Hoe wijzig je de naam van je BV?

Hoe wijzig je de naam van je BV?
mei 27, 2022
Tag: Blogs
6 minute read

Ben jij toch niet tevreden over de naam van jouw BV? Of zijn jij en je partner uit elkaar en wil je daarom de naam wijzigen? Er zijn veel verschillende redenen waarom jij de naam van jouw BV zou willen aanpassen. Dit kan alleen niet zomaar. Er zijn bepaalde regels waarmee je rekening moet houden als je de naam van jouw BV wil wijzigen. Wil jij weten hoe je de naam van jouw BV toch aan kan passen? Lees dan snel verder!

Wat is de statutaire naam van je BV?

De statutaire naam van je BV is verplicht voor elke onderneming. Als je een BV opricht, komt deze naam in de oprichtingsakte te staan. Het wordt de statutaire naam genoemd, omdat deze bepaling onderdeel is van de statuten van de BV. Deze naam wordt gekoppeld aan het KVK nummer in het Handelsregister. Als je de naam van je BV kiest, houd er dan rekening mee dat je niet elke willekeurige naam kan kiezen. Deze naam moet namelijk:

  1. uniek zijn;
  2. niet verwarrend zijn voor klanten en/of partners; en
  3. verplicht met de afkorting B.V. eindigen als hete om een BV gaat.

Wil jij bijvoorbeeld een zonnebrillenwinkel starten met de naam Ray-Ben B.V. of Ray-Berrie B.V.? Dan kan dat voor verwarring zorgen bij bijvoorbeeld klanten die door de naam denken dat ze bij jou originele Ray-Ban zonnebrillen kunnen kopen, terwijl dat niet zo is. Het gevolg is dat Ray-Ban jou hiervoor kan aanspreken en jij mogelijk een schadevergoeding moet betalen.

Tip: Controleer met de tool op de website van de KVK of de naam die jij wil kiezen al in het Handelsregister staat. Zo voorkom je conflicten met andere ondernemingen.

Wanneer moet je de naam van je BV wijzigen?

Er zijn verschillende redenen waarom je een naamswijziging moet regelen.

De BV gaat iets anders doen

Stel, je bent een BV begonnen in kantoormeubelen, maar besluit later toch om je assortiment uit te breiden. Naast kantoormeubelen, ga je nu ook woonkamermeubelen verkopen. Als je eerst bekend stond onder een naam 'Alles voor je kantoor B.V.', dan kan dit een goede reden zijn voor een naamsverandering. Let wel op: het kan zijn dat je niet alleen de naam, maar ook het doel van de BV in de statuten moet wijzigen. Je gaat immers je activiteiten uitbreiden.

De BV gaat fuseren of splitsen

Ga jij jouw BV samenvoegen met een andere BV? Of ga jij juist een deel of het gehele vermogen van jouw BV overdragen aan een andere BV? Bij een fusie of splitsing is de kans groot dat er een naamswijziging moet plaatsvinden. Als jij jouw onderneming splitst in bijvoorbeeld twee afzonderlijke delen, dan is de kans groot dat op z'n minst één van de twee een andere naam moet krijgen. Bij een fusie moet er ook vaak een naamswijziging plaatsvinden. Vaak worden namen dan samengevoegd of wordt er een geheel nieuwe naam bedacht.

De BV gaat internationaal

Wil je actief worden in het buitenland, maar heeft jouw BV een Nederlandse naam? Dan kan het verstandig zijn om de naam te wijzigen. Nederlandse namen of bewoordingen zeggen in het buitenland niet zoveel. Iemand die 'Aardbei B.V.' zal zien staan in Denemarken, zal niet per se aan de fruit denken.

Het imago van de BV is beschadigd

Is jouw BV in opspraak is geraakt in de media? Denk bijvoorbeeld aan een vlogger die zegt dat hij een allergische reactie heeft gehad op één van je producten. In dat geval kan het in het kader van jouw 'rebranding' slim zijn om de naam van de BV te wijzigen. Zo kan jij onder je nieuwe naam een verse start maken.

Hoe wijzig ik de naam van de BV?

Om de naam van jouw BV te wijzigen, moet je de statuten van de BV wijzigen. De Algemene vergadering van Aandeelhouders (AVA) maakt binnen een BV de beslissing om statuten te wijzigen. De meerderheid van de aandeelhouders moet het in dat geval eens zijn met een statutenwijziging. Wil je dit doen, maar weet je niet hoe jij de vergadering bijeen moet roepen? Lees hier meer over in ons blog artikel over het oproepen van aandeelhouders.

Heeft de AVA besloten om een statutenwijziging te doen? Dan moet je naar de notaris. Alleen de notaris kan namelijk officieel jouw statuten wijzigen. Waarom? De wijziging gaat net als de oprichting van jouw BV via een notariële akte.

