Juridische tips en informatie om zorgeloos te ondernemen

De voordelen van een BV

Posted by Wendy Bogers on 30-dec-2016 18:50:45
Wendy Bogers
Find me on:

Denk je eraan om te beginnen met ondernemen door een BV op te richten? Heb je een geweldig idee, maar weet je niet hoe je moet beginnen? De eerste stap is een rechtsvorm kiezen. De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ofwel: BV) is een veel gekozen rechtsvorm in Nederland. Deze rechtsvorm is erg populair, omdat er veel voordelen mee gepaard gaan. Twijfel jij tussen bijvoorbeeld een eenmanszaak, een VOF of een BV? De voordelen van de rechtsvorm  BV worden hier besproken, zodat jij als ondernemer een weloverwogen keuze voor eventueel de oprichting van een BV kan kiezen! Hieronder vind je de voordelen van de BV op een rijtje.

Start nu je BV


bv oprichten

Niet privé aansprakelijkheid

Het grote voordeel van een BV: Als bestuurder ben je in principe in privé niet aansprakelijk. Een BV heeft een afgescheiden vermogen. Concreet betekent dit dat jij als ondernemer niet met je privévermogen kan worden aangesproken voor de schulden van de BV. De veiligheid van je privévermogen bij een eventueel faillissement van de BV is een belangrijke reden waarom je als ondernemer zou kiezen voor een BV. Tenzij je je schuldig maakt aan praktijken zoals frauderen of de BV bewust om zeep helpen, zal je nooit meer verliezen dan jouw investering bij faillissement. Jouw huis, auto en andere  bezittingen zijn dus veilig als het fout gaat met de BV. 

Lage kosten oprichting BV

De oprichting van de BV is goedkoper geworden, wat door vele ondernemers als een groot voordeel wordt ervaren. De BV dient opgericht te worden met een notariële oprichtingsakte, maar een groot deel van het oprichtingsproces kan nu online verlopen. Zo kun je al vanaf € 299,- een BV oprichten bij Ligo. Je beantwoordt online een aantal vragen, de concept akte ontvang je direct en vervolgens kan je langs de notaris voor ondertekening. Daarnaast is sinds 2012 geen minimum startkapitaal van €18.000,- meer nodig voor de oprichting van een BV. Slechts het symbolische bedrag van €0,01 cent kan gestort worden als startkapitaal. Tip: leg bij oprichting van de BV afspraken tussen aandeelhouders van de BV vast in een aandeelhoudersovereenkomst. Zo voorkom je langlopende kostbare procedures als er conflicten ontstaan of iemand uit de BV wil stappen.

Bekijk hier hoe je eenvoudig in 3 stappen een BV opricht:

 

Laag belastingtarief BV

Een BV dient over zijn winst vennootschapsbelasting te betalen. Het vennootschapsbelastingtarief over de winst bedraagt 20% tot € 200.000 en 25% over het meerdere. De gecombineerde belastingdruk van een BV (bestaande uit de vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting (inkomen uit aanmerkelijk belang)) zal maximaal 43,75% zijn. Dit is lager dan het inkomstenbelastingtarief voor bijvoorbeeld een eenmanszaak of VOF. Het toptarief van de inkomstenbelasting voor de eenmanszaak en VOF bedraagt 52%. Daarnaast is de BV niet verplicht om winsten uit te keren. Je kan dan ook betaling van belasting over inkomen uit aanmerkelijk belang uitstellen en de winst oppotten in de BV. Vanuit fiscaal oogpunt kan het echter voor kleine ondernemers aantrekkelijker zijn om voor de eenmanszaak of VOF te kiezen. Mede in verband met de voordelige starters- en ondernemersaftrekken. Ga je echter  veel winst maken, dan zal je in hogere belastingschijven komen en zal de BV de beste keuze voor je zijn als rechtsvorm.  Het omslagpunt ligt tussen rond de €100.000. 

