De kosten van een BV oprichten

De kosten van een BV oprichten
augustus 17, 2022
7 minute read

Wat zijn de kosten van een BV oprichting? Als jij op het punt staat om een besloten vennootschap (BV) op te richten, speelt deze vraag ongetwijfeld bij jou. Grote kans dat je al op de hoogte bent van de voordelen van een BV en wat er allemaal bij het oprichten van een BV komt kijken. Er blijft dan slechts één ding over: je oriënteren op de kosten. Hieronder leggen we uit welke kosten jij als ondernemer kan verwachten bij de oprichting van je BV.

Ook interessant:
 1. Wat zijn de voordelen van een BV?
 2. Wat zijn de statuten van de BV?
 3. Bereken hier de kosten van jouw BV

Wat zijn de kosten voor het oprichten van een BV? 

Notarissen kunnen zelf de tarieven van hun diensten vaststellen, dus ook de kosten van een oprichting van een BV. Hierdoor kunnen de kosten erg uiteen lopen. De kosten voor de oprichting van een BV liggen doorgaans tussen de €300 en €1100. Tegenwoordig kun je gemakkelijk online een BV oprichten, waardoor de kosten veel lager liggen. Zo regel je jouw oprichting van een BV bij Ligo al vanaf €349. Dit is inclusief alle notariële kosten én begeleiding door onze juristen. Je kan kiezen voor alleen een BV oprichting of BV pakketten met een korting op je BV. De pakketten zijn voor ondernemers die meteen alles goed geregeld willen hebben. Denk hierbij aan de must-have contracten voor je BV om risico’s af te dekken en een jaar lang advies van advocaten en fiscalisten. Bekijk hier de opties. 

New call-to-action

 

Kan ik een korting krijgen op de kosten van een BV oprichting? 

Ja, je kan een korting krijgen op de kosten. De volgende kortingen gelden bij Ligo: 

 1. €35 korting bij het Professional pakket, waarbij de kosten van de BV oprichting €315 zijn. Dit pakket bevat de minimale basis voor je BV, waaronder essentiële contracten. Elke ondernemer met een BV heeft deze zaken nodig. 
 2. €51 korting bij het Compleet pakket, waarbij de kosten van de BV oprichting maar €299 zijn. Dit pakket bevat advies van advocaten en fiscalisten en is geschikt voor ondernemers die snel willen groeien. 
 3. €40 korting op de oprichting van je persoonlijke holding als je naast je BV ook een holding opricht.

Daarnaast krijg je nog €50 korting op je DGA-salarisadministratie als je dit tegelijkertijd met je BV oprichting regelt. Lees meer over DGA-salarisadministratie verderop in dit artikel. 

Hoe zit het met de kosten voor de KvK inschrijving en KvK uittreksel?

Die zitten bij de prijs inbegrepen. Let op, bij notarissen betaal je vaak extra voor een KvK uittreksel. Met het KvK uittreksel kan je na oprichting van de BV bijvoorbeeld een bankrekening openen. 

Hoe zit het met kosten voor een aandeelhoudersregister?

Die zitten bij de prijs inbegrepen. Bij sommige aanbieders betaal je extra voor een aandelenregister. Daarnaast komt het voor dat je geen aandelenregister krijgt dat je op kan bergen of op kan slaan in je eigen online omgeving. In het aandeelhoudersregister staan de aandeelhouders van de BV vermeld. Je bent als bestuur van de BV verplicht om dit register van aandeelhouders up to date te houden.

Zijn alle kosten dan al in de prijs inbegrepen? 

Om ervoor te zorgen dat jij niet voor onverwachte kosten bij de notaris komt te staan, zijn alle kosten voor de notaris al in de prijs inbegrepen. Denk aan de kosten voor het opmaken van de benodigde documenten zoals de oprichtingsakte, volmachten, UBO verklaringen en het bovengenoemde aandeelhoudersregister en KvK uittreksel. Hou er wel rekening mee dat je na oprichting nog per post de eenmalige registratiekosten van de KvK ontvangt. Bereken hier exact de prijs voor jouw BV, geen verrassingen. 

Waarom vallen KvK kosten niet binnen de kosten van de oprichting?

De notaris richt de BV op en verzorgt de inschrijving bij de KvK voor je. De KvK stuurt vervolgens rechtstreeks naar het adres van je BV de factuur voor de eenmalige registratiekosten van €51,95. Hierdoor kunnen we de factuur niet uit handen nemen voor je. Al zouden we het willen. Hou hier dus rekening mee. Gelukkig kun je deze kosten eenvoudig aftrekken van je belasting. 

Waarom zijn de kosten van de BV oprichting tegenwoordig zo laag?

De kosten zijn nu veel lager, omdat je tegenwoordig je BV online kan oprichten. Denk aan een online portaal waar je de status van de oprichting kan zien en je documenten uploadt voor de notaris. Maar ook identificatie via een video call, zodat je de deur niet uit hoeft. Door gebruikmaking van slimme software, verloopt het proces veel efficiënter. Hierdoor is de prijs lager. Zo is Ligo opgericht om hoge kwaliteit juridische diensten toegankelijk te maken voor iedereen. Ook voor de startende ondernemer. Dit doen we met technologie. 

