Legaat: Wat houdt een legaat in?

februari 27, 2020
Tag: testament
3 minute read

Stel, je doneert al jaren een bedrag aan het Wereld Natuur Fonds. Je wil er zeker van zijn dat er na je overlijden nog steeds een geldsom naar het Wereld Natuur Fonds gaat. Dit kun je regelen door een legaat op te nemen in je testament. Kies voor een legaat om er zeker van te zijn dat het goede doel een geldbedrag van jou ontvangt. Door middel van het legaat krijgt het goede doel namelijk het recht om het geldbedrag op te eisen bij jouw erfgenamen. Hieronder lees je precies hoe jij dat voor jezelf kan regelen.


Wat is een legaat?

Een legaat wordt opgesteld in een testament. Een legaat houdt in dat jij als overledene iets specifieks nalaat aan een persoon of goed doel, zonder dat zij erfgenaam worden. Je kunt hierbij denken aan een meubelstuk, sieraad of geldbedrag. Een erfgenaam is iemand die een bepaald percentage krijgt van alle bezittingen en schulden van de overledene. Iemand wie een legaat krijgt, krijgt alleen die dat bepaalde bedrag of speciaal nagelaten voorwerp. Goed om te weten is dat je via het codicil alleen goederen kan nalaten. Als het gaat om een geldsom of spullen dan moet dit in een testament worden opgenomen. Als je meer wil lezen wanneer je een testament nodig hebt, lees dan de blog Testament: Waarom heb jij er een nodig?

Start hier je testament

Legator en Legataris: Wie zijn dit?

Als jij een legaat opneemt in je testament dan wordt je legator genoemd. Door middel van een legaat kan jij als legator zorgen dat jouw goederen en/of een geldsom wordt nagelaten aan de legataris. De persoon aan wie het legaat wordt nagelaten heet legataris. De legataris, die het legaat zal ontvangen, heeft voorrang op de erfenis die de erfgenamen krijgen. Je mag je legaat dan ook opeisen bij de erfgenamen. Er is daarbij geen akkoord nodig van de erfgenamen.

Waarom een legaat?

Ten eerste kan een legaat je een hoop zorgen schelen. Het voorkomt ruzie tijdens de verdeling van de erfenis. Jij bepaalt wie wat krijgt. Je weet hierdoor dat de spullen of het geldbedrag terecht komt bij de persoon of organisatie van jouw keuze. Ten tweede kun je het legaat direct opeisen, zonder dat het extra lasten geeft voor de erfgenamen. De erfgenamen en eventuele executeur zijn verplicht de legataris op de hoogte te stellen en het legaat af te geven. Een executeur is degene die aangewezen is om de nalatenschap van de overledene af te handelen.

Legaat voor een goed doel

Je kunt een legaat opnemen in je testament voor een goed doel. Het geld dat je schenkt aan het goede doel, krijgen zij pas als je bent overleden. Zo ben je ervan verzekerd dat na je overlijden, jouw geld goed wordt besteed om anderen te helpen.

Legaat voor je kleinkinderen

Je kunt ook een legaat opnemen in jouw testament voor je kleinkinderen. Je kleinkinderen erven namelijk niet automatisch van jou. Wat is het voordeel hiervan? Belastingbesparing. Normaal gesproken betaal je erfbelasting als je geld nalaat. Met een legaat krijg je vrijstelling van deze belastingplicht tot een bedrag van €20.946. Zo hebben jouw kleinkinderen niet alleen voorrang op de erfgenamen, maar kunnen zij het bedrag dat jij nalaat in het legaat ook volledig besteden zonder geld kwijt te raken aan belastingen.

Waar moet ik op letten bij een legaat?

Waar moet je op letten als je een legaat opneemt in je testament? Het is belangrijk om te weten dat eventuele schulden in jouw erfenis eerst moeten worden afbetaald. Daarna kan pas het legaat worden uitgekeerd. Daarnaast is het goed om op te letten dat er ook een voorwaarde kan worden gesteld voordat het legaat wordt uitgekeerd. Dit heet een testamentaire last of betalingsverplichting. Denk hierbij aan dat de legataris bijvoorbeeld eerst zijn/haar diploma moet hebben gehaald voordat het legaat wordt uitgekeerd. Indien jij en je partner hetzelfde testament hebben, wees er dan van bewust dat het legaat twee keer wordt uitgekeerd: eenmaal namens het testament van jou en eenmaal namens het testament van jouw partner.

