Holdingstructuur: Wat houdt het in?

Holdingstructuur: Wat houdt het in?
januari 31, 2018
Tag: Blogs
9 minute read

Bij een holdingstructuur denk je wellicht aan grote bedrijven. Maar het oprichten van een holdingstructuur is echter juist voor elke starter die een BV opricht belangrijk. Het is niet alleen fiscaal interessant, maar je beperkt ook je aansprakelijkheid en andere risico's. Maar hoe werkt een holdingstructuur? Hoe richt je het op? Wat kost een holdingstructuur? En wat houdt een holding überhaupt in? Als je van plan bent een BV op te richten: Lees in dit artikel precies hoe jij je bedrijf kan opzetten met een holdingstructuur en veel geld kan besparen.

Ook interessant:

  1. Algemene voorwaarden voor zzp'ers: de 5 grootste risico's
  2. ZZP of BV: wat is de beste keuze?
  3. Freelance overeenkomst

Wat is een holdingstructuur?

Een holdingstructuur houdt in dat één BV aandelen houdt in een andere BV. Deze andere BV wordt dochtervennootschap of werk-BV genoemd. Deze dochtervennootschap is hiërarchisch ondergeschikt aan de holding-BV. Als ondernemer houd je aandelen in de holding en de holding houdt op haar beurt weer aandelen in de werk-BV. Als ondernemer richt je dus twee B.V.’s op. Dit wordt ook wel de dubbele B.V.-structuur of holdingstructuur genoemd. De holding-BV doet, buiten het houden van aandelen in de werk-BV niets. Alle feitelijke activiteiten vinden plaats in de werk-BV.

Start nu met je holdingstructuur

Voordelen holdingstructuur

Een holdingstructuur biedt vele voordelen, ook voor kleine ondernemingen. Een veelgehoorde uitspraak is zelfs: één BV is geen B.V. We schreven al eerder over de voordelen van een holding, maar hieronder zetten we nog een paar interessante voordelen voor je op een rijtje.

Ebook Banner Horizontal 14-1

Voorkom een te hoge inkomstenbelastingdruk

Een andere belangrijke reden om een holdingstructuur op te richten, is het verlagen van de belastingdruk. In dit eerdere blogartikel wordt uitgelegd hoe je dit doet!

Er zijn verschillende situaties denkbaar waarin het mogelijk is dat je fiscaal voordeel kunt genieten. Het is hierbij altijd aan te raden om je goed te laten informeren door een specialist.

Belastingvrij de werk-BV verkopen

Wil je in de toekomst je bedrijf verkopen? Wanneer je besluit om aandelen in de werk-BV te verkopen, heb je een groot voordeel als je een holdingstructuur hebt. Dit komt namelijk door de deelnemingsvrijstelling. Wanneer een natuurlijk persoon (de Directeur Grootaandeelhouder (DGA)) aandelen verkoopt, dan moet hij over de gemaakte winst 25% inkomstenbelasting betalen. Echter, wanneer de holding aandelen in de werk-BV verkoopt, betaalt de holding geen belasting over de gemaakte winst! Er worden vaak miljoenen voor goedlopende bedrijven betaald bij een aandelenverkoop. Een besparing van 25% van de verkoopprijs die je ontvangt, kan dan ook veel geld zijn. Je kan het wegbrengen naar de Belastingdienst, of je houdt het in je holding. Wil je weten wat je met het geld in je holding kan doen? Download hier de gratis Gids over de holdingstructuur

Belastingvrij dividend ontvangen van de werk-BV

Het geld wordt verdiend in de werk-BV. Dit geld kun je belastingvrij uitkeren als dividend naar de persoonlijke holding. Vervolgens kun je dit geld weer belastingvrij gebruiken voor nieuwe investeringen. Je kunt het zelfs voor prive doeleinden gebruiken. Denk hierbij aan een lening aan jezelf. Let daarbij wel op dat je een zakelijk rente daarover moet betalen. Maar dat is altijd beter dan dat je dit aan een bank betaalt. 

