DGA-salaris, wat houdt het precies in?

DGA-salaris, wat houdt het precies in?
januari 13, 2022
Tag: Blogs
6 minute read

Het minimumsalaris voor een directeur-grootaandeelhouder (DGA) van € 51.000,- kan voor ondernemers een reden zijn om niet voor de rechtsvorm van een BV te kiezen. Goed nieuws voor deze ondernemers: Dit is niet nodig! Het enige dat je hoeft te doen is een brief naar de Belastingdienst te sturen voor verlaging van dit DGA-salaris. Zolang de BV nog niet de financiële middelen heeft, kan het DGA-salaris op een lager bedrag gesteld worden. Dit zal vaak het geval zijn bij startende ondernemers. Kan jij als ondernemer jezelf nog niet direct € 51.000,- per jaar uitbetalen aan DGA-salaris? Lees hieronder hoe je onder deze regel uit komt.

Ook interessant:

  1. Wanneer ben je een DGA?
  2. Managementovereenkomst: wat veel DGA's vergeten!
  3. Arbeidsovereenkomst DGA

Welke regels gelden bij het DGA-salaris?

Bij de vaststelling van het DGA-salaris wordt uitgegaan van het 'gebruikelijke loon'. Dit gebruikelijke loon houdt in dat de DGA minimaal een loon dient te ontvangen dat normaal is voor het niveau en de duur van de werkzaamheden van een DGA. Het gebruikelijke loon wordt ten minste vastgesteld op één van de volgende bedragen:

  • 100% van het loon van uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking;
  • het hoogste loon van de werknemers die in dienst zijn van de onderneming, waarvoor de DGA werkzaamheden verricht; of
  • een minimum DGA-salaris van € 51.000,-.

Het eerste punt van de vergelijkbare dienstbetrekking houdt in dat je kijkt naar het loon dat je zou krijgen voor dezelfde werkzaamheden bij een andere werkgever. Als er geen vergelijkbare dienstbetrekking is of geen werknemers in dienst zijn, komt je uit bij het derde punt. Je dient in dat geval voor een minimaal salaris van €51.000,- per jaar uit te betalen als DGA-salaris. Ben jij een startende ondernemer? Dan kom je vaak uit bij de minimale salaris eis van €51.000,-. Maar er zijn mogelijkheden om hier onderuit te komen!

New call-to-action

 

Waarom geldt er een minimum DGA-salaris?

Voor de Belastingdienst is dit een belangrijke regeling waar zij ook op controleren. Zij hebben dan ook zo hun redenen ervoor om een minimum te stellen aan het DGA-salaris. Indien deze grens er niet was, zouden bedrijven namelijk lage DGA-salarissen uitbetalen en vervolgens veel dividend uitkeren. Waarom? Omdat looninkomsten worden belast met 52% en de uitkering van winst uit je onderneming (in de vorm van dividend) maar met 25%. Door dit grote verschil zou jij als ondernemer zonder deze regel van de Belastingdienst jezelf heel weinig salaris uit kunnen betalen en vervolgens wel dividend uit kunnen keren.

Ligo tip: Keer jezelf nooit dividend uit voordat je tenminste € 51.000 aan salaris hebt uitgekeerd aan jezelf.

DGA-salaris bij startende ondernemingen

Ben jij een startende ondernemer? Lees dan ook ons blogartikel BV oprichten zonder DGA-salaris. In het eerste jaar zal namelijk vaak onbekend zijn hoeveel omzet de nieuwe BV gaat genereren. Wat bij deze ondernemers veel speelt: Ik weet niet of ik het DGA-salaris kan uitbetalen? Is het echt verplicht? Hoe kom ik er onderuit? Hoe regel ik het? Geen zorgen. De Belastingdienst weet ook dat je van een 'kale kip' niet kunt plukken. De achterliggende gedachte van het minimum salaris voor de DGA is het tegengaan van belastingontwijking. Met de mogelijkheden die we voor jou hieronder hebben, is dit niet het geval.

Hoe verlaag ik het DGA-salaris?

Heb je nog niet genoeg ruimte om het minimum DGA-salaris uit te keren? Gelukkig zijn er twee mogelijkheden om ervoor ze zorgen dat je geen €51.000,- hoeft te betalen voor elke DGA van de onderneming:

Verstuur verzoek tot verlaging naar Belastingdienst

De eerste optie om het DGA-salaris te verlagen, is het versturen van een brief verzoek tot verlaging DGA-salaris. In deze brief neem je een prognose op van de uitgaven en inkomsten van je BV. Je geeft hierbij aan dat je de komende tijd niet in staat zal zijn om een jaarsalaris van €51.000 uit te keren. Als Ligo member kun je de brief verzoek tot verlaging DGA-salaris binnen twee minuten online op maat maken en gratis downloaden!

