De voordelen van een BV

Denk je eraan om te beginnen met ondernemen? Heb je een geweldig idee maar weet je niet hoe je moet beginnen? De eerste stap is een rechtsvorm kiezen. De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ofwel: BV) is een veel gekozen rechtsvorm in Nederland. Deze rechtsvorm is erg populair omdat er veel voordelen mee gepaard gaan. Deze voordelen worden hier besproken, zodat jij als ondernemer een weloverwogen keuze voor de BV kan maken!

Richt hier je BV op!

Voordelen van een BV

Voordelen van een BV

Niet privé aansprakelijkheid

Het grote voordeel van een BV: als bestuurder ben je in principe in privé niet aansprakelijk. Een BV heeft een afgescheiden vermogen. Concreet betekent dit dat jij als ondernemer niet met je privévermogen kan worden aangesproken voor de schulden van de BV. De veiligheid van je privévermogen bij een eventueel faillissement is een belangrijke reden waarom je als ondernemer zou kiezen voor een BV. Tenzij je je schuldig maakt aan praktijken zoals frauderen of de BV bewust om zeep helpen, zal je nooit meer verliezen dan jouw investering bij faillissement.

Lage kosten oprichting BV

De oprichting van de BV is goedkoper geworden. De BV dient opgericht te worden met een notariële oprichtingsakte, maar een groot deel van het oprichtingsproces kan nu online verlopen. Je kunt al vanaf € 255,- een BV oprichten bij Ligo. Je beantwoordt online een aantal vragen, de concept akte ontvang je direct en vervolgens kan je langs de notaris voor ondertekening. Daarnaast is sinds 2012 geen minimum startkapitaal van €18.000,- meer nodig voor de oprichting. Slechts het symbolische bedrag van €0,01 cent kan gestort worden als startkapitaal. Tip: leg afspraken tussen aandeelhouders van de BV vast in een aandeelhoudersovereenkomst. Zo voorkom je langlopende kostbare procedures.

Laag belastingtarief

Een BV dient over zijn winst vennootschapsbelasting te betalen. Het vennootschapsbelastingtarief over de winst bedraagt 20% tot € 200.000 en 25% over het meerdere. Dit is veel lager dan het inkomstenbelastingtarief voor bijvoorbeeld een eenmanszaak of vof.

Aftrekposten

Een BV kan gebruik maken van verschillende aftrekposten met betrekking tot de vennootschapsbelasting. Een voorbeeld hiervan is de investeringsaftrek. Zo kan je onder meer profiteren van investeringsaftrek als je in bepaalde bedrijfsmiddelen investeert, zoals computers of machines. Het bedrag dat je besteedt aan investeringen in bedrijfsmiddelen kan je dan gedeeltelijk van de winst aftrekken, waardoor je minder vennootschapsbelasting hoeft te betalen. Een ander voorbeeld is de innovatiebox. Zijn de activiteiten van je onderneming vernieuwend en maak je winst? In dat geval kun je gebruik maken van de innovatiebox. Alle winsten die behaald worden met innovatieve activiteiten vallen in deze box. Hier geldt wel de voorwaarde dat je een octrooi hebt of dat je gebruik maakt van de WSBO-regeling.

Fiscale voordelen met een holdingstructuur

Doorgaans hebben ondernemers een persoonlijke holding, omdat het hebben van een persoonlijke holding en een werk-BV (de zogenaamde holdingstructuur) vele fiscale voordelen heeft. Bij deze structuur heb je als natuurlijk persoon zelf 100% van de aandelen in de holding. De holding houdt vervolgens weer de aandelen in de werk-BV. De werk-BV is de onderneming waar alle activiteiten en werkzaamheden plaatsvinden. Hier kun je lezen wat de vele voordelen zijn van het hebben van een holdingstructuur.

Checklist Bedrijf Oprichten

De juridische jungle kan af en toe best complex zijn en veel tijd kosten. Omdat jij je het liefst met ondernemen bezig wil houden, heb wij legal to-do lists voor je ontwikkeld. Zo begeleiden we je bij de workflow Bedrijf Oprichten door alle belangrijke stappen voor het oprichten van een bedrijf, zodat je er verzekerd van bent dat je niets vergeet. Wil jij aan de slag met je BV? Met een gratis account van Ligo kan je deze workflow Bedrijf Oprichten doorlopen!

BV oprichten?

Wil je na alle genoemde voordelen een BV oprichten? Bij Ligo richt je al een BV op vanaf €255,-. Alle kosten zijn hierbij inbegrepen, je hebt persoonlijke overleg met de notaris en de juristen van Ligo begeleiden je door het gehele proces. Start hier met het oprichten van een BV. Richt ook direct een persoonlijke holding op, zodat je direct van vele fiscale voordelen geniet.

Richt hier je BV op!

BV oprichten

Heb je hier nog vragen over? Onze Ligo juristen staan elke dag voor je klaar om je te helpen. Je kan ons bereiken via 020-3031043. Daarnaast zijn we elke dag van 9u tot 23u bereikbaar via onze online chat. Ook in het weekend.