je omzet.

Nadelen bij oprichting BV

Een BV oprichten zonder tussenkomst van een notaris is niet mogelijk. Een BV kan je namelijk alleen oprichten met een notariële akte. Voor de oprichting van een eenmanszaak of een VOF daarentegen, is de tussenkomst van een notaris niet nodig. Een VOF contract is in dergelijke gevallen voldoende voor de oprichting. Het is niettemin belangrijk je te realiseren dat deze overeenkomst wel de professionele blik van de notaris mist, waar bij de oprichtingsakte en de statuten van een BV wel sprake van is. Bij Ligo kun je echter een VOF contract, opgesteld door advocaten, volledig op maat maken en downloaden. Daarnaast was het tot een paar jaar geleden alleen mogelijk om een BV op te richten als je een startkapitaal had van minstens € 18.000,-. Sinds in oktober 2012 de wet Flex-BV in werking is getreden, kan je tegenwoordig echter met een startkapitaal van € 0,01 al een BV oprichten. De oprichtingskosten zijn tegenwoordig ook erg laag, waardoor dit niet meer als drempel wordt ervaren. Bij Ligo kan je in 3 eenvoudige stappen online een BV oprichten vanaf € 299,-.

Ebook Banner Horizontal 23

Administratieve nadelen bij de BV

Een ander nadeel van de BV waar je rekening mee kan houden, zijn de hogere kosten die komen kijken bij het houden van de administratie. Voor de BV dient één keer per jaar een jaarrekening op te worden gesteld. Hiervoor zullen accountantskosten in rekening worden gebracht. Als je besluit een BV op te richten is het echter wel mogelijk om een verlengd boekjaar aan te vragen. Hiermee kan je eenvoudig besparen op accountantskosten, aangezien je de jaarrekening pas hoeft op te stellen in het daaropvolgende jaar. Dit betekent dat jij je hier in het eerste jaar niet druk over hoeft te maken. Zo kun je je volledig focussen op wat je het liefste doet: ondernemen.

Nadelen bij de BV met betrekking tot salarissen

Als ondernemer word je als directeur-grootaandeelhouder (DGA) gezien, indien je bestuurder van een BV bent en meer dan 5% van de aandelen in die BV bezit. Ben jij DGA? Dan dien je jezelf een salaris van minimaal € 45.000,- per jaar uit te keren. De meeste BV’s maken in de eerste jaren niet genoeg winst om dit hoge DGA-salaris te kunnen missen, of gebruiken de winst liever om te investeren in het bedrijf. Dit wordt als een sterk nadeel van de BV ervaren. Weerhoudt het DGA-salaris als nadeel van de BV je ervan om een BV op te richten? Dat zou zonde zijn! De Belastingdienst is namelijk van mening dat ‘wat er niet is, ook niet kan worden uitgekeerd’. Het is mogelijk om het DGA-salaris tot wel €0,- te verlagen. In een eerder blogartikel hebben wij de twee manieren voor je in kaart gebracht waarop je het DGA-salaris kan verlagen.

Nadelen BV bij het staken van de onderneming

Heb je besloten om te stoppen met de activiteiten van je BV? Dan dien je de BV te liquideren. Een nadeel van de BV is dat het liquideren van een BV iets ingewikkelder is dan het opheffen van een eenmanszaak of VOF. Zo moet de liquidatie bijvoorbeeld gemeld worden aan de Belastingdienst en Kamer van Koophandel. Hiertegenover staat echter wel dat je bij een BV niet privé aansprakelijk bent voor de schulden van je onderneming.  Dit betekent dat de schuldeisers van je BV in principe niet aan jouw persoonlijke bankrekening of bezittingen kunnen komen.  Bij het faillissement van een eenmanszaak of een VOF daarentegen kunnen schuldeisers wel aanspraak maken op je privévermogen. Dan wordt alsnog het privévermogen van de vennoten aangesproken. Een faillissement van je eenmanszaak of VOF kan zodoende erg vergaande gevolgen hebben. Het kan zelfs de verkoop van je huis betekenen!

Dit waren de belangrijkste nadelen van een BV. Zo kun jij als ondernemer de juiste beslissing nemen of de rechtsvorm BV wel bij je past. Heb je na het doornemen van deze nadelen van de BV toch besloten dat een BV voor jou de juiste rechtsvorm is? Start dan hieronder met de oprichting van je BV.

Ebook Banner Horizontal 23

Toch van plan een BV op te richten?

Heb je na het lezen van dit blogartikel, toch het idee dat de BV de beste rechtsvorm is voor jouw onderneming? Dan heb je de volgende opties bij het oprichten van je BV.

  1. Je kunt langs een reguliere notaris gaan. Het nadeel van deze optie is dat de procedure vrij lang kan duren en de kosten hoog kunnen oplopen. Ook dien je meerdere malen langs het kantoor van de notaris te gaan.
  2. Je kunt je BV online oprichten. Kies je voor BV oprichten via Ligo? Dat kan voordelig, eenvoudig en snel. Je vult een online vragenlijst in, je gaat langs bij de notaris voor identificatie en je ontvangt alle finale stukken in je beveiligde dashboard.  Zo kan jij snel starten met ondernemen. 

Start nu jouw BV

Benieuwd naar hoe je de oprichting van jouw BV snel, voordelig en eenvoudig kan regelen? Neem dan contact met ons op via onze online chat of bel of mail ons. Het Ligo team staat altijd voor je klaar om je te helpen. Met een Ligo Plan kan je bovendien te allen tijde sparren met onze fiscalisten en specialistische advocaten over alle juridische kwesties die spelen bij jouw onderneming.

Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Start met slim ondernemen

Doe de gratis Legal Checkup

Start Checkup

Hulp & support

To More Information About Ligo Just Click to Support
Support

Ligo Membership

Join us with Ligo membership with just one click..
Word member

Ook interessant

Soms wil je als ondernemer een bepaalde bedoeling aan een andere partij duidelijk maken of bepaalde ...
april 25, 2022
Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook als je aan het ondernemen bent. Gelukkig kan jij je verzeke...
april 25, 2022
Have you heard about the lucrative business climate in The Netherlands and are you ready to start yo...
april 25, 2022
Download het gratis Testament Informatiepakket

Download het gratis Testament Informatiepakket In deze brochure lees je alles wat je moet weten over jouw testament

Download Book
testament-new
Download het gratis Testament Informatiepakket

Download het gratis Testament Informatiepakket In deze brochure lees je alles wat je moet weten over jouw testament

Download Book

Our ons team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Werkdagen: 9:00 - 19:00

Weekend: 9:00 - 17:00

Chat Time

Werkdagen: 9:00 - 23:00

Weekend: 9:00 - 23:00

team_Img

Our ons team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Werkdagen: 9:00 - 19:00

Weekend: 9:00 - 17:00

Chat Time

Werkdagen: 9:00 - 23:00

Weekend: 9:00 - 23:00