Wat is een flex BV?

Wat is een flex BV?
July 31, 2021
Tag: Blogs
5 minute read

Je hebt besloten om eindelijk voor jezelf te gaan ondernemen en je denkt eraan om een BV te starten. Je hebt van de term Flex BV gehoord. Maar wat is een flex BV precies? Wat is het verschil tussen een gewone besloten vennootschap en een flex BV? Wat zijn de voordelen van een flex BV? Hoe zit het met aansprakelijkheid bij een flex BV? Hieronder lees je alles wat je moet weten over de flex BV. 

Richt nu je BV op!

Wat is het verschil tussen een gewone BV een flex BV?

Er bestaat veel onduidelijkheid over het verschil tussen een “gewone” BV en een flex BV. Deze verwarring is te wijten aan een wetswijziging uit oktober 2012, die zorgde voor flexibilisering van het BV recht. Een BV oprichten is hierdoor veel eenvoudiger en laagdrempeliger geworden. Door die veranderingen heeft de BV al snel de bijnaam “flex BV” gekregen. “Flex BV” is een term die in de volksmond wordt gebruikt om een BV aan te duiden die na de wetswijziging van 2012 is opgericht. Er is dus eigenlijk helemaal geen verschil tussen een flex BV en een gewone BV. Om verdere verwarring te voorkomen, zullen we hier steeds spreken over een flex BV.

Voordelen van een flex BV

Een flex BV is de meest gekozen ondernemingsvorm van Nederland. Dit komt voornamelijk door de grote voordelen die de flex BV kent. We hebben eerder al geschreven over de voordelen van een BV, waarin uitgebreid verteld wordt over alle voordelen van de flex BV. We zullen er hier nog enkele voor je opnoemen. De belangrijkste voordelen van de flex BV zijn als volgt:

Aansprakelijkheid bij een flex BV

Een groot pluspunt van een flex BV is de rechtspersoonlijkheid. Dit houdt in dat jij, als ondernemer, over het algemeen niet persoonlijk aansprakelijk bent als de BV bijvoorbeeld failliet gaat. De beperking van je aansprakelijkheid is voor veel ondernemers de belangrijkste reden om de flex BV te kiezen als ondernemingsvorm. Verder betekent het dat je bedrijf deel kan handelen zoals een natuurlijk persoon. Dit is misschien lastig te begrijpen, maar feitelijk houdt het dit in: niet jij (als ondernemer) sluit een overeenkomst met je klanten, maar de flex BV doet dit. Wanneer je klanten iets bij je afnemen, doen ze dit ook bij je flex BV. Er wordt dus een grens getrokken tussen jou en je flex BV. Ook heeft een flex BV een afgescheiden vermogen. Hierdoor kan je in principe niet privé worden aangesproken voor schulden die de flex BV heeft of maakt. Dit betekent dat je privévermogen (denk aan je huis, auto en eigen vermogen) is bij een faillissement van je flex BV dus in principe veilig is. In principe, want wanneer je je schuldig maakt aan fraude of je maakt bewust een potje van jouw onderneming kan je alsnog aansprakelijk gesteld worden.

Geen startkapitaal meer nodig

Door de wetswijziging van 2012 is het stukken goedkoper geworden om een flex BV op te richten dan. Voor 2012 was er nog een minimaal startkapitaal van ten minste €18.000,- vereist. Dit is tegenwoordig meer zo. Het is zelfs mogelijk om met een symbolisch startkapitaal van €0,01 je flex BV op te richten. Het oprichten van een flex BV gaat wel nog altijd met een notariële akte, maar dit oprichtingsproces kan tegenwoordig volledig online geregeld worden. Eenvoudig en voordelig een flex BV oprichten doe je bij Ligo al vanaf €299 binnen enkele werkdagen.

Voordelig belastingtarief flex BV

Belasting betalen vindt niemand leuk, maar je ontkomt er niet aan. Een flex BV betaalt over zijn winst vennootschapsbelasting. Het belastingtarief over de winst bedraagt 20% tot €200.000. Boven €200.000 is dit 25%. In een situatie waar je flex BV veel winst maakt, is dit wel altijd nog een stuk lager dan het belastingtarief voor een eenmanszaak of VOF.

