BV oprichten zonder DGA-salaris

BV oprichten zonder DGA-salaris
oktober 15, 2021
Tag: Blogs
5 minute read

Het uitkeren van het minimum DGA-salaris speelt een grote rol bij startende ondernemers. Wil jij ook een BV oprichten, maar zie je het uitkeren van het DGA-salaris niet zitten? Vraag je je af of je echt verplicht bent jezelf en iedere andere bestuurder een bedrag van maar liefst € 47.000 per jaar te betalen? En wat als je bedrijf zo’n bedrag helemaal niet kan of wil missen? Geen paniek! Je kunt namelijk een BV oprichten zonder DGA-salaris uit te keren, zolang je aan een aantal voorwaarden voldoet. Hoe je dit regelt? Lees hieronder over de twee manieren waarop je een BV kunt oprichten zonder of met een beperkt DGA-salaris.

Start nu je BV

Wie is een DGA?

DGA staat voor “directeur-grootaandeelhouder”. Er zijn verschillende categorieën DGA’s, maar je zou over het algemeen kunnen stellen dat je een DGA bent wanneer je een groot pakket aandelen bezit in een BV waarvan je ook bestuurder bent. Als je een BV start, ben je dus al snel een DGA.

Waarom geldt er een minimum DGA-salaris?

Van de Belastingdienst moet je jezelf in principe minimaal €47.000 DGA-loon betalen voor jouw werk als DGA voor de BV. Dit wordt ook wel het gebruikelijk loon of het DGA-salaris genoemd. Waarom heeft de Belastingdienst dit verplicht minimum DGA-salaris vastgesteld? Het is fiscaal voordelig voor bedrijven dividend uit te keren, in plaats van DGA-loon.

Waarom is een laag DGA-salaris fiscaal voordelig? 

Waarom is het fiscaal voordeliger om jezelf dividend in plaats van loon uit te keren? Dividend is veel lager belast dan het (DGA)-salaris. Over looninkomsten vanaf €68.508 betaal je in box 1 wel 49,50% aan belasting. Als je jezelf winst uit je onderneming (in de vorm van dividend) uit zou keren, is de belasting een stuk lager. Dan betaal je eerst 15% vennootschapsbelasting over winsten tot €245.000 (in 2022 zal deze grens verder verhoogd worden naar €395.000) en vervolgens 26,9% belasting in box 2.

In de onderstaande tabel hebben wij een voorbeeld opgenomen waarbij een ondernemer €150.000 aan zich zelf wilt uitkeren uit zijn onderneming, via dividend of (DGA)salaris. Zoals je kan zien, betaal je minder belasting als jij jezelf dividend zou uitkeren in plaats van salaris. Dit wil de Belastingdienst met het minimum gebruikelijk loon juist voorkomen. Lep dus goed op: wil je dividend uitkeren aan jezelf als aandeelhouder, dan kan dat dus pas nadat jij jezelf het DGA-salaris hebt betaald.

Belastingen DGA

Hoe hoog moet je DGA-salaris zijn?

Hoe bepaal je nu de hoogte van jouw DGA-salaris? Dit is kort gezegd het hoogste bedrag van de volgende drie bedragen:

  1. Het wettelijke minimum salaris DGA: €47.000 (in 2020 was dit nog €46.000); 
  2. 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking; of
  3. Het loon van de meest verdienende werknemer in jouw BV. 

Hoe verlaag ik het DGA-salaris als ik een BV opricht?

Dit zijn de twee manieren voor jou om een BV op te richten zonder het minimum DGA-salaris uit te hoeven keren:

Optie 1: Verstuur een verzoek naar de Belastingdienst

Om een BV op te richten zonder DGA-salaris uit te keren kun je een brief verzoek tot verlaging DGA-salaris indienen. Aan de hand van een prognose van de uitgaven en inkomsten van je BV (bijvoorbeeld voor het komende jaar), leg je in de brief uit dat je de komende tijd niet in staat zal zijn om een jaarsalaris van € 47.000 uit te keren. Je kunt zelfs verzoeken om het DGA-salaris op € 0,- te zetten. Als je member van Ligo bent, kun je de brief verzoek tot verlaging DGA-salaris binnen twee minuten online op maat maken en gratis downloaden!

Optie 2: Doe een loonaangifte van nul euro

De tweede manier om een BV op te richten zonder het minimum DGA-salaris uit te keren, is door middel van een nulaangifte van loonheffingen. Je kunt je BV aanmelden als inhoudingsplichtige en vervolgens iedere maand een zogeheten “nulaangifte” doen. Aan het einde van het jaar kijk je hoeveel financiële middelen je nog op de bank hebt staan. Als deze voldoende zijn, kun je een gedeelte hiervan reserveren voor een investering in de onderneming. Het overige gedeelte keer je uit als salaris aan de DGA. Uit het jaaroverzicht blijkt namelijk in dat geval dat er voldoende geld is om (een gedeelte van) het DGA-salaris te voldoen. Heb je nog geen boekhouder of accountant? Geen probleem, Ligo helpt vele klanten hiermee!

