Wat is een intentieovereenkomst en waar moet je op letten?

Wat is een intentieovereenkomst en waar moet je op letten?
april 25, 2022
5 minute read

Ben jij van plan om met een zakenpartner in zee te gaan? Bijvoorbeeld, omdat jij jouw bedrijf wil verkopen, een ander bedrijf wil overnemen of wil samenwerken. Dan ga je waarschijnlijk eerst met jouw zakenpartner onderhandelen over wat er in de overeenkomst moet staan. Om deze onderhandelingen goed te laten verlopen, gebruik je een intentieovereenkomst. Dit wordt ook wel een ‘letter of intent’ genoemd. Pas altijd goed op met wat je in de intentieovereenkomst zet. Voor je het weet zit je ineens vast aan een definitieve overeenkomst. Wil jij meer te weten komen over de intentieovereenkomst en wat je hier wel en niet in moet zetten? Lees dan verder! 

Wanneer heb je een intentieovereenkomst nodig?

Je hebt een intentieovereenkomst nodig wanneer je met een zakenpartner in zee wil gaan. Je gebruikt de intentieovereenkomst voordat je het daadwerkelijke contract gaat tekenen en je nog het een en ander moet onderhandelen. Je wil nog nergens aan vastzitten, maar wel zekerheid over de intenties van jouw zakenpartner. Wil jij bijvoorbeeld jouw bedrijf verkopen? Dan moet je zeker weten dat jouw zakenpartner serieus overweegt om jouw bedrijf over te nemen. Zo voorkom je dat je tijd verspilt aan zinloze onderhandelingen. Daarnaast moet je afspraken maken over de onderhandelingsprocedure. Voordat dat jij jouw bedrijf definitief kan verkopen, moet jouw zakenpartner bijvoorbeeld een boekenonderzoek starten naar onder andere de financiële situatie van jouw bedrijf. Hierbij moet je belangrijke informatie delen over bijvoorbeeld over omzet en alle openstaande schulden van jouw bedrijf. Je gebruikt dan een intentieovereenkomst om af te spreken wie de kosten voor het boekenonderzoek betaalt en dat de informatie die jij deelt geheim blijft.

Gebruik een intentieovereenkomst om te voorkomen dat jij je tijd verspilt aan zinloze onderhandelingen.

Wat staat er in een intentieovereenkomst

In de intentieovereenkomst moet in ieder geval het volgende staan:

1. De intentie: geef duidelijk aan met welk doel je de intentieovereenkomst opstelt. Dit kan bijvoorbeeld zijn de onderhandelingen voor het sluiten van een samenwerkingsovereenkomst. 

2. Hoe lang de intentieovereenkomst geldig is: schrijf op hoe lang de intentieovereenkomst geldig is. Dus hoe lang jij en jouw zakenpartner van plan zijn te gaan onderhandelen. 

3. Of er met anderen mag worden onderhandeld: spreek af of jullie in de periode dat de intentieovereenkomst geldig is met anderen mogen onderhandelen of alleen met elkaar. 

4. Dat de gedeelde informatie geheim moet blijven: tijdens de onderhandelingen ga je belangrijke informatie over jouw bedrijf delen. Denk hierbij aan informatie over bijvoorbeeld jouw klanten of de financiële situatie van jouw bedrijf. Je wil natuurlijk niet dat jouw zakenpartner deze informatie met anderen deelt of voor een ander doel dan de onderhandelingen gaat gebruiken. Spreek daarom af dat de informatie die je deelt geheim blijft en voor hoe lang deze geheim moet blijven. 

5. Wat er gebeurt bij overtreding van de afspraken: maak afspraken over wat er gebeurt wanneer jij of jouw zakenpartner zich niet aan de afspraken uit de intentieovereenkomst houdt. Denk hierbij aan een boete, wanneer jouw zakenpartner toch geheime informatie uitlekt.

Hoe voorkom je dat je vastzit aan de intentieovereenkomst? 

Schrijf duidelijk op dat het slechts gaat om een intentie

Of je aan een intentieovereenkomst vastzit, hangt af van wat er in de overeenkomst staat. Je kan bijvoorbeeld aan de intentieovereenkomst vastzitten wanneer de afspraken zo zijn opgeschreven dat jij of jouw zakenpartner verplicht is zich daar aan te houden. Je bent bijvoorbeeld verplicht om met jouw zakenpartner samen te werken wanneer je in de intentieovereenkomst de volgende afspraak opneemt: Computer B.V. gaat samenwerken met Laptop B.V. Wil je dit voorkomen? Schrijf dan duidelijk op dat je slechts de intentie hebt om samen te werken. Er moet immers eerst nog worden onderhandeld. Schrijf de afspraak daarom als volgt op: Computer B.V. heeft de intentie om met Laptop B.V. te gaan samenwerken. Geef daarbij ook aan waarom jij en jouw zakenpartner nog niet aan de samenwerking vast willen zitten: omdat je nog moet onderhandelen.  

