Wat is een intentieverklaring?

Wat is een intentieverklaring?
april 25, 2022
Tag: Blogs
3 minute read

Soms wil je als ondernemer een bepaalde bedoeling aan een andere partij duidelijk maken of bepaalde zaken regelen zonder dat je hierbij direct vastzit aan een overeenkomst. Dit kun je doen met een intentieverklaring, ook wel een letter of intent genoemd. Ondernemers kiezen hier bijvoorbeeld vaak voor wanneer zij hun bedrijf verkopen, een ander bedrijf willen overnemen of als zij een samenwerking met iemand willen aangaan. In deze situaties wil je namelijk vooraf wel iets meer zekerheid krijgen over de bedoelingen dan bij de gemiddelde koopovereenkomst of samenwerkingsovereenkomst.

Als je ervoor kiest om gebruik te maken van een intentieverklaring zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Afhankelijk van hoe je de intentieverklaring opstelt, kan je er namelijk wel aan gebonden zijn. Wil je meer te weten komen over de intentieverklaring en weten hoe je voorkomt dat je hier onbedoeld aan wordt gebonden? Lees dan verder!

Wanneer stel je een intentieverklaring op?

Een intentieverklaring kan handig zijn wanneer je meer zekerheid wil geven of krijgen over de verhoudingen tussen jou en je wederpartij. In een intentieverklaring spreek je namelijk een bepaalde bedoeling, een intentie, uit. Zoals hierboven gezegd kan dit bijvoorbeeld nuttig zijn bij een bedrijfsovername die je wil doen of een samenwerking die je wil aangaan. Je spreekt bijvoorbeeld af wie de kosten voor een boekenonderzoek betaalt als de overname uiteindelijk toch niet doorgaat (of juist wel), dat de onderhandelingen voor een bepaalde periode exclusief zijn en dat uitgewisselde informatie vertrouwelijk behandeld dient te worden.

Hoe stel je een intentieverklaring op?

Intentieverklaringen kunnen veel verschillende vormen aannemen. Zo zal de ene verklaring een stuk korter zijn dan de andere. Sommige ondernemers kiezen er namelijk voor om slechts een paar algemene afspraken vast te leggen. Anderen kiezen ervoor om alles erg gedetailleerd op te schrijven. Wij raden je aan om in ieder geval de volgende punten in de verklaring op te nemen:

  1. De intentie: geef duidelijk aan met welk doel je de intentieverklaring opstelt.
  2. De geldigheidsduur van de verklaring
  3. Exclusiviteit: spreek af of tijdens de duur van de intentieverklaring onderhandelingen met andere partijen mogen worden aangegaan.
  4. Geheimhouding: tijdens onderhandelingen wordt vaak vertrouwelijke informatie gedeeld. Spreek af dat deze informatie geheim blijft en voor hoe lang.
  5. Gevolgen van schending van de verklaring: geef aan wat de gevolgen zijn van bijvoorbeeld een schending van de geheimhoudingsplicht.

Stel nu bij Ligo eenvoudig je intentieverklaring op.

Wanneer is een intentieverklaring bindend?

Het doel van een intentieverklaring is om partijen een bepaalde vorm van binding te bieden zonder het te concreet te maken. Schrijf hiervoor duidelijk op dat het gaat om een intentie en dat je daar niet aan gebonden bent. Wil je voorkomen dat je later toch gebonden bent aan je intentie, bijvoorbeeld omdat je wederpartij de intentieverklaring anders interpreteert? Zorg er dan voor dat je bepaalde voorwaarden in de verklaring opneemt die moeten worden vervuld voordat je overgaat tot het sluiten van de daadwerkelijke overeenkomst.

Kun je een intentieverklaring opzeggen?

Als je een intentieverklaring ondertekent, kun je je over het algemeen hierna nog terugtrekken. Je kan dus terugkomen op de verklaringen die je doet in het document. Bij een bedrijfsovername is dit over het algemeen mogelijk zo lang het overnamecontract nog niet is ondertekend. Zijn de onderhandelingen echter ver gevorderd en lijkt de intentieverklaring enigszins op een overnamecontract? Dan wordt het misschien lastiger om terug te komen op de afspraken uit de intentieverklaring.

Intentieverklaring voor werknemers

Als ondernemer kun je ook nog gebruik maken van een intentieverklaring richting je werknemer. Hierin verklaar je dat je jouw werknemer een contract voor onbepaalde tijd wil geven. Dit gaat vaak samen met de voorwaarde dat de werknemer zijn werk goed blijft doen en de situatie van jouw bedrijf niet verandert.

Zo'n intentie verklaring zorgt ervoor dat jouw werknemer met een tijdelijk contract makkelijker bij de bank een hypotheek kan krijgen. Een intentieverklaring is daarom vaak onderdeel van een werkgeversverklaring. Dit is een document waarin het dienstverband en inkomen staan vermeld. Door een werkgeversverklaring weet de bank hoe jij tegen de werkrelatie met je werknemer aankijkt.

Wil je een intentieverklaring opstellen?

Ben jij na deze blog overtuigd en wil je een intentieverklaring opstellen? Dan kan je deze gemakkelijk opstellen via onze site. Heeft het lezen van de blog vragen bij je opgeroepen? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt ons op werkdagen tussen 9:00 en 18:00 telefonisch bereiken via 020-3031043 om je goed en gratis te laten adviseren. Daarnaast zijn we elke werkdag van 9:00 tot 22:00 bereikbaar via onze online chat. En ook in het weekend kun je tussen 10:00 en 18:00 via de online chat contact met ons opnemen!

Ook interessant

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook als je aan het ondernemen bent. Gelukkig kan jij je verzeke...
april 25, 2022
Have you heard about the lucrative business climate in The Netherlands and are you ready to start yo...
april 25, 2022
Het minimumsalaris voor een directeur-grootaandeelhouder (DGA) van € 48.000,- kan voor ondernemers e...
januari 13, 2022
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book
cover_holding_ebook_white
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Working days: 09:00-18:00

Chat Time

Working days: 09:00-23:00

Weekend: 09:00-23:00

team_Img

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Working days: 09:00-18:00

Chat Time

Working days: 09:00-23:00

Weekend: 09:00-23:00