Aftrekposten voor een BV

Een BV kan gebruik maken van verschillende aftrekposten met betrekking tot de vennootschapsbelasting. Een voorbeeld hiervan is de investeringsaftrek. Zo kan je onder meer profiteren van investeringsaftrek als je in bepaalde bedrijfsmiddelen investeert, zoals computers of machines. Het bedrag dat je besteedt aan investeringen in bedrijfsmiddelen kan je dan gedeeltelijk van de winst aftrekken, waardoor je minder vennootschapsbelasting hoeft te betalen. Een ander voorbeeld is de innovatiebox. Zijn de activiteiten van je onderneming vernieuwend en maak je winst? In dat geval kun je gebruik maken van de innovatiebox. Alle winsten die behaald worden met innovatieve activiteiten vallen in deze box. Hier geldt wel de voorwaarde dat je een octrooi hebt of dat je gebruik maakt van de WSBO-regeling.

Fiscale voordelen BV met een holdingstructuur

Tot slot kun je nog fiscale voordelen genieten met een BV door de juiste structuur op te zetten. Doorgaans hebben ondernemers een persoonlijke holding, omdat het hebben van een persoonlijke holding en een werk-BV (de zogenaamde holdingstructuur) vele fiscale voordelen heeft. Bij deze structuur heb je als natuurlijk persoon zelf 100% van de aandelen in de holding. De holding houdt vervolgens weer de aandelen in de werk-BV. De werk-BV is de onderneming waar alle activiteiten en werkzaamheden plaatsvinden. Hier kun je lezen wat de vele voordelen zijn van het hebben van een holdingstructuur.

Checklist Bedrijf Oprichten

De juridische jungle kan af en toe best complex zijn en veel tijd kosten. Omdat jij je het liefst met ondernemen bezig wil houden, heb wij juridische checklists voor je ontwikkeld. Zo begeleiden we je bij de workflow Bedrijf Oprichten door alle belangrijke stappen voor het oprichten van een bedrijf, zodat je er verzekerd van bent dat je niets vergeet. Wil jij aan de slag met je BV? Met een gratis account van Ligo kan je deze workflow Bedrijf Oprichten doorlopen! Bekijk hier hoe het werkt:

 

Starten met BV oprichten?

Wil je na alle genoemde voordelen een BV oprichten? Bij Ligo richt je al een BV op vanaf €299,-. Alle kosten zijn hierbij inbegrepen, je hebt persoonlijke overleg met de notaris en de juristen van Ligo begeleiden je door het gehele proces. Start hier met het oprichten van een BV. Richt ook direct een persoonlijke holding op, zodat je direct van vele fiscale voordelen geniet.

Start nu je BV

Besloten een BV op te richten?

Heb je besloten een BV op te richten, nu je op de hoogte bent van alle voordelen? Dan heb je de volgende opties bij het oprichten van je BV.

  1. Je kunt langs een reguliere notaris gaan. Het nadeel van deze optie is dat de procedure vrij lang kan duren en de kosten hoog kunnen oplopen. Ook dien je meerdere malen langs het kantoor van de notaris te gaan.
  2. Je kunt je BV online oprichten. Kies je voor BV oprichten via Ligo? Dat kan voordelig, eenvoudig en snel. Je vult een online vragenlijst in, je gaat langs bij de notaris voor identificatie en je ontvangt alle finale stukken in je beveiligde dashboard.  Zo kan jij snel starten met ondernemen. 

Heb je hier nog vragen over? Onze Ligo juristen staan elke dag voor je klaar om je te helpen. Je kan ons bereiken via 020-3031043. Daarnaast zijn we elke dag van 9u tot 23u bereikbaar via onze online chat. Ook in het weekend.

Happy entrepreneuring!

Topics: Blogs, Oprichten, Rechtsvormen, Tips voor ondernemers, Besloten Vennootschap (B.V.)