Levenstestament: Waarom heb jij er een nodig?

Levenstestament: Waarom heb jij er een nodig?
maart 19, 2020
4 minute read

Stel dat je door een ongeluk, ziekte of een hartstilstand zelf geen beslissingen meer kan nemen en je hebt geen levenstestament opgesteld. Wie betaalt dan jouw rekeningen? En wie mag beslissingen maken over jouw behandelplan in het ziekenhuis? Het is een misvatting dat jouw partner of kinderen automatisch jouw belangen mogen behartigen. Als jij dit niet hebt opgenomen in een levenstestament, mogen zij dit niet. Bereid je daarom voor op onverwachte situaties. Voorkom vervelende gevolgen voor jou, maar ook voor jouw naasten door het opstellen van een levenstestament.


Wat als je geen levenstestament hebt?

Een levenstestament zorgt ervoor dat het duidelijk is wie jouw financiële, persoonlijke en medische zaken mag regelen wanneer je dat zelf niet meer kan. Heb je geen levenstestament? Dan bepaalt de rechter welke personen beslissingen mogen nemen namens jou. Jij hebt hier geen invloed op. Dit wil je voorkomen, omdat het zonder levenstestament mogelijk is dat besluiten niet worden uitgevoerd zoals jij dat eigenlijk had gewild. Indien jij bijvoorbeeld wil dat er in een bepaalde situatie euthanasie op jou wordt gepleegd, kan een rechter anders bepalen. Als jij wil dat een gift wordt gedaan aan jouw kind, kan een rechter anders bepalen. Dit voorkom je met een levenstestament.

Levenstestament

Wat wordt er geregeld in een levenstestament?

Wat regel je in een levenstestament? In een levenstestament wijs je een of meer personen aan die jouw zaken mogen regelen als je dat zelf niet meer kan. Dit zijn personen die jij onvoorwaardelijk vertrouwt. Zij worden ook wel jouw ‘gevolmachtigden’ genoemd. In jouw levenstestament staat duidelijk aan welke regels deze personen zich moeten houden op financieel, persoonlijk en medisch gebied. Daarnaast is het mogelijk om een toezichthouder aan te wijzen die controleert of jouw gevolmachtigde geen misbruik maakt van de situatie. Je kan er ook voor kiezen om jouw medische wensen vast te leggen in het levenstestament. Hier lees je later in deze blog meer over.

Hoe regel ik een levenstestament?

Je kan een levenstestament op twee verschillende manieren regelen: Je kan een levenstestament opstellen via de notaris of je kan zelf een levenstestament opstellen, zonder notaris. De verschillen tussen deze opties lees je hieronder. Tijdens het opstellen van een levenstestament moet je ‘wilsbekwaam’ zijn. Je bent wilsbekwaam als je weet wat je tekent en je de gevolgen daarvan kan overzien. Waarom is het verstandig om een notarieel levenstestament op te laten stellen? Lees hieronder de vijf belangrijkste redenen.

Geldigheid van je levenstestament

Als je een levenstestament zelf opstelt, bespaar je wat geld. Maar er kleven risico’s aan. Wordt het document wel gevonden als het nodig is? Zal het wel geldig zijn? Indien jij zelf een levenstestament opstelt, is het niet duidelijk of jij op dat moment wilsbekwaam was. De kans is dan ook groot dat instellingen, zoals banken, geen genoegen nemen met een zelfgeschreven levenstestament. Met het inschakelen van een notaris voorkom je dat jouw levenstestament ongeldig is. Een notaris heeft de plicht om te controleren of jij wilsbekwaam bent en bepaalt daarmee de rechtsgeldigheid van jouw levenstestament. Daarnaast schrijft de notaris jouw levenstestament in bij het landelijk levenstestamentenregister (CLTR). Artsen, banken, rechters en andere betrokkenen kunnen daardoor altijd nagaan of jij een levenstestament hebt.

Verlies de controle niet

In een levenstestament leg jij jouw eigen keuzes en wensen vast voor de toekomst. Jij bepaalt zelf welke personen jouw zaken mogen regelen als je dat zelf niet meer kan. Denk daarbij aan je partner en/of jouw kinderen. Bovendien kan je aangeven op welke manier zij dat namens jou mogen doen: Zij zijn verplicht om zich te houden aan de regels van jouw levenstestament. Door het opstellen van een levenstestament bepaal jij wat er met jou, je kinderen en je woning gebeurt als je niet meer in staat bent om zelf keuzes te maken. Met een levenstestament verlies jij niet de controle over belangrijke zaken.

Regel wie over jouw financiën gaat

Financiële zaken zijn vertrouwelijke zaken. Dit wil je niet door een onbekende laten regelen. Met een levenstestament bepaal jij wie jouw rekeningen betaalt, jouw huis verkoopt en schenkingen aan anderen doet als jij dit zelf niet meer kan. Zonder levenstestament bepaalt de rechter zelf wie jouw financiële zaken zal regelen.