Fiscale voordelen van een holding

Tot slot kun je nóg meer fiscale voordelen genieten met een flex BV door de juiste structuur op te zetten. Vrijwel elke ondernemer maakt gebruik van een “holdingstructuur”. Bij deze structuur richt je als ondernemer twee flex BV’s op; een persoonlijke holding en een werk-BV. Als ondernemer heb je zelf 100% van de aandelen in de holding. De holding houdt vervolgens weer 100% van de aandelen in de werk-BV. De werk-BV is de onderneming waarin alle activiteiten en werkzaamheden plaatsvinden. Lees op onze website over de voordelen van een persoonlijke holding. Wil jij weten hoe ook jij gebruik kunt maken van de fiscale voordelen van een holding? Of heb je vragen over de beste structuur voor jouw onderneming? Wij staan iedere dag voor jou klaar om je verder te helpen met jouw onderneming.

Hoe richt je een flex BV op?

Een flex BV richt je via Ligo snel en eenvoudig op. Om te beginnen vul je online een korte vragenlijst in. Hier beantwoord je vragen over bijvoorbeeld de naam, de oprichters en de aandelen van de flex BV. Ook de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) wordt voor je geregeld, zodat jij geen gedoe hebt met allerlei formulieren. Dat scheelt weer. Na betaling, zie je meteen alle belangrijke documenten in je dashboard. Je identificeert je en de notaris kan vervolgens de akte passeren. De finale oprichtingsakte en KvK-uittreksel vind je vervolgens in je Ligo dashboard.

Wil je meer informatie over het oprichten van een flex BV? Eerder publiceerden wij al een handig overzicht van alle stappen die komen kijken bij het oprichten van een flex BV. Zo weet je precies wat  de oprichting van een flex BV inhoudt en wat je allemaal moet regelen.

Bekijk hier nog een video over hoe je eenvoudig in 3 stappen een flex BV opricht:

Stappenplan bedrijf oprichten

De juridische wereld is af en toe zeer ingewikkeld, en kost daardoor veel tijd. Omdat jij je het liefst op je onderneming richt, hebben wij juridische to-do lists voor je ontwikkeld. Zo begeleiden we je bij de workflow Bedrijf Oprichten door alle belangrijke stappen voor het oprichten van een bedrijf. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat je niets vergeet. Wil jij aan de slag met je flex BV? Met een gratis account van Ligo kan je deze workflow Bedrijf Oprichten geheel kosteloos doorlopen! 

 

Starten met jouw flex BV?

Wil je meteen beginnen met het oprichten van een flex BV? Bij Ligo richt je al een flex BV op vanaf €299. Alle kosten zijn hierbij inbegrepen! De juristen van Ligo begeleiden je door het gehele proces. Ook krijg je persoonlijk overleg met de notaris en kan je gebruik maken van onze specialisten. Start hier met het oprichten van een flex BV. Ook meteen profiteren van verschillende fiscale voordelen? Richt dan ook meteen een persoonlijke holding op.

Richt nu je BV op!

Heb je nog vragen over de flex BV? De Ligo juristen staan elke dag voor je klaar om je te helpen. Je kan ons telefonisch bereiken op 020-3031043 of via info@ligo.nl. Bovendien zijn we elke dag van 09:00-23:00 bereikbaar via onze online chat. Ook in het weekend.

Happy entrepreneuring!

 

Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Start met slim ondernemen

Doe de gratis Legal Checkup

Start Checkup

Hulp & support

To More Information About Ligo Just Click to Support
Support

Ligo Membership

Join us with Ligo membership with just one click..
Word member

Ook interessant

Ben jij van plan om een commerciële onderneming te starten? Dat kan je dat op verschillende manieren...
juli 13, 2021
Heb jij een bedrijf? Dan krijg je te maken met goodwill. Goodwill gaat een rol spelen voor jou als j...
april 25, 2021
Heb je besloten dat je voor jezelf gaat beginnen, en twijfel je tussen een eenmanszaak en een BV? Of...
maart 1, 2020
Download het gratis Testament Informatiepakket

Download het gratis Testament Informatiepakket In deze brochure lees je alles wat je moet weten over jouw testament

Download Book
testament-new
Download het gratis Testament Informatiepakket

Download het gratis Testament Informatiepakket In deze brochure lees je alles wat je moet weten over jouw testament

Download Book

Our ons team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Werkdagen: 9:00 - 19:00

Weekend: 9:00 - 17:00

Chat Time

Werkdagen: 9:00 - 23:00

Weekend: 9:00 - 23:00

ligo-team

Our ons team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Werkdagen: 9:00 - 19:00

Weekend: 9:00 - 17:00

Chat Time

Werkdagen: 9:00 - 23:00

Weekend: 9:00 - 23:00