Eenmanszaak omzetten naar BV: hoe en waarom?

Je kunt verschillende redenen hebben om je eenmanszaak om te zetten naar een BV. Een belangrijke reden voor de omzetting van een eenmanszaak naar een BV is de persoonlijke aansprakelijkheid die je hebt bij een eenmanszaak. Hoe groter je bedrijf, hoe groter de financiële gevolgen zijn als het mis gaat. Indien je een omzetting naar een BV overweegt zijn hiervoor drie verschillende manieren om dit te doen.

Start hier met de omzetting!

fishy

Activa passiva transactie

De activa passiva transactie is het meest populair. Het is de eenvoudigste, snelste en voordeligste manier om je eenmanszaak om te zetten naar een BV. Bij een activa passiva transactie verkoop je jouw eenmanszaak aan de nieuwe BV, waarbij de eenmanszaak wordt gestaakt. Dit overdragen gebeurt vaak tegen een symbolisch bedrag. Activa en passiva zijn alle bezittingen en schulden die je bij de transactie overdraagt. Na de omzetting zijn alle ondernemingsrisico’s van de eigenaar van de eenmanszaak overgegaan naar de BV. Let er bij de overdracht wel op of er nog stille reserves aanwezig zijn. Over deze reserves ben je namelijk inkomstenbelasting verschuldigd. Voor de activa passiva transactie hoef je niet langs de notaris maar en kun je hier regelen!

Geruisloze omzetting

Heeft jou onderneming veel meerwaarde? Kies dan voor de geruisloze omzetting. Deze optie wordt regelmatig gekozen door ondernemers en is interessant als jouw eenmanszaak veel meerwaarde heeft die niet op balans staat. Bij de geruisloze omzetting gaat de eenmanszaak in zijn geheel over in de BV, zonder dat de onderneming wordt gestaakt. Voordeel hiervan is dat je geen belasting over de meerwaarde van je onderneming hoeft te betalen. Je nieuwe BV start namelijk met een balans die gelijk is aan de eindbalans van de eenmanszaak. Let hierbij wel op dat je je onderneming hierna drie jaar lang niet mag verkopen.

Bij de geruisloze omzetting dien je allereerst een inbrengbeschrijving op te stellen. Dit kun je doen met je boekhouder of met één van onze specialisten die je hier graag bij helpen. Vervolgens heb je een notariële inbrengakte van een notaris nodig waarin alle activa en passiva worden beschreven die worden ingebracht in de nieuwe BV. De notaris zorgt vervolgens dat de BV wordt ingeschreven en de eenmanszaak wordt uitgeschreven bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Tot slot dient er nog een verzoek bij de Belastingdienst ingediend te worden dat je gebruik wil maken van de geruisloze inbreng.

Ruisende omzetting

Wil je je onderneming binnen drie jaar verkopen? Dan is de ruisende omzetting interessant. Net als bij de activa passiva transactie wordt de eenmanszaak gestaakt en reken je de stille reserves af. Over de meerwaarde van je eenmanszaak moet je inkomstenbelasting betalen. Om deze afrekening met de Belastingdienst (deels) te voorkomen mag je over de winst die uit de afrekening volgt een stakingsaftrek halen of een gedeelte in een stakingslijfrente storten. Als je vóór 31 maart van het lopende jaar je eenmanszaak ruisend omzet naar een BV kun je nog gebruik maken van de belastingregeling van dat jaar. Het is dan alsof de BV vanaf het begin van dat jaar al is omgezet. Net als bij de geruisloze omzetting dient er een inbrengomschrijving gemaakt te worden en is er een notariële inbrengakte vereist.

Wanneer omzetten naar een BV?

Wanneer is nu precies het beste moment voor de omzetting naar een BV? Hierover bestaat geen eenduidig antwoord, maar bij de volgende omstandigheden is het aan te raden:

  1. Wanneer je onderneming een stabiele winst van rond de EUR 100.000,- heeft.
  2. Indien je onderneming zich in een risicovolle markt begeeft.
  3. Wanneer je investeerders wil aantrekken.

Het grootste voordeel van omzetting naar een BV

Het grootste voordeel van de omzetting van een eenmanszaak naar een BV is de persoonlijke aansprakelijkheid. Als eigenaar van een eenmanszaak ben je volledig persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden van de onderneming en moet je hier bij faillissement persoonlijk voor opdraaien. Dit kan zelfs de verkoop van je huis betekenen! Bij een BV is dit in principe niet zo. Dit komt omdat een BV rechtspersoonlijkheid heeft en je daardoor niet meer kunt verliezen dan datgene wat je in je onderneming hebt geïnvesteerd. Om je privé vermogen te beschermen, valt het aan te raden om je eenmanszaak om te zetten. Wacht niet langer en start hier met de oprichting van je BV!

Start hier met de omzetting!

Weet je nog welke optie voor jou het beste is?

Welke wijze van omzetting het beste bij jou past is afhankelijk van je situatie. Wij helpen je hier graag bij! Onze specialisten kunnen jou helpen bij het in kaart brengen van jou persoonlijke situatie en je begeleiden bij je keuze. Neem hier contact op met Ligo en we helpen je graag verder!

Ligo dashboard