Bescherming bij faillissement

Eén van de belangrijkste redenen om een holdingstructuur op te richten, is het beperken van de aansprakelijkheid in het geval van een faillissement van een werk-BV. Als dat gebeurt, heeft de werk-BV het personeel en dienst en verricht deze BV de dagelijkse activiteiten. Je kan de holding echter gebruiken om waardevolle zaken in te houden. Zo scherm je dit af van de risico's die in de werk-BV kunnen zitten.  Denk hierbij bijvoorbeeld aan intellectuele eigendomsrechten, zoals het recht op het merk. Of geld, zoals het geld dat je spaart voor je pensioen. Kan de werk-BV een schuld niet betalen en gaat deze failliet? Dan kunnen de schuldeisers zich enkel verhalen op de zaken die in de werk-BV zitten. Niet de holding, deze is veilig afgeschermd. Er zijn enkele uitzonderingen op deze bescherming. Het is daarom altijd verstandig om advies in te winnen bij één van onze specialisten als je er vragen over hebt.

Fiscale eenheid

Wanneer de holding 95% of meer van de aandelen in een werk-BV. bezit, kan je een fiscale eenheid aanvragen. Dit betekent dat de belastingdienst doet alsof er maar een BV bestaat. Dit zorgt ervoor dat verliezen over en weer kunnen worden verrekend. Dit betekent dat als je holding winst maakt maar je werk-BV verliest lijdt, je alleen belasting hoeft te betalen over de winst min het verlies van deze BV's samen. Doordat je de winsten en verliezen verrekent, betaal je dan in totaal minder belasting. Een mogelijk nadeel dat aan de fiscale eenheid kleeft is dat iedere B.V. aansprakelijk is voor de gehele belastingschuld van alle BV's in de fiscale eenheid.

Ebook Banner Horizontal 14-1

Pensioen- of management-BV

Als je een holdingstructuur opricht, zal de DGA (directeur grootaandeelhouder) door de holding worden uitgeleend aan de werk-BV voor het besturen van het bedrijf. Hiervoor ontvangt de holding een management fee. De persoonlijke holding geeft je optimale flexibiliteit om je arbeidsvoorwaarden af te stemmen op jouw persoonlijke fiscale situatie. Daarnaast gebruiken ondernemers de holdingstructuur om voor hun pensioen te sparen. Het pensioengeld wordt dan opgebouwd in de holding.

Op een later moment een holding oprichten?

We raden sterk af om te wachten tot een later moment met het plaatsen van een holding tussen jou en je werk-BV. Het later oprichten van een holding maakt het ondernemen namelijk duurder en ingewikkelder. Je bent duurder uit, omdat je extra kosten maakt voor een akte (een akte van aandelenoverdracht of een akte van inbreng) omdat je aandelen overdraagt aan of aandelen inbrengt in de holding. Ook moet je onmiddellijk inkomstenbelasting betalen over de meerwaarde van de aandelen van je werk-BV. Hierdoor is het duur en ingewikkeld om op een later tijdstip een holdingstructuur op te richten. Dit voorkom je op eenvoudige wijze door meteen een holding op te richten wanneer je de werk-BV. opricht.

Wat heb je nodig om een holdingstructuur op te richten?

Om een holdingstructuur te beginnen dien je twee B.V.’s op te richten: een werk-B.V. en een holding. Deze kun je allebei op eenvoudige wijze bij Ligo oprichten. Je vult een online vragenlijst in en kiest een notaris bij jou in de buurt. Vervolgens krijg je direct een concept-oprichtingsakte en daarna belt de notaris je om een afspraak in te plannen. In onderstaande video wordt het uitgelegd!

Wat heb je nodig na het opzetten van de holdingstructuur?