Wees niet te uitgebreid

Hou de intentieovereenkomst kort en maak alleen afspraken over de onderhandelingsprocedure. Hoe meer afspraken, hoe sneller de intentieovereenkomst op een definitieve overeenkomst lijkt en je er aan vast zit. Ben jij bijvoorbeeld van plan om een bedrijf over te nemen? Maak dan in de intentieovereenkomst géén afspraken over de prijs of een gedetailleerde omschrijving van alle bezittingen van het bedrijf dat je wil gaan kopen. Dit zijn namelijk typische afspraken voor in een overeenkomst.

Is jouw intentieovereenkomst te uitgebreid? Dan zit jij misschien vast aan een definitieve overeenkomst.

Bedenk een voorwaarde voor de definitieve overeenkomst

Schrijf in de intentieovereenkomst een voorwaarde op die moet worden vervuld, voordat de overeenkomst mag worden gesloten. Schrijf bijvoorbeeld op dat jouw bedrijf niet mag worden verkocht, voordat jouw aandeelhouders hiervoor toestemming hebben gegeven. Zo voorkom je dat je onverwachts aan een overeenkomst vast zit. 

Voorbeeld uit de praktijk: partijen zitten vast aan intentieovereenkomst

Een rechter vond dat op basis van e-mailcontact tussen twee bedrijven deze, ondanks de intentieovereenkomst, toch aan een overeenkomst vast zaten. De twee bedrijven wilden onderhandelen over een mogelijke samenwerking. Na het ondertekenen van de intentieovereenkomst waren de twee bedrijven via de e-mail verder gaan onderhandelen. Uit de e-mails bleek dat ze het eens waren geworden over belangrijke en concrete afspraken: de prijs, welke diensten zouden worden geleverd en wanneer. Ze hadden deze afspraken nog niet ondertekend, maar hielden zich er al wel aan. Daarom vond de rechter dat er toch een overeenkomst was ontstaan. De twee bedrijven zaten dus ineens vast aan de afspraken die ze via de mail hadden gemaakt.

Wat kost een intentieovereenkomst?

Laat jij jouw intentieovereenkomst opstellen door een advocaat? Dan kunnen de kosten oplopen tot wel meer dan €500,-. Wij kunnen ons voorstellen dat dit voor jou veel geld is. Als alternatief maak je bij Ligo een intentieovereenkomst op maat door binnen enkele minuten een vragenlijst in te vullen. Al onze juridische documenten zijn opgesteld door advocaten. Voordeel: de eerste intentieovereenkomst is gratis! Daarna zijn de kosten voor een intentieovereenkomst €19,-. Heb jij meerdere contracten nodig en wil je ook documenten digitaal ondertekenen? Dan is het voordeliger om voor voor €9,- per maand een Ligo Plan te kiezen, waarmee je contracten maakt, onbeperkt documenten digitaal ondertekent en beheert.

CTA: Maak je GRATIS intentieovereenkomst

Kan je een intentieovereenkomst opzeggen?

Als je een intentieovereenkomst ondertekent, kan je je over het algemeen hierna nog terugtrekken. Je kan bijvoorbeeld nog terugkomen op jouw voornemen om het bedrijf van jouw zakenpartner over te nemen, zolang de overeenkomst voor de overname nog niet is ondertekend. Zijn de onderhandelingen al ver gevorderd en lijkt de intentieovereenkomst op een overeenkomst? Dan kan je waarschijnlijk niet meer terugkomen op de afspraken uit de intentieovereenkomst.

 

Maak je GRATIS intentieovereenkomst

Ook interessant

Kan jouw bedrijf wel wat extra personeel gebruiken, maar weet je niet zeker of je voldoende werk heb...
augustus 5, 2022
Wil jij een freelancer inschakelen voor een bepaalde opdracht? Of wil je juist graag je eigen opdrac...
juli 14, 2022
Wil jij gaan samenwerken met een andere partij, of zelfs met meerdere partijen? Bijvoorbeeld voor he...
juni 23, 2022
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book
cover_holding_ebook_white
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Working days: 09:00-18:00

Chat Time

Working days: 09:00-23:00

Weekend: 09:00-23:00

team_Img

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Working days: 09:00-18:00

Chat Time

Working days: 09:00-23:00

Weekend: 09:00-23:00