Levenstestament: Wat is het?

maart 13, 2020
2 minute read

Veel mensen weten nog niet wat een levenstestament is. Ondanks dat de populariteit van een levenstestament enorm aan het toenemen is. We beginnen met een voorbeeld. Stel, je bent aangereden en daardoor (tijdelijk) niet in staat beslissingen te nemen over bijvoorbeeld jouw behandelplan in het ziekenhuis. Daarnaast ben je niet in staat om je rekeningen te betalen. Het is een misvatting dat jouw partner of kinderen automatisch jouw belangen mogen behartigen. Dit mogen ze niet. Hiervoor heb je een levenstestament nodig. Maar wat is dit? Het woord ‘testament’ wordt vaak gekoppeld aan het overlijden van een persoon. Een levenstestament geldt echter juist als je nog in leven bent. Wanneer je bijvoorbeeld een ongeluk hebt gehad of als je dement raakt, kun je niet meer voor je eigen belangen opkomen of handelingen verrichten. Wil je alles goed geregeld hebben? Regel dan nu jouw levenstestament!

Wat is een levenstestament?

Een levenstestament is een notarieel document. Dit betekent dat een levenstestament ondertekend moet worden door een notaris. Instellingen, zoals banken en ziekenhuizen, accepteren namelijk alleen levenstestamenten die door een notaris zijn ondertekend. In een levenstestament geef je aan een ander (de gevolmachtigde) de bevoegdheid om jouw belangen te behartigen en handelingen te verrichten voor het geval jij het niet zelf kan. Dit wordt een volmacht genoemd. Je kunt meerdere mensen als jouw gevolmachtigden aanwijzen. De ene persoon kan namelijk beter zijn in het behartigen van jouw financiële belangen en een andere persoon kan beter zijn in het behartigen van jouw medische belangen. Op deze manier weet je zeker dat jouw belangen door de juiste personen worden behartigd.

Levenstestament

Voor wie is een levenstestament bedoeld?

Een levenstestament is bedoeld voor iedereen die leeft. Jong of oud, het maakt niet uit. Stel, jij raakt ernstig gewond en belandt in het ziekenhuis. Je bent niet meer zelf in staat om openstaande rekeningen te betalen. De gevolmachtigde, die benoemd is in jouw levenstestament, mag dit dan voor jou doen. Aanmaningen, boetes, beslaglegging of een BKR registratie wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen. Iedereen kan in een situatie belanden waarin je niet meer in staat bent om je eigen belangen te behartigen. Het is niet zo dat automatisch jouw kind(eren) jouw belangen mogen behartigen of dat jouw partner dat dan mag doen. Heb je geen levenstestament? Dan beslist de rechter over jouw belangen. Dit wil je voorkomen, omdat het daardoor mogelijk kan zijn dat jouw keuzes niet op jouw manier worden uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan bloedtransfusie: als je dit niet wil, kun je dit vastleggen in je levenstestament. Stel dan een levenstestament op, zodat je er zeker van bent dat de juiste personen die je vertrouwt jouw belangen kunnen behartigen.

Wat neem je op in een levenstestament?

In een levenstestament benoem je gevolmachtigde(n) en een toezichthouder. De toezichthouder zal controleren of de gevolmachtigde zijn taak goed verricht en geen misbruik maakt van de situatie. Daarnaast kun je een behandelverbod, een euthanasieverklaring en/of een euthanasieverbod opnemen. Met een behandelverbod wil je dat medische behandeling wordt verboden onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld reanimatie. In combinatie met het behandelverbod kan een euthanasieverklaring worden opgenomen.

Zakelijke en medische gevolmachtigde

Er zijn twee verschillende soorten gevolmachtigde: De zakelijke gevolmachtigde en de medische gevolmachtigde. Het kan natuurlijk zo zijn dat de ene persoon beter jouw belangen op zakelijk niveau kan behartigen dan jouw medische belangen. Je kan dan ook twee verschillende personen als gevolmachtigden aanwijzen. De zakelijke gevolmachtigde zal toezicht houden op onder andere jouw bankrekeningen, je woning en verzekeringen. Dit zijn de financiële zaken. De medische gevolmachtigde zal jouw medische belangen behartigen. Deze persoon heeft recht op inzage van jouw medisch dossier. Daarnaast kan deze persoon in overleg met artsen behandelingen aanvragen voor jou.

Hoe regel ik een levenstestament?

Via Ligo kan je heel eenvoudig en goedkoop een levenstestament opstellen. Hoe kan het dat de kosten bij Ligo een stuk lager liggen dan bij een notaris? Wij stellen jouw levenstestament op aan de hand van een vragenlijst. Dit scheelt veel werk voor een notaris, zodat we de kosten laag kunnen houden. Bijna iedereen kan via Ligo een levenstestament opstellen: Je bent 18 jaar of ouder, je bezit de Nederlandse nationaliteit, je begrijpt de Nederlandse taal in woord en geschrift en je spreekt de Nederlandse taal. De notaris zal namelijk het gehele levenstestament met jou bespreken. Belangrijk is om te weten dat je alleen een levenstestament voor jezelf kan opstellen. Tot slot moet je in staat zijn zelfstandig beslissingen te nemen en deze gevolgen kan overzien en je mag niet onder bewind staan.

Levenstestament

Advies nodig?

Heb je vragen over het levenstestament en wat in jouw geval de beste optie is? Wil je even overleggen met een jurist? Bel het Legal Care team van Ligo via 020-3031043 en wij helpen je graag bij dit proces. Daarnaast kun je ons 7 dagen per week bereiken op de chat van 9.00 uur tot 23.00 uur.

Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Start met slim ondernemen

Doe de gratis Legal Checkup

Start Checkup

Voor meer informatie klik op support

Voor meer informatie klik op support
Support

Ligo Plan

Bekijk de voordelen hier met slechts één klik
Word member

Ook interessant

Stel dat je door een ongeluk, ziekte of een hartstilstand zelf geen beslissingen meer kan nemen en j...
maart 19, 2020
Download het gratis Testament Informatiepakket

Download het gratis Testament Informatiepakket In deze brochure lees je alles wat je moet weten over jouw testament

Download Book
testament-new
Download het gratis Testament Informatiepakket

Download het gratis Testament Informatiepakket In deze brochure lees je alles wat je moet weten over jouw testament

Download Book

Our ons team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Werkdagen: 9:00 - 19:00

Weekend: 9:00 - 17:00

Chat Time

Werkdagen: 9:00 - 23:00

Weekend: 9:00 - 23:00

team_Img

Our ons team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Werkdagen: 9:00 - 19:00

Weekend: 9:00 - 17:00

Chat Time

Werkdagen: 9:00 - 23:00

Weekend: 9:00 - 23:00