Wat is een Flex BV?

Wat is een Flex BV?
oktober 15, 2021
7 minute read

Heb je besloten om eindelijk voor jezelf te beginnen? Gefeliciteerd! Grote kans dat je dan eraan denkt een besloten vennootschap (BV) op te richten. Ongetwijfeld ben je tijdens je zoektocht naar informatie over de BV al op de term 'Flex BV' gestuit. Maar wat is een Flex BV precies? En hoe verschilt deze BV vorm van de gewone besloten vennootschap (BV)? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de Flex BV. Zo kan jij goed geïnformeerd van start met je nieuwe onderneming!

Wat houdt een Flex BV in?

Een Flex BV is gewoon een normale BV. Waarom spreken we dan van een Flex BV? De toevoeging 'Flex' komt van het woord flexibel. Op 1 oktober 2012 zijn de regels voor BV's namelijk gewijzigd. Hoe? Je raadt het wellicht al: deze regels zijn vereenvoudigd ofwel flexibel gemaakt. Dit had als gevolg dat het oprichten van een BV veel makkelijker werd gemaakt.

De Flex BV is gewoon de BV zoals jij en ik hem nu kennen. De reden dat er twee termen naast elkaar bestaan, komt door een wetswijziging uit 2012. De regels voor BV's zijn toen versoepeld, vandaar dan ook de benaming: Flex BV.

Wat is het verschil tussen een besloten vennootschap (BV) een Flex BV?

Dat is er niet! Zoals je inmiddels weet, is de Flex BV niks anders dan een BV die is opgericht na 2012. Maar let op: ook voor BV's die vóór 2012 zijn opgericht geldt de Flex BV wetgeving. Eigenlijk is er dus helemaal geen verschil tussen de Flex BV en de gewone BV.

Wat zijn de voordelen van de Flex BV?

Ook voor de wetswijziging in 2012 had de BV al vele voordelen. Denk hierbij aan de beperkte aansprakelijkheid die je geniet, het eenvoudig aantrekken van investeerders en de grote fiscale voordelen bij hoge winsten. Wil je meer lezen over deze voordelen? Lees dan snel verder in ons artikel over de voordelen van een BV.

En wat is er dan veranderd na 1 oktober 2012? Hieronder zetten we alle voordelige wijzigingen voor je op een rijtje.

Voordeel 1: je hebt geen startkapitaal meer nodig

Met de introductie van de Flex BV is het een stuk goedkoper geworden om een BV op te richten. Voor 2012 was er namelijk een verplicht startkapitaal van €18.000,- nodig. Tegenwoordig heb je al genoeg aan slechts €0,01.

Leuk feitje: Het startkapitaal van je Flex BV mag zelfs een bedrag in een vreemde munteenheid zijn. Is €0,01 je nog teveel? En wil je 0,01 Amerikaanse dollar of zelfs 1 Vietnamese Dong als startkapitaal? Ook dat is dus mogelijk met een Flex BV.

Startkapitaal BV: alle valuta's mogelijk

Hou er wel rekening mee dat de je voor de oprichting van je BV nog altijd naar de notaris moet. BV oprichting gaat namelijk via een notariële akte. Je zal dus altijd kosten moeten maken voor de notaris. Gelukkig kan dit tegenwoordig makkelijk én voordelig. Bij Ligo kun je namelijk al vanaf €299.- geheel online je eigen BV oprichten.Start nu jouw BV

Voordeel 2: bank- of accountantsverklaring geen vereiste meer

Tot 2012 moest je aantonen dat je nieuwe BV over genoeg geld kon beschikken. Hiervoor moest je een zogenaamde bankverklaring overleggen. Dit was een document waarin je bank verklaarde dat er geld was gestort op de aandelen. Stortte je niet in geld, maar in natura (spullen)? Dan had je een accountantsverklaring nodig.

Sinds de Flex BV hoef je geen bank- of accountantsverklaring meer te overleggen. Het bestuur van je BV draagt nu zelf de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je BV genoeg geld heeft.

