Hoe richt je een BV op met een holding?

Hoe richt je een BV op met een holding?
July 31, 2021
4 minute read

In onze blog van vorige week heb jij alles kunnen lezen over voordelen van een holding oprichten. Een BV oprichten met een holding levert meer geld en flexibiliteit op. Ook kun je in je holding je eigen vermogen en dat van je BV veilig stellen. Hoe kan je nu het beste een holding oprichten? Is het bijvoorbeeld verstandig om je holding samen met andere aandeelhouders op te richten? En op welk moment kun jij het beste je holding oprichten? En ook belangrijk: welke contracten zijn essentieel bij een holdingstructuur? In deze blog geven wij een antwoord op al deze vragen.

Start nu je BV

Een persoonlijke holding oprichten

Het is sterk aan te raden om je eigen holding op te richten, zonder andere aandeelhouders. Dit wordt ook wel een 'persoonlijke holding genoemd'. Je voorkomt zo onder andere problemen met het nemen van bepaalde beslissingen, zoals winstuitkering of je salaris. Met een persoonlijke holding kun jij namelijk zelf die beslissingen nemen. Daarnaast heb je veel van de voordelen van de holding niet langer op het moment dat de holding geen ‘persoonlijke holding’ is. Zo kan je hiermee niet zelf andere BV’s oprichten. Er zitten immers ook anderen in de holding omdat je de BV met meerdere eigenaren samen bent gestart. 

 

persoonlijke holding

Je werk-BV én je holding oprichten in één keer

Het kan je veel meer geld kosten als je eerst je werk-BV gaat oprichten en pas later je holding. Je zult in dat geval namelijk jouw aandelen in de werk-BV moeten overdragen, oftewel verkopen, aan de holding. Over die koopprijs moet je uiteraard inkomstenbelasting betalen. Het probleem hierbij is dat je werk-BV vaak na verloop van tijd meer waard wordt. En hoe hoger de koopprijs, des te hoger de belasting. Voorkom deze hogere belasting door je holdingstructuur in één keer op te richten. 

Heb je al een werk-BV?

Heb je al een werk-BV? Geen zorgen, ook dan is het oprichten van een holdingstructuur nog mogelijk. Hou er in dat geval dus rekening mee dat er een aandelenoverdracht dient plaats te vinden, waarbij de aandelen van de werk-BV worden overgedragen naar de persoonlijke holding. 

Holding oprichten met 4 essentiële contracten

Zorg ervoor dat je na het oprichten van je BV gelijk duidelijk maakt aan de Belastingdienst dat je holding en werk-BV bij elkaar horen om boetes en naheffingen te voorkomen. Wanneer je dit doet, kan je gaan genieten van het belastingvoordeel dat de holdingstructuur je biedt. Na het oprichten van de holdingstructuur sluit je de daarom de volgende contracten af..

Arbeidsovereenkomst DGA

Met een arbeidsovereenkomst DGA tussen jou en de holding: hiermee laat je zien aan de Belastingdienst dat jij als werknemer in ‘loondienst’ bent bij de holding en salaris van de holding ontvangt. Dit document zul je ook nog hebben voor de boekhouding.

Managementovereenkomst

Een managementovereenkomst ga jij aan met jouw persoonlijke holding en je werk-BV. De holding zal de bestuurder zijn van de werk-BV, maar de holding kan uiteraard niet zelf de managementtaken uitvoeren. Het is tenslotte geen persoon. Jij, als bestuurder van je holding, wordt daarom door de holding ‘uitgeleend' aan de werk-B.V. om de managementtaken uit te voeren. In deze overeenkomst leg je onder andere de managementvergoeding vast die de holding ontvangt van de werk-BV voor het uitlenen van van zijn bestuurder, oftewel jou. 

