BV starten met een verlengd boekjaar: doe er je voordeel mee

BV starten met een verlengd boekjaar: doe er je voordeel mee
oktober 15, 2021
5 minute read

Heb jij de knoop doorgehakt en ga je een besloten vennootschap (BV) oprichten? Dan wil je ongetwijfeld meteen van start. Veel ondernemers starten hun BV dan ook niet stipt op 1 januari, maar halverwege het jaar. Geregeld krijgen we de vraag hoe het zit met de belastingaangifte en jaarrekening als je pas later in het jaar start.

Als je een BV hebt, moet je in principe minstens één keer per jaar een jaarrekening opstellen en aangiften doen. Een boekjaar duurt vaak 12 maanden en loopt in de meeste gevallen gelijk met een kalenderjaar (van 1 januari tot 31 december). Moet je, als je halverwege het jaar start, meteen na 6 maanden je jaarrekening opstellen? Nee, zeker niet. Daarvoor is het zogeheten verlengde boekjaar in het leven geroepen. Wat dat is? Dat lees je hieronder in dit artikel.

Start nu jouw BV

Wat is een verlengd boekjaar?

Het aanvragen van een verlengd boekjaar is een mogelijkheid die je bij de start van je BV hebt. Bij een verlengd boekjaar voeg je het huidige boekjaar samen met het daaropvolgende boekjaar. Zo hoeft een BV die bijvoorbeeld in oktober is opgericht niet direct na twee maanden jaarstukken op te stellen of aangiften te doen. Dat bespaart jou zo meer dan duizend euro!

Stel dat jij halverwege 2021 jouw BV zou oprichten - laten we 14 juli aannemen als startdatum. Met een verlengd boekjaar eindigt je eerste boekjaar pas op 31 december 2022 in plaats van 31 december 2021.

verlengdboekjaarverlengdboekjaarvoorbeeld

Hoe lang mag ik een boekjaar verlengen?

De Belastingdienst heeft als voorwaarde dat een verlengd eerste boekjaar maximaal 24 maanden min één dag mag duren. Daarnaast kun je het boekjaar alleen verlengen bij de start van je bedrijf.

Wat zijn de voordelen van een verlengd boekjaar? 

Waarom zou je voor een verlengd boekjaar moeten kiezen? Hieronder zetten we de voordelen even voor je op een rijtje.

  1. Besparing van meer dan duizend euro: Voor het opstellen van een jaarrekening heb je een accountant nodig. Daarnaast moet je ook nog rekening houden met aangiften en overige administratie. Deze werkzaamheden van een accountant kun al snel oplopen tot duizenden euro's. Het is zonde als je dit voor een paar maanden moet betalen met een kort eerste boekjaar. Combineer je het het eerste boekjaar met het volgende boekjaar? Dan bespaar je dus al snel duizenden euro's. 
  2. Focus op je bedrijf uitbouwen: Het bespaart je een hoop tijd als jij je niet bezig hoeft te houden met het aanleveren van alle informatie die nodig is voor het opstellen van de jaarstukken en aangiften. Met een verlengd boekjaar kan jij je voorlopig volledig focussen op het uitbouwen van je onderneming. 
  3. Grotere kans dat je winst draait in je eerste boekjaar: In het begin heb je vaak aanloopkosten en duurt het even voordat je winst draait. Het is dan ook niet gek dat je in jouw eerste jaar een verlies hebt. Met een verlengd boekjaar heb je langer de tijd om dat verlies in het begin weg te werken. Krijg je het voor elkaar om het verlies weg te werken in het tweede kalenderjaar? Dan kan je jouw verlengde eerste boekjaar jaar positief afsluiten. Financiers, zoals banken en andere investeerders, kunnen dit belangrijk vinden. 
  4. Langer geld op jouw rekening door uitstel belastingbetaling: Als jij op 14 juli 2021 je BV opricht met een verlengd boekjaar, dan doe je pas aangifte begin 2023. Dan pas hoef jij ook de belasting te betalen. Dit zorgt ervoor dat je jouw geld langer op je eigen rekening hebt staan. Dit kan je bijvoorbeeld gebruiken om eerst in je bedrijf te investeren. Een stuk eenvoudiger dan een lening aanvragen bij de bank.
Als je een verlengd boekjaar aanvraagt, hoef je pas in het daaropvolgende jaar jaarstukken op te stellen. Dat bespaart je zo duizenden euro's!

Hoe vraag ik een verlengd boekjaar aan?