Voordeel 3: stemrechtloze aandelen worden mogelijk gemaakt

Vroeger had een aandeelhouder per definitie ook stemrecht. Hij of zij had door zijn aandelen recht op een deel van de winst en mocht altijd meebeslissen in de Algemene vergadering van Aandeelhouders (AvA). Wilde je dat iemand alleen recht op een deel van de winst kreeg, maar niet mee mocht beslissen? Dan was je enige optie het oprichten van een STAK.

In 2012 is hier verandering in gekomen. De versoepeling van de regels maakte stemrechtloze aandelen in je BV mogelijk. Stemrechtloze aandelen zijn aandelen waar volgens je statuten geen stemrechten aan verbonden zijn. Als je stemrechtloze aandelen hebt, mag je dus niet meebeslissen in de AvA.

Vergeet niet dat er ten minste één aandeel mét stemrecht moet zijn. De AvA moet namelijk wel in staat zijn om beslissingen te kunnen maken. Dit kan niet als er niemand is om hierover te beslissen.

Voordeel 4: winstrechtloze aandelen nu ook een optie

Het kan zo zijn dat je wil dat iemand wél mag meebeslissen, maar juist geen winstrecht heeft. Ook dit is mogelijk met een Flex BV. In de statuten kan namelijk worden opgenomen dat er winstrechtloze aandelen zijn. Winstrechtloze aandelen zijn dus aandelen waar volgens de statuten geen winstrechten aan verbonden zijn.

Wist je dat de mogelijkheden met een Flex BV niet helemaal onbegrensd zijn? Aandelen kunnen namelijk niet zowel stemrechtloos als winstrechtloos zijn. Een aandeel waar geen rechten aan zijn verbonden is namelijk geen aandeel.

Voordeel 5: aandeelhoudersvergaderingen niet langer verplicht in Nederland

In principe moesten de algemene aandeelhoudersvergaderingen van een Nederlandse BV in Nederland plaatsvinden. Met de komst van de Flex BV werd het mogelijk om hiervan af te wijken. Zo kan je nu in je statuten opnemen dat je aandeelhoudersvergaderingen ook in een bepaalde plaats in het buitenland mogen plaatsvinden. Dus wil je met je mede-aandeelhouders vergaderen aan de Franse of Spaanse kust? Dit is geen probleem met de Flex BV.

Aandeelhoudersvergadering buitenland

Voordeel 5: geen verplichte blokkeringsregeling meer

Ben jij van plan om je aandelen in de BV verkopen? Tot 2012 was je verplicht om de aandelen eerst aan je medeaandeelhouders aan te bieden. Deze verplichting wordt ook wel de 'blokkeringsregeling' genoemd. Deze regeling vormt nog steeds de hoofdregel, maar is niet langer verplicht. Je kunt dus in de statuten laten opnemen dat er voor je BV geen blokkeringsregeling geldt. Zo hoef jij je aandelen niet eerst aan te bieden aan je medeaandeelhouders op het moment dat jij ze verkoopt.

Voordeel 6: geen verplicht maatschappelijk kapitaal

Tot 2012 moesten BV's in hun statuten een maatschappelijk kapitaal opnemen. Het maatschappelijk kapitaal is het maximale bedrag waartegen de BV aandelen mag uitgeven.

Stel in je statuten staat dat er een maatschappelijk kapitaal is van €40.000,-. In dat geval mag de BV maximaal 10.000 aandelen met een nominale waarde van €4.- uitgeven.

Bij de Flex BV is het hebben van een maatschappelijk kapitaal niet langer verplicht. Wat het voordeel hiervan is? Dit heeft te maken met het uitgeven van nieuwe aandelen. Je leest hier alles over in ons laatste artikel.

Wat zijn de nadelen van de Flex BV?

Zoals je kunt zien biedt de Flex BV enorm veel mogelijkheden. Met een Flex BV heb jij als ondernemer alle vrijheid om je bedrijf precies zo in te richten zoals jij dat wil. Deze vrijheid is tegelijkertijd ook de uitdaging van de Flex BV, want ga jij hier wel verstandig mee om? Zo zal jij zelf als bestuurder in de gaten moeten houden of je BV nog wel in staat is al haar schulden te voldoen en moet jij de nodige administratie op orde hebben. Denk bijvoorbeeld aan het jaarlijks neerleggen van de jaarrekening bij de KvK en de DGA-salaris administratie.

