De voordelen van de converteerbare lening

In Amerika is het al tijden een dikke hit. Ook in Nederland wordt de converteerbare lening (zogenaamde ‘convertible notes’) steeds populairder onder startups om startkapitaal op te halen. Heb jij funding nodig voor je startup en heb je gehoord van een converteerbare lening? Wij leggen hieronder kort uit wat het precies inhoudt en zetten de voordelen voor je op een rij!

Maak nu overeenkomst op maat!

Wat is een converteerbare lening?

Een converteerbare lening wordt vaak aangetrokken in de opstartfase van een onderneming. Hierbij leen je geld van een investeerder, waarbij de lening in een latere fase, meestal de volgende investeringsronde of een overname, kan worden omgezet in (certificaten van) aandelen. Waarom zou je de investeerder niet meteen aandelen geven? Indien je aandelen uit wil geven voor de investering, zal je een waardering af moeten spreken voor de onderneming met de investeerder. Dat is natuurlijk best lastig bij een startup. De discussie over de waardering van je startup verleg je met een converteerbare lening naar een moment waarop je veel beter de waardering kunt vaststellen. Hiermee voorkom je ellelange onderhandelingen over de waardering, en laat tijd nou net hetgeen zijn dat jij hard nodig hebt om je business snel te laten groeien.

Welke voorwaarden kun je overeenkomen?

Nu een investeerder in een vroeg stadium vertrouwen heeft getoond in jouw startup en daarmee een bepaald risico neemt, worden er vaak gunstige voorwaarden voor de investeerder afgesproken. De volgende voorwaarden zie je dan terugkomen:

  • Korting. Er kan korting worden gegeven op de prijs die de investeerder betaalt voor zijn aandelen op het moment dat zijn lening wordt omgezet in aandelen. Een korting tussen de 15% en 30% is hierbij gebruikelijk.
  • Cap. Vaak wordt er ook een ‘cap’ afgesproken. Dit is de maximale waardering waartegen de investeerder zijn lening mag omzetten naar aandelen, om te voorkomen dat een investeerder relatief weinig aandelen krijgt bij een hoge waardering.
  • Rente. Bij een converteerbare lening wordt rente overeengekomen. De verschuldigde rente wordt in de meeste gevallen betaald bij conversie of de afgesproken vervaldatum. Er kan ook worden overeengekomen de verschuldigde rente mee te laten converteren in aandelen. Het voordeel hiervan is dat je geen geld hoeft uit te betalen.

Voordelen startup

Een converteerbare lening is zo gepiept! Het is een kort document en omdat er geen waardering hoeft plaats te vinden, kan het makkelijk en snel geregeld worden. Het feit dat je geen aandelen hoeft uit te geven, bespaart je ook weer een tripje naar de notaris. Er is geen aandelenoverdracht nodig en en je hoeft nog geen aandeelhoudersovereenkomst uit te onderhandelen met de investeerder. Een ander voordeel is dat je de controle bij jezelf houdt over de startup. Je hoeft nog niet meteen aandelen aan de investeerder over te dragen, waarmee de investeerder eventueel stemrecht verkrijgt. Uiteraard krijgt de investeerder wel aandelen zodra zijn lening converteert. Op welk moment gebeurt dat? Dat hangt af van de ‘triggers’ die je afspreekt in de converteerbare lening (bijv. een volgende investeringsronde).

Voordelen investeerder

Ook voor de investeerder zijn er voordelen. De investeerder krijgt een gegarandeerd rendement: Yes, de rente op de lening. Daarnaast heeft de investeerder bij faillissement van de startup een hogere rang dan aandeelhouders, waardoor hij meer zekerheid heeft op terugbetaling.

Wil jij voor jouw startup funding ophalen met een converteerbare lening? Bij Ligo maak je voor €39,- een converteerbare leningsovereenkomst binnen een paar minuten eenvoudig op maat. We hebben ook een converteerbare leningsovereenkomst Engels. Als Ligo member is het contract zelfs gratis!

Maak nu een converteerbare lening!

Bekijk hier hoe je eenvoudig met Ligo jouw converteerbare lening op maat maakt:

Heb je nog vragen over de converteerbare lening? Laat het ons gerust weten. De Ligo juristen helpen je graag verder.