Als jij je BV gaat oprichten, kan je aangeven dat je een verlengd boekjaar wil. De notaris zal dit dan opnemen in de statuten van je BV. Je statuten kan je terugvinden in je oprichtingsakte. Vaak staat het boekjaar helemaal achterin de akte. De oprichters van de BV beslissen of ze een verlengd boekjaar willen of niet. Ga jij een BV oprichten met iemand anders? Bespreek dan waar jullie voor willen kiezen. In de praktijk wordt er vaak voor een verlengd eerste boekjaar gekozen. 

Bij Ligo hoef je niets te regelen om je verlengde boekjaar aan te vragen. Je kiest in de vragenlijst voor een verlengd boekjaar en richt je BV op. Het verlengde boekjaar wordt dan automatisch in je akte opgenomen, zodat jij geen hoge accountantskosten hebt aan het eind van het jaar. 

Ik heb geen verlengd boekjaar in mijn statuten, wat nu?

Heb je de verkeerde keuze gemaakt bij het oprichten van je BV en staat er geen verlengd boekjaar in je statuten? Geen zorgen. Je kan jouw statuten altijd nog laten wijzigen. Maar let op: een statutenwijziging kost minimaal €350,-. De notaris is namelijk de enige die je statuten mag aanpassen. Je boekhouder of accountant kan dit dus niet voor je doen. Wees daarom slim en kies meteen bij de oprichting van je BV voor een verlengd boekjaar. 

Wanneer is een verlengd boekjaar niet geschikt voor mij? 

Er zijn ook situaties waarin jij je boekjaar beter gelijk kan laten lopen met het kalenderjaar. Het kan ook zijn dat een gebroken boekjaar juist beter bij je BV past. Wat houdt dat in? Een gebroken boekjaar is een boekjaar dat niet gelijk loopt met het kalenderjaar (van 1 januari tot en met 31 december). 

Een gebroken boekjaar kan korter of langer duren dan de gebruikelijke 12 maanden. Dit boekjaar mag maximaal 24 maanden duren en minimaal één dag. 

Is één van de situaties hieronder van toepassing op jou? Dan kan je beter niet voor een verlengd boekjaar kiezen.

  • Je boekjaar loopt gelijk met bijvoorbeeld een sport- of schoolseizoen: Loopt het boekjaar van je sector gelijk met een bepaald seizoen, of is er sprake van seizoenshandel? In dat geval is het veel overzichtelijker voor je boekhouding om je boekjaar gewoon gelijk te laten lopen met je brancheseizoen.  
  • Fiscale eenheid holdingstructuur: Heb je een al een BV en wil je ook een holding oprichten? Dan heb je de mogelijkheid om een fiscale eenheid te vormen. Je BV en holding worden dan door de Belastingdienst als één gezien, waardoor je maar één keer belastingaangifte hoeft te doen. Dit scheelt je niet alleen in tijd, maar ook in kosten. Als je kiest voor een holdingstructuur waarbij jij je ondernemingen verbindt, moet je verplicht kiezen voor een boekjaar dat gelijk loopt met het kalenderjaar. 
  • Minder belasting betalen in 2021 over winst: Vermoed je dat je belastbare winst in 2021 boven de €245.000,- uitkomt? Laat je boekjaar dan gelijk lopen met het huidige kalenderjaar. In 2022 betaal je namelijk 25% vennootschapsbelasting over je winst. In 2021 is dat slechts 15%. Je bespaart zo aanzienlijk wat geld.

Nog vragen over jouw boekjaar?

Heb je nog andere vragen bij het oprichten van je BV of het boekjaar van je bestaande BV? Of wil je specifiek meer weten over het verlengd boekjaar? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zijn zeven dagen per week bereikbaar. Je kunt ons op werkdagen tussen 9:00 en 18:00 uur telefonisch bereiken op 020-3031043 voor gratis advies. Daarnaast zijn wij elke werkdag bereikbaar van 9:00 tot 22:00 uur via onze online chat. Ook in het weekend kun je tussen 10:00 en 18:00 via de online chat contact met ons opnemen!

Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Start met slim ondernemen

Doe de gratis Legal Checkup

Start Checkup

Hulp & support

Voor meer informatie klik op support
Support

Ligo Plan

Bekijk de voordelen hier met slechts één klik
Word member

Ook interessant

Heb jij een BV of ben je van plan om een BV op te richten? Grote kans dat je een Ultimate Beneficial...
oktober 14, 2021
Heb je samen met je buitenlandse partner een goed idee voor een bedrijf en wil je daar werk van make...
augustus 26, 2021
Ga jij de uitdaging aan en ga jij je eigen onderneming oprichten? Maar twijfel je net als vele start...
juni 25, 2021
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book
cover_holding_ebook_white
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Working days: 09:00-18:00

Chat Time

Working days: 09:00-23:00

Weekend: 09:00-23:00

ligo-team

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Working days: 09:00-18:00

Chat Time

Working days: 09:00-23:00

Weekend: 09:00-23:00