Duidelijkheid voor jouw familie

Hoe je jouw leven wil voorzetten als je zelf geen beslissingen meer kan maken, is vaak niet duidelijk voor familieleden. Het is immers geen leuk onderwerp om een gesprek over te beginnen en daarom wordt hier maar weinig over gesproken. Wanneer jij onverwachts ziek wordt, is dat niet alleen vervelend voor jou, maar ook voor jouw familieleden. Zij zijn niet voorbereid op deze onverwachte situatie en er komt op dat moment veel op hen af. Wie mag er namens jou toestemming geven voor een medische handeling? En welke medische handelingen wil jij wel of juist niet ondergaan? Met jouw levenstestament geef je jouw familieleden zekerheid en rust.

Wel of geen euthanasie?

In je levenstestament leg je medische zaken vast. Een belangrijk onderwerp in je levenstestament is een euthanasieverklaring en een euthanasieverbod. In een euthanasieverklaring vraag je om medicijnen die leiden tot jouw levenseinde als jouw leven uitzichtloos is of als je ondraaglijk pijn lijdt. Met een euthanasieverbod maak je juist duidelijk dat een arts jou geen medicijnen mag geven die leiden tot beëindiging van jouw leven. Door dit vast te leggen in jouw levenstestament is de arts op de hoogte welke medische behandelingen jij wel of juist niet meer wil ondergaan als jij dit zelf niet meer kan aangeven.

Levenstestament later wijzigen

We adviseren je om een (basis) levenstestament altijd spoedig op te laten stellen. Mocht je situatie veranderen? Wil je zaken laten aanpassen in je levenstestament? Wil je bijvoorbeeld een andere persoon aanwijzen als gevolmachtigde om voor jou beslissingen te maken? Geen zorgen, je kan het eenvoudig laten wijzigen. Dit gebeurt in de praktijk heel vaak. Het kan natuurlijk voorkomen dat je over een aantal jaar andere wensen hebt dan nu. Maar zorg er te allen tijde voor dat je de basis, een fundament hebt staan.

Wat kost een levenstestament?

Normaal gesproken liggen de kosten voor een levenstestament zo boven de €500,- als je bij een notaris langs gaat. Er zijn echter goedkopere opties. Zo kun je online bij Ligo al een levenstestament op laten stellen voor €295,- en krijg je begeleiding en advies van juristen bij het hele proces. Alle notariskosten zijn hierbij inbegrepen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Hoe werkt het? Allereerst, beantwoord je een aantal vragen in een online vragenlijst. Na het invullen van de vragenlijst staat jouw concept levenstestament direct voor je klaar in je dashboard die je rustig kunt doornemen. De notaris belt je voor het maken van een afspraak, zodat je daar het levenstestament kan ondertekenen. Heb je in de tussentijd een vraag? Dan kun je 7 dagen per week van 9:00 tot 23:00 uur vragen stellen aan ons Legal Care team.

Levenstestament

Advies over jouw levenstestament?

Een levenstestament op laten stellen is belangrijk. Het gaat om ingrijpende beslissingen die tijdens jouw leven worden gemaakt door andere personen. Wil je meer informatie over het levenstestament? Lees dan onze blog: Levenstestament: Wat is het? We begrijpen dat je wellicht nog vragen hebt over jouw levenstestament. Wil je weten wat in jouw situatie de beste optie is? Of heb je specifieke wensen dit je graag zou willen opnemen in jouw levenstestament neem dan contact op met het Legal Care team, zodat we kunnen kijken wat voor jullie de beste optie is. Bel ons via 020-3031043 of spreek ons aan in de online chat.

Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Start met slim ondernemen

Doe de gratis Legal Checkup

Start Checkup

Hulp & support

Voor meer informatie klik op support
Support

Ligo Plan

Bekijk de voordelen hier met slechts één klik
Word member

Ook interessant

Veel mensen weten nog niet wat een levenstestament is. Ondanks dat de populariteit van een levenstes...
maart 13, 2020
Download het gratis Testament Informatiepakket

Download het gratis Testament Informatiepakket In deze brochure lees je alles wat je moet weten over jouw testament

Download Book
testament-new
Download het gratis Testament Informatiepakket

Download het gratis Testament Informatiepakket In deze brochure lees je alles wat je moet weten over jouw testament

Download Book

Our ons team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Werkdagen: 9:00 - 19:00

Weekend: 9:00 - 17:00

Chat Time

Werkdagen: 9:00 - 23:00

Weekend: 9:00 - 23:00

ligo-team

Our ons team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Werkdagen: 9:00 - 19:00

Weekend: 9:00 - 17:00

Chat Time

Werkdagen: 9:00 - 23:00

Weekend: 9:00 - 23:00