Wat heb je dus nodig?

  1. Een aandeelhoudersbesluit voor de statutenwijziging; en
  2. Een notariële akte voor Statutenwijziging Naam. 

Tip: Bij Ligo kan je de Statutenwijziging Naam eenvoudig regelen vanaf € 375. Voordeel: Je krijgt er meteen het aandeelhoudersbesluit bij, zodat je dat niet zelf hoeft te regelen.

Kan je de naam van jouw BV zonder notaris wijzigen?

Nee, je kan de naam van de BV niet wijzigen zonder hulp van een notaris. Sommige bedrijven hebben naast hun statutaire naam, ook één of meerdere handelsnamen. Een handelsnaam registreer je bij de KVK. Een handelsnaam kan je wel veranderen zonder dat je de notaris nodig hebt.

Maar wat is nu het verschil tussen een statutaire naam en een handelsnaam? De handelsnaam is de naam die je actief gebruikt tijdens het ondernemen en zaken doen met partners, bijvoorbeeld door deze op jouw website te vermelden. Dit wordt ook vaak de bedrijfsnaam genoemd. Dit mag dezelfde naam zijn als de statutaire naam, maar ook een andere naam. Stel, jouw statutaire naam is Janneke B.V. en je wilt vanuit dit bedrijf als kapper en schoonheidsspecialiste werken. Dan kan je hiervoor bijvoorbeeld de handelsnamen 'Hair by Janneke' en 'Nails by Janneke' gebruiken. Deze handelsnamen bestaan in dat geval naast jouw statutaire naam.

Moet je de naamswijziging zelf doorgeven bij de KVK?

Wijzig je de statutaire naam via de notaris? Dan hoef jij niet de naamswijziging zelf door te geven bij de KvK. Bij Ligo regelen we dit bijvoorbeeld voor je bij een Statutenwijziging Naam.

Wil jij alleen jouw handelsnaam wijzigen? Dan kan je dit kosteloos doen door dit KVK-formulier in te vullen. De KVK zal dit vervolgens aanpassen in het Handelsnamenregister.

Hieronder zetten we nog even kort de verschillen van het wijzigen van de statutaire naam en handelsnaam voor je op een rijtje:

graphics-05

Let op: alleen het inschrijven van de naam in het Handelsregister van de KVK is niet genoeg om je naam of merk te beschermen tegen copycats. Als je jouw naam en merk wil beschermen, moet je dit registreren en inschrijven in het merkenregister. Benieuwd? Lees hier meer over in ons artikel over merkbescherming.

Wat kost een naamswijziging van een BV?

Ga je langs bij de reguliere notaris? Dan kunnen de kosten van je statutenwijziging voor een naam al snel oplopen tot meer dan €1000. Onnodig duur! Jij wijzigt de naam van jouw BV eenvoudig, volledig online en al vanaf € 375 via Ligo. Overtuigd?

Start hier je statutenwijziging

Wat moet je na de naamswijziging doen?

Het is zover, de notaris heeft je naamswijziging doorgevoerd! Maar wat nu?

  1. Pas de naam van de BV overal aan. Denk hierbij aan jouw website, social media accounts, de voorgevel van het bedrijfspand tot aan de bel voor het kantoor. Vergeet ook niet de template van je bedrijfscontracten. Werk je samen met partners? Of betaal je voor reclame op bepaalde websites? Zorg dan dat ook zij jouw nieuwe naam gaan gebruiken. Daarnaast wijzigen ondernemingen vaak hun bedrijfs e-mailadressen. Op deze manier kan er geen verwarring ontstaan en wordt het bedrijf niet op twee verschillende manieren gepresenteerd.
  2. Licht bestaande klanten en partners in. Zijn er bijvoorbeeld nog facturen die klanten moeten betalen? Vertel deze klanten dat jouw BV een nieuwe naam heeft. Zo weten zij welke naam zij moeten aanhouden op bijvoorbeeld de facturen.
  3. Wijzig jouw naam in Google. Vergeet niet om de oude naam via Google 'Mijn Bedrijf' aan te passen. Zo behoud jij je online vindbaarheid en je al bestaande reviews!

Ook interessant

Gaat jouw voorkeur uit naar zelfstandig ondernemerschap, maar maak je liever gebruik van een al best...
december 1, 2022
Ben jij een werkgever en wil je een werknemer ontslaan? Dat kan erg vervelend zijn. Helaas is dit so...
mei 27, 2022
Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook als je aan het ondernemen bent. Gelukkig kan jij je verzeke...
april 25, 2022
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book
cover_holding_ebook_white
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Working days: 09:00-18:00

Chat Time

Working days: 09:00-23:00

Weekend: 09:00-23:00

team_Img

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Working days: 09:00-18:00

Chat Time

Working days: 09:00-23:00

Weekend: 09:00-23:00