Wil je meer weten over de nadelen van de BV? In dit artikel zetten we zowel de voordelen als de nadelen van de BV voor je op een rijtje.

Hoe richt je een Flex BV op?

Een Flex BV richt je via Ligo snel en eenvoudig op. Wij zetten alle stappen voor je op een rijtje. 

Om te beginnen vul je online een korte vragenlijst in. Hier beantwoord je vragen over bijvoorbeeld de naam, de oprichters en de aandelen van de flex BV. Ook de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) wordt voor je geregeld, zodat jij geen gedoe hebt met allerlei formulieren. Dat scheelt weer! Na betaling, zie je meteen alle belangrijke documenten in je dashboard. Je identificeert je en de notaris kan vervolgens de akte passeren. De finale oprichtingsakte en KvK-uittreksel vind je vervolgens in je Ligo dashboard.

Wil je meer informatie over het oprichten van een flex BV? Lees dan ons nieuwste artikel BV starten: een stappenplan! Hierin vind je alle zaken waar je rekening mee moet houden bij het oprichten van een Flex BV.

Toch liever een video kijken? Bekijk hieronder onze video over hoe je eenvoudig in 3 stappen een Flex BV opricht. 

Stappenplan bedrijf oprichten

De juridische wereld is af en toe zeer ingewikkeld, en kost daardoor veel tijd. Omdat jij je het liefst op je onderneming richt, hebben wij juridische to-do lists voor je ontwikkeld. Zo begeleiden we je bij de workflow Bedrijf Oprichten door alle belangrijke stappen voor het oprichten van een bedrijf. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat je niets vergeet.

Hier wel oren naar? Met een gratis account van Ligo kan je deze workflow Bedrijf Oprichten geheel kosteloos doorlopen! 

Starten met je Flex BV?

Wil je meteen beginnen aan de oprichting van je Flex BV? Bij Ligo richt je al een Flex BV op vanaf €299,-! Dit is inclusief inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) en begeleiding van ons ervaren team gedurende het gehele proces. Zo weet jij ten alle tijde wat je kan verwachten en is je nieuwe snel onderneming binnen no-time opgericht. Waar wat je nog op?

Start nu jouw BV

Nog vragen over de Flex BV?

Heb je nog vragen over het oprichten van een Flex BV? Neem vrijblijvend contact op om jouw juridische positie te bespreken. Wij staan elke dag klaar om je te helpen. Je kunt ons op werkdagen tussen 9:00 en 18:00 telefonisch bereiken op 020-3031043 om je goed en gratis te laten adviseren. Daarnaast zijn we elke werkdag van 9:00 tot 22:00 bereikbaar via onze online chat. En zelfs in het weekend kun je tussen 10.00 en 18.00 via de chat contact met ons opnemen!

Ligo dashboard

 

Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Start met slim ondernemen

Doe de gratis Legal Checkup

Start Checkup

Hulp & support

To More Information About Ligo Just Click to Support
Support

Ligo Membership

Join us with Ligo membership with just one click..
Word member

Ook interessant

Heb jij een BV of ben je van plan om een BV op te richten? Grote kans dat je een Ultimate Beneficial...
oktober 14, 2021
Heb je samen met je buitenlandse partner een goed idee voor een bedrijf en wil je daar werk van make...
augustus 26, 2021
Heb jij de knoop doorgehakt en ga je een besloten vennootschap (BV) oprichten? Dan wil je ongetwijfe...
augustus 24, 2021
Download het gratis Testament Informatiepakket

Download het gratis Testament Informatiepakket In deze brochure lees je alles wat je moet weten over jouw testament

Download Book
testament-new
Download het gratis Testament Informatiepakket

Download het gratis Testament Informatiepakket In deze brochure lees je alles wat je moet weten over jouw testament

Download Book

Our ons team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Werkdagen: 9:00 - 19:00

Weekend: 9:00 - 17:00

Chat Time

Werkdagen: 9:00 - 23:00

Weekend: 9:00 - 23:00

ligo-team

Our ons team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Werkdagen: 9:00 - 19:00

Weekend: 9:00 - 17:00

Chat Time

Werkdagen: 9:00 - 23:00

Weekend: 9:00 - 23:00