Maak je brief salarisverlaging DGA

Doe een nul-aangifte voor loonheffingen

De tweede optie om het DGA-salaris te verlagen, is een nul-aangifte loonheffingen indienen. Dit kun je iedere maand doen. Een nul-aangifte doe je als je werknemers in dienst hebt, maar je geen loon hebt uitbetaald. De werknemer ben jij in dit geval, de DGA. Aan het einde van het jaar kijk je vervolgens hoeveel financiële middelen je nog op de bank hebt staan. Als deze voldoende zijn, kun je een gedeelte hiervan reserveren voor een investering in de onderneming. Het overige gedeelte keer je uit als salaris aan de DGA. In het jaaroverzicht kun je namelijk zien dat er voldoende geld is om (een gedeelte van) het DGA-salaris te voldoen.

Let op! Dit zijn de verboden handelingen

Wat mag niet? Je mag geen dividend uitkeren zonder dat er tenminste €51.000,- aan salaris aan de DGA is uitgekeerd. Voordat er dividend kan worden uitgekeerd, dien je dus eerst het DGA salaris uit te keren. Het opbouwen van een schuld op de rekening-courant van je BV mag ook niet. Indien de BV geld leent aan de DGA, betekent dit namelijk dat er ook voldoende middelen zijn om het DGA-salaris uit te keren. Mocht je geld van de BV hebben geleend als DGA, zorg dan dat je dit geld terugbetaalt aan de BV.

Hoe ga je van start?

Wil je van start als DGA van een nieuwe onderneming? Via Ligo kun je direct starten met de oprichting van je BV en de brief voor de verlaging van het DGA salaris downloaden! Bekijk hier hoe je eenvoudig een BV opricht in drie stappen bij Ligo:

Juridisch advies nodig over het DGA-salaris?

Als ondernemer heb je drie opties wanneer je zit met juridische vragen over het DGA-salaris:

  1. Je kan een advocaat inschakelen. Ondanks dat je gedegen advies zal krijgen van een specialist, zullen advocaten of fiscalisten hoge tarieven van gemiddeld € 250 euro per uur rekenen.
  2. Je kan zelf het internet afspeuren naar informatie. Het voordeel van deze optie is dat dit geheel kosteloos kan. Het nadeel is dat je niet verzekerd bent dat de gevonden informatie ook juridisch klopt en up-to-date is. Bovendien ben je waarschijnlijk ook veel tijd kwijt aan het uitvogelen van wat je wel en niet dient te doen.
  3. Je kan Ligo nemen. Als Ligo member kan je onbeperkt advies inwinnen bij onze specialistische advocaten en fiscalisten. Zonder extra kosten! Je dient eenvoudig je juridische vragen over bijvoorbeeld je fiscale structuur, of het DGA-salaris in vanuit je dashboard. Dezelfde dag en de dag erna word je door een specialistische advocaat gebeld met een antwoord op je vraag. Verder geniet je onbeperkte toegang tot onze database met 100+ contracten (in het Engels en in het Nederlands) die je online op maat kunt maken en downloaden.
Start hier met de brief

Heb je vragen over het DGA-salaris, een BV oprichten of een holdingstructuur? Onze Ligo juristen staan ook elke dag voor je klaar om je te helpen. Je kan ons bereiken via 020-3031043. Daarnaast zijn we elke dag van 9u tot 23u bereikbaar via onze online chat. Ook in het weekend.

Happy entrepreneuring!

 

Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Start met slim ondernemen

Doe de gratis Legal Checkup

Start Checkup

Hulp & support

To More Information About Ligo Just Click to Support
Support

Ligo Membership

Join us with Ligo membership with just one click..
Word member

Ook interessant

Wil jij graag je huis verkopen? Of ben jij op zoek naar een goede levensverzekering? Dan is het goed...
januari 2, 2023
What is legalisation? Legalisation (in Dutch: legalisatie) is the process of authenticating or certi...
juli 14, 2022
Als ondernemer kan je verschillende soorten contracten afsluiten. Denk hierbij aan een contract met ...
juli 1, 2022
Download het gratis Testament Informatiepakket

Download het gratis Testament Informatiepakket In deze brochure lees je alles wat je moet weten over jouw testament

Download Book
testament-new
Download het gratis Testament Informatiepakket

Download het gratis Testament Informatiepakket In deze brochure lees je alles wat je moet weten over jouw testament

Download Book

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Werkdagen: 9:00 - 19:00

Weekend: 9:00 - 17:00

Chat Time

Werkdagen: 9:00 - 23:00

Weekend: 9:00 - 23:00

team_Img

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Werkdagen: 9:00 - 19:00

Weekend: 9:00 - 17:00

Chat Time

Werkdagen: 9:00 - 23:00

Weekend: 9:00 - 23:00