Wanneer betaal ik de standaardkosten voor een oprichting?

Ongeveer 95% van de BV oprichtingen komen in aanmerking voor de standaard kosten. Je moet aan de volgende drie punten voldoen om een BV oprichting te kunnen doen voor het standaard tarief:

 1. Je spreekt en begrijpt de Nederlandse taal;
 2. Je richt de BV alleen op als een (natuurlijk) persoon, niet als onderneming; en 
 3. Je woont in Nederland en staat hier op een adres ingeschreven. 

Wat valt niet onder de standaardkosten?

In sommige gevallen kunnen de kosten van de BV oprichting afwijken van de standaardkosten. Dit is het geval als de notaris extra werkzaamheden zal moeten verrichten. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat de notaris meer onderzoek moet doen naar de oprichter(s) van de BV. Voorbeelden hiervan zijn: 

 1. Je richt je BV op met meer dan één oprichter;
 2. Eén van de oprichters is een (buitenlandse) onderneming; 
 3. Eén van de oprichters is onlangs failliet gegaan; en/of
 4. Eén van de oprichters spreekt geen Nederlands of woont in het buitenland. 

Wil je nou precies weten hoeveel jouw BV gaat kosten? Bereken dan nu de exacte prijs bij Ligo.

New call-to-action

Wanneer is er maatwerk nodig?

Er kan maatwerk voor de statuten nodig zijn als je BV bijvoorbeeld actief is in een specifieke sector, of als jij zelf specifieke zaken in je statuten wil. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: 

 1. Winstrechtloze, stemrechtloze, preferente of prioriteitsaandelen;
 2. Goedkeuringsregeling voor de aandeelhouders;
 3. Raad van Commissarissen als orgaan; 
 4. One-tier board als bestuursmodel; 
 5. Zorgstatuten; of
 6. WTZI-statuten.

Hoe bespaar ik op DGA salarisadministratie? 

Als je een bedrijf hebt, moet de administratie ook geregeld worden. Dit doe je als ondernemer liever niet zelf, omdat je jouw kostbare tijd niet kwijt wil zijn aan administratieve dingen. Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) ben je verplicht jezelf minimaal €51.000 per jaar uit te betalen als salaris, tenzij je regelt dat dit DGA-salaris verlaagd wordt. Je loonadministratie moet elke maand geregeld worden. Wil je dit niet zelf doen? Als je bij Ligo een BV opricht, krijg je meteen €50 korting op de DGA-salarisadministratie (t.w.v. €205). We regelen dan ook meteen je verlaging van je DGA salaris.  

Zijn er nog andere kosten waar ik rekening mee moet houden?

Ja, het is aan te raden om over de volgende zaken na te denken als je een BV start. 

Algemene voorwaarden opstellen

Als je een BV start, raden we je aan om algemene voorwaarden op te laten stellen. Algemene voorwaarden zijn de spelregels voor jouw bedrijf. Ze beschermen je tegen aansprakelijkheden en geven je klanten duidelijkheid. Wil je algemene voorwaarden die volledig aansluiten op jouw onderneming? Je kan al vanaf € 350 je algemene voorwaarden volledig op maat laten maken door een specialist.

Merk registreren

Je merk laten registreren is niet voor iedereen nodig. Maar voor sommige bedrijven is het essentieel. Wordt jouw bedrijfsnaam en logo, jouw brand, jouw merk belangrijk? Je merk kan als goodwill erg waardevol worden en je wil niet dat een concurrent op jouw succes meelift. Zorg voor bescherming door het als merk te laten registreren. Je bedrijfsnaam registreren bij de KvK is niet voldoende om op te treden tegen copycats. Als je de merkregistratie wil laten doen, gaan de kosten ongeveer vanaf €549. Wil je het zelf doen? Dan kan ook bij het Benelux-Bureau voor Intellectueel Eigendom. Kosten voor de merkregistratie gaan daar vanaf €244. 

Bereken je prijs nu

Laat je gratis adviseren 

Wil jij je van gratis advies laten voorzien bij het oprichten van je BV en de kosten die hierbij komen kijken? Wij staan elke dag klaar om je te helpen. Bel ons via 020-3031043 en we kijken er naar uit om met je mee te denken. Je kunt ons ook 7 dagen per week bereiken via onze online chat. Ook in het weekend en de avonden.

Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Start met slim ondernemen

Doe de gratis Legal Checkup

Start Checkup

Hulp & support

Voor meer informatie klik op support
Support

Ligo Plan

Bekijk de voordelen hier met slechts één klik
Word member

Ook interessant

Have you heard about the lucrative business climate in The Netherlands and are you ready to start yo...
april 25, 2022
Wil jij gaan investeren in vastgoed? Door de interessante rendementen van dit moment kan dit heel vo...
december 30, 2021
In the category customer success stories, Ligo customers share their experiences with starting their...
december 28, 2021
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book
cover_holding_ebook_white
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Working days: 09:00-18:00

Chat Time

Working days: 09:00-23:00

Weekend: 09:00-23:00

team_Img

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Working days: 09:00-18:00

Chat Time

Working days: 09:00-23:00

Weekend: 09:00-23:00