Rekening-courantovereenkomsten

Je hebt ook twee rekening-courant overeenkomsten nodig: één overeenkomst tussen jou als DGA en de holding en één overeenkomst tussen jouw holding en de werk-B.V. Zo zorg je ervoor dat alle geldvorderingen en geldschulden die de DGA en de werk-BV enerzijds en de holding en werk-BV anderzijds met elkaar hebben, worden verrekend. Als je deze overeenkomsten niet afsluit, dan worden deze bedragen door de Belastingdienst als leningen aangemerkt en moet je hierover belasting betalen.

Aandeelhoudersovereenkomst

Last but not least, de aandeelhoudersovereenkomst. Deze overeenkomst is alleen relevant als de werk-BV meer dan één aandeelhouder heeft. Hierin maak je afspraken tussen de aandeelhouders onderling en spreek je af wat te doen in geval conflicten.

 

werk-bv-holding essentiële contracten

Weet je genoeg om jouw holding te kunnen oprichten?

Start nu je BV

De stappen om jouw holding op te richten

Voor het oprichten van een holding neem je dezelfde stappen als bij een (gewone) BV oprichten:

  1. Doorloop in 10 minuten de online vragenlijst voor het oprichten van je holding: een holding opzetten is heel eenvoudig. Bij Ligo kan je online je gegevens invullen.
  2. Bekijk je conceptakte en upload je documenten: na het invullen van de vragenlijst is het direct mogelijk om je conceptakte in te zien en de voor de notarissen benodigde stukken te uploaden.
  3. Oprichting holding en inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK): na je goedkeuring en ondertekening van je akte door de notaris is je holding officieel opgericht. Hierna zal de notaris je holding inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Let op: om je holding op te kunnen richten zal de notaris jou moeten identificeren. Vroeger moest je daarvoor altijd langs de notaris. Tegenwoordig kun je dit bij Ligo ook online doen, snel en eenvoudig! Wil je tegelijkertijd een holding met jouw werk-BV oprichten? Dat kan uiteraard bij Ligo! Ook in dit geval hoef je slechts één keer het proces hierboven doorlopen, en zal de notaris beide bv's inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Hier ben je geen extra tijd aan kwijt.

Hoeveel kost het oprichten van een holding? 

Een holding oprichten gebeurt met een notariële oprichtingsakte. Daarom is er en notaris bij betrokken. Ligo zorgt voor een zeer eenvoudig, snel en betaalbaar proces. Net als bij een BV oprichten, richt je al vanaf € 299,- richt je een holding op (alle notariële kosten zijn hier inbegrepen). Als je tegelijkertijd een holding en een werk-BV opricht, krijg je een flinke korting op je holding van €40.

Heb je vragen over een holding oprichten?

Voor nog meer informatie over de voordelen van een holding kan je onze gids over de holdingstructuur raadplegen. Wil je verder nog hulp bij het oprichten van je werk-BV, het oprichten van je holding of de structuur? Onze Ligo juristen en fiscalisten staan elke dag klaar om je te helpen. Je kunt ons op werkdagen tussen 9:00 en 18:00 telefonisch bereiken via 020-3031043 om je goed en gratis te laten adviseren. Daarnaast zijn we elke dag van 9:00 tot 23:00 bereikbaar via onze online chat. Ook in het weekend!

Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Start met slim ondernemen

Doe de gratis Legal Checkup

Start Checkup

Hulp & support

Voor meer informatie klik op support
Support

Ligo Plan

Bekijk de voordelen hier met slechts één klik
Word member

Ook interessant

Ga jij de uitdaging aan en ga jij je eigen onderneming oprichten? Maar twijfel je net als vele start...
juni 25, 2021
Wat zijn de kosten van een BV oprichting? Als jij op het punt staat om een besloten vennootschap (BV...
mei 7, 2021
Ben jij een startende ondernemer? Dan heb je waarschijnlijk al wel eens van “statuten” gehoord. Als ...
mei 4, 2021
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book
cover_holding_ebook_white
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Working days: 09:00-18:00

Chat Time

Working days: 09:00-23:00

Weekend: 09:00-23:00

ligo-team

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Working days: 09:00-18:00

Chat Time

Working days: 09:00-23:00

Weekend: 09:00-23:00