DGA-salaris bij deeltijdsituatie

De Belastingdienst heeft een tijdje terug het beleid aangepast voor DGA's die in deeltijd werken. In het Handboek Loonheffingen bepaalt nu uitdrukkelijk dat het bedrag niet automatisch lager mag worden vastgesteld, indien er sprake is van een deeltijdsituatie van de DGA. Werk jij parttime als DGA? Dan dien je dit aannemelijk te maken voor een verlaagd DGA-salaris. Dit kan je doen door te onderbouwen dat in vergelijkbare deeltijdsituaties dat lagere loon betaald zou worden.

Let op! Wat mag niet na verlaging DGA-salaris

Nadat je het verzoek tot verlaging van het DGA-salaris hebt ingediend, dien je te voorkomen dat je een verboden handeling verricht en de regels aan je laars lapt.

  • - Ten eerste mag je geen dividend uitkeren zonder dat er tenminste € 47.000 aan salaris aan de DGA is uitgekeerd.
    - Ten tweede mag je geen leningen verstrekken aan de DGA voor persoonlijke uitgaven via de rekening-courant van de BV. Dit zou namelijk betekenen dat er wel financiële ruimte is om het minimum DGA-salaris uit te keren.

Moet ik elk jaar een verzoek indienen?

Stel, je hebt in het eerste jaar van je BV bij de Belastingdienst verzocht het DGA-salaris te verlagen. Moet je dan het daaropvolgende jaar opnieuw door de administratieve molen? Nee, gelukkig hoef je niet elk jaar opnieuw om verlaging van het salaris te verzoeken. Verandert je situatie niet, dan hoef je geen nieuwe brief te sturen naar de Belastingdienst. Verbetert je cashflow door bijvoorbeeld hogere inkomsten en kan je jezelf een hoger salaris uitbetalen? Dan mag je geen gebruik meer maken van de verlagingsregeling. De Belastingdienst controleert ook altijd of jij nog wel in aanmerking komt voor verlaging. Zorg er daarom voor dat je regelmatig nagaat of jouw situatie gewijzigd is.

Hoe ga ik aan de slag met de BV oprichting en het DGA-salaris?

Heb je besloten een BV op te richten, nu je weet dat het "verplichte" DGA-salaris gemakkelijk verlaagd kan worden?  Dan heb je de volgende opties bij het oprichten van je BV:

  1. Je kunt langs een reguliere notaris gaan. Het nadeel van deze optie is dat de procedure vrij lang kan duren en de kosten hoog kunnen oplopen. Ook dien je meerdere malen langs het kantoor van de notaris te gaan.
  2. Je kunt je BV online oprichten. Kies je voor BV oprichten via Ligo? Dat kan voordelig, eenvoudig en snel. Je vult een online vragenlijst in, je gaat langs bij de notaris voor identificatie en je ontvangt alle finale stukken in je beveiligde dashboard.  Zo kan jij snel starten met ondernemen. 

Start nu je BV

In de tussentijd kan jij eenvoudig met slimme software van Ligo een op maat gemaakte brief verzoek tot verlaging DGA-salaris maken. Zie hieronder hoe dit binnen enkele minuten kan.

 

Heb je vragen over het hoe jij het beste om kan gaan met de eis van het minimum DGA-salaris bij de oprichting van een BV? Onze Ligo juristen en fiscalisten staan ook elke dag voor je klaar om je te helpen. Bel ons gerust via 020-3031043 en laat je goed en gratis adviseren. Daarnaast zijn we elke dag van 9u tot 23u bereikbaar via onze online chat. Ook in het weekend.


Happy entrepreneuring!

 

Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Start met slim ondernemen

Doe de gratis Legal Checkup

Start Checkup

Hulp & support

Voor meer informatie klik op support
Support

Ligo Plan

Bekijk de voordelen hier met slechts één klik
Word member

Ook interessant

Ben jij van plan om een commerciële onderneming te starten? Dat kan je dat op verschillende manieren...
juli 13, 2021
Heb je besloten dat je voor jezelf gaat beginnen, en twijfel je tussen een eenmanszaak en een BV? Of...
maart 1, 2020
Wil je honderden euro’s besparen aan erfbelasting? In dat geval heb je een testament met een zogenaa...
januari 27, 2020
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book
cover_holding_ebook_white
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Working days: 09:00-18:00

Chat Time

Working days: 09:00-23:00

Weekend: 09:00-23:00

ligo-team

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Working days: 09:00-18:00

Chat Time

Working days: 09:00-23:00

Weekend: 09:00-23:00