Hoe stel ik een codicil op?

Naast een legaat is het ook een optie om een codicil op te stellen. In een codicil kun je alleen spullen nalaten die geen grote waarde hebben en behoren tot jouw inboedel. Zoals bijvoorbeeld een schilderij met een waarde van 10.000 euro Een codicil kan je thuis maken, wijzigen en bewaren. Het nadeel van een codicil is dat je het kwijt kan raken of dat het niet gevonden wordt. Dit betekent dat jouw wil niet kan worden uitgevoerd. Om dit te voorkomen is het mogelijk om je codicil bij de notaris te bewaren. En kan je eigenlijk beter een legaat opnemen in je testament. Jouw erfgenamen moeten hier van op te hoogte zijn. Een codicil moet aan de volgende eisen voldoen:

  • Handgeschreven;
  • Elke pagina ondertekend; en
  • Voorzien van een datum

 

Hoe kan ik een legaat in een testament opnemen?

Ligo helpt je graag bij het opnemen van een legaat in je testament. Je kunt hier beginnen met onze vragenlijst. In deze vragenlijst beschrijf je duidelijk wat je precies wil nalaten en aan wie. Vervolgens zal er een testament worden opgemaakt waar het legaat in is opgenomen. De notaris zal dit daarna met jou bespreken.

Kosten van een testament met legaat

Je kunt bij ons een testament opstellen met een legaat voor een goed doel voor €245. Een legaat opnemen in je testament voor een goed doel valt binnen onze prijs. Wil je een legaat opnemen voor bijvoorbeeld je kleinkinderen, dan is dit maatwerk en zal de betreffende notaris dit met jou bespreken. Wil je samen met jou partner hetzelfde testament, dan kan dit al voor €345. Wil je naast twee testamenten met je partner ook een samenlevingscontract, dan kan dit al voor €445. Je regelt hiermee je volledige nalatenschap.

Start hier je testament

Advies over een Legaat?

We begrijpen dat je wellicht nog vragen hebt over het opnemen van een legaat in je testament. Wil je weten wat in jouw situatie de beste optie is? Of heb je specifieke wensen die je graag zou willen opnemen in jouw testament, neem dan contact op met het Legal Care team, zodat wij kunnen kijken wat voor jou de beste optie is. Bel ons via 020-3031043 of spreek ons aan in de online chat.

Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Start met slim ondernemen

Doe de gratis Legal Checkup

Start Checkup

Hulp & support

Voor meer informatie klik op support
Support

Ligo Plan

Bekijk de voordelen hier met slechts één klik
Word member

Ook interessant

Een voogd aanwijzen doe je niet voor jezelf, maar voor je kind. Zo ben je er zeker van dat je kind(e...
juli 21, 2020
Een voogd. Iets te maken met de scheiding? Wie van de ouders ‘voogd’ wordt, mag dan een term zijn di...
juli 1, 2020
Wil je honderden euro’s besparen aan erfbelasting? In dat geval heb je een testament met een zogenaa...
januari 27, 2020
Download het gratis Testament Informatiepakket

Download het gratis Testament Informatiepakket In deze brochure lees je alles wat je moet weten over jouw testament

Download Book
testament-new
Download het gratis Testament Informatiepakket

Download het gratis Testament Informatiepakket In deze brochure lees je alles wat je moet weten over jouw testament

Download Book

Our ons team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Werkdagen: 9:00 - 19:00

Weekend: 9:00 - 17:00

Chat Time

Werkdagen: 9:00 - 23:00

Weekend: 9:00 - 23:00

team_Img

Our ons team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Werkdagen: 9:00 - 19:00

Weekend: 9:00 - 17:00

Chat Time

Werkdagen: 9:00 - 23:00

Weekend: 9:00 - 23:00