Nadat je de eigenaar bent geworden van twee kersverse B.V.’s, moeten er nog een paar dingen gebeuren. Zo moet je nog enkele contracten afsluiten om problemen met de Belastingdienst te voorkomen. Tussen jou en de holding sluit je een Arbeidsovereenkomst DGA, omdat je in “loondienst” gaat bij de holding. Daarna sluit je een managementovereenkomst tussen jou, de holding en de werk-BV. Hierin staat dat jij de managementwerkzaamheden voor de werk-BV zal uitvoeren en de werk-BV daar een managementvergoeding voor betaalt aan de holding. Ook dien je rekening-courant overeenkomsten te sluiten tussen jou en je holding en jou en je werk-BV. Ten slotte dien je een aandeelhoudersovereenkomst te sluiten wanneer de werk-B.V meer dan één aandeelhouder heeft. Op onze website vind je al deze contracten. 

Nu een holdingstructuur oprichten?

Wil jij ook van de voordelen van een holdingstructuur genieten en wil je een holdingstructuur oprichten? Als je bij Ligo een holdingstructuur opricht krijg je een mooie korting op de oprichting van de eerste BV! Ook krijg je de mogelijkheid om met de notaris te overleggen en staan de juristen van Ligo iedere dag voor je klaar om te helpen. Start hier met het oprichten van jouw holdingstructuur via Ligo.

Start nu met je holdingstructuur

Heb je na het lezen van dit blogartikel nog vragen over de holdingstructuur? De Ligo juristen staan elke dag voor je klaar om je te helpen. Je kan ons telefonisch bereiken op 020-3031043 of via info@ligo.nl. Bovendien zijn we elke dag van 09:00-23:00 bereikbaar via onze online chat. Ook in het weekend.

Happy entrepreneuring!

Veelgestelde vragen

Wat houdt een holding BV in?

Een holding is een BV. Deze vennootschap heeft als doel om aandelen in andere bedrijven te houden. Vaak staat deze holding bovenaan in een groep van bedrijven. Het concern. De holding wordt ook wel beheer BV, moeder BV, management BV of financiele holding genoemd.

Waarom een holdingstructuur?

De reden waarom veel ondernemers een holdinstructuur hebben, is vanwege financiele voordelen. Zo betaal je geen belasting met een holdingstructuur als je de werk-BV verkoopt. Zonder holdingstructuur zou je 25% van de verkoopprijs van de BV af moeten dragen aan de Belastingdienst. Lees hier alle voordelen.

Wat zit er in een holding?

In een holding zitten aandelen van dochtermaatschappijen. Naast aandelen, kan je in een holding ook andere waardevolle bezittingen houden die door dochterondernemingen gebruikt worden. Denk hierbij aan intelectuele eigendomsrechten, zoals een merk of software. Je beschermt hiermee deze zaken tegen risico's die de dochterondernemingen lopen.

Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Start met slim ondernemen

Doe de gratis Legal Checkup

Start Checkup

Hulp & support

To More Information About Ligo Just Click to Support
Support

Ligo Membership

Join us with Ligo membership with just one click..
Word member

Ook interessant

Wil jij een BV oprichten met een persoonlijke holding? Dan heb je misschien ook wel eens gehoord van...
september 9, 2022
What is legalisation? Legalisation (in Dutch: legalisatie) is the process of authenticating or certi...
juli 14, 2022
Ben jij toch niet tevreden over de naam van jouw BV? Of zijn jij en je partner uit elkaar en wil je ...
mei 27, 2022
Download het gratis Testament Informatiepakket

Download het gratis Testament Informatiepakket In deze brochure lees je alles wat je moet weten over jouw testament

Download Book
testament-new
Download het gratis Testament Informatiepakket

Download het gratis Testament Informatiepakket In deze brochure lees je alles wat je moet weten over jouw testament

Download Book

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Werkdagen: 9:00 - 19:00

Weekend: 9:00 - 17:00

Chat Time

Werkdagen: 9:00 - 23:00

Weekend: 9:00 - 23:00

team_Img

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Werkdagen: 9:00 - 19:00

Weekend: 9:00 - 17:00

Chat Time

Werkdagen: 9:00 - 23:00

Weekend: 9:00 - 23:00