BV oprichten in 2021 zonder DGA-salaris

BV oprichten in 2021 zonder DGA-salaris
June 19, 2021
6 minute read

Het uitkeren van het minimum DGA-salaris speelt een grote rol bij startende ondernemers. Houd bij het berekenen van de kosten van de BV rekening met het salaris. Wil jij ook een BV oprichten, maar zie je het uitkeren van het DGA-salaris niet zitten? Vraag je je af of je echt verplicht bent jezelf een bedrag van maar liefst €47.000 per jaar te betalen (dit was in 2020 nog €46.000)? En wat als je bedrijf zo’n bedrag helemaal niet kan of wil missen? Geen paniek! Je kunt namelijk een BV oprichten zonder DGA-salaris uit te keren, zolang je aan een aantal voorwaarden voldoet. Benieuwd naar hoe dit kan? Lees dan snel verder.

Wie is een DGA?

DGA staat voor “directeur-grootaandeelhouder”. Je wordt als DGA aangemerkt als je minimaal 5% van de aandelen houdt in de BV, waarvoor je ook werkzaamheden verricht. Dit is bijvoorbeeld het geval als je bestuurder van de BV bent. Als je een BV start ben je dus al snel een DGA. Waarom moet ik DGA-salaris betalen?

Van de Belastingdienst moet je jezelf in principe minimaal een salaris betalen van €47.000 voor de werkzaamheden die je als DGA voor de BV verricht. Dit loon krijg je uitbetaald vanuit de BV. Dit wordt ook wel het gebruikelijk loon of het DGA-salaris genoemd. Waarom heeft de Belastingdienst deze regeling in het leven geroepen, denk je misschien? Als deze regel niet bestond, zouden bedrijven erg lage DGA-salarissen uitbetalen en vervolgens veel dividend uitkeren, wat voor jou als DGA voordelig zou kunnen uitpakken. 

Hoe werkt dit? Over looninkomsten vanaf €68.508 betaal je in box 1 wel 49,50% aan belasting. Zou je jezelf winst uit je onderneming (in de vorm van dividend) uitkeren, dan betaal je eerst 15% vennootschapsbelasting over winsten tot €245.000 (in 2022 zal deze grens verder verhoogd worden naar €395.000) en vervolgens 26,9% belasting in box 2. In de tabel hieronder laten we met behulp van een voorbeeld zien wat voor verschil in ontvangsten dit oplevert.

 

Salaris

Dividend

Uitkering

€150.000

€150.000

Inkomstenbelasting box 1

37,10%

€25.415

€0

Inkomstenbelasting box 1

49,5%

€40.340

€0

Vennootschapsbelasting

15%

€0

€22.500

Inkomstenbelasting box 2

26,9%

€0

€34.300

Netto ontvangst

€84.245

€93.200

Zoals je kan zien, betaal je minder belasting als jij jezelf dividend zou uitkeren in plaats van salaris. Dit wil de Belastingdienst met het minimum DGA-salaris juist voorkomen. Wil je dividend uitkeren aan jezelf, dan kan dat dus pas nadat jij jezelf het DGA-salaris hebt betaald. 

Hoe hoog moet mijn DGA-salaris zijn?

Hoe bepaal je nu de hoogte van jouw DGA-salaris? Het DGA-salaris dat jij aan jezelf uit moet betalen is in principe het hoogste bedrag van de volgende drie bedragen:

  1. Het wettelijke minimum DGA-salaris: €47.000; of
  2. 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking; of
  3. Het hoogste loon van de werknemers die in dienst zijn van jouw BV (of van een BV die verbonden is aan jouw BV).

Ik kan het DGA-salaris niet betalen, wat nu?

Het DGA-salaris schrikt op het eerste gezicht misschien af, maar dit is helemaal niet nodig! Vaak kan de Belastingdienst een uitzondering voor je maken. Ook de Belastingdienst weet namelijk dat je van een kale kip niet kan plukken. Wanneer je als startende ondernemer een BV opricht, is het begrijpelijk dat je niet meteen in het eerste jaar een DGA-salaris van minimaal €47.000 kan betalen. Jij kunt dus met een gerust hart een BV oprichten! Ben je geen startende ondernemer, niet getreurd! Ook in andere gevallen is het mogelijk dat je niet in staat bent om de jaarlijkse €47.000 aan jezelf uit te betalen.

In de volgende situaties kan jij een verzoek tot verlaging indienen:

  1. Startups: jonge bedrijven met vernieuwende ideeën. Let op: om als startup te worden aangemerkt moet je aan een aantal voorwaarden voldoen, waaronder in het bezit zijn van een S&O-verklaring. Klik hier om erachter te komen aan welke voorwaarden je precies moet voldoen om als startup te worden aangemerkt.
  2. Startende ondernemingen: jonge bedrijven die niet in staat zijn het minimum DGA-salaris te betalen, maar niet aan de hiervoor genoemde voorwaarden van een startup voldoen.
  3. Ondernemingen die langdurig verlies lijden.

Benieuwd naar of jouw onderneming onder een van deze situaties valt? Lees hier dan snel verder in onze gratis gids vol advies en tips.

Hoe verlaag ik het DGA-salaris als ik een BV opricht?

Om verlaging van je minimum DGA-salaris aan te vragen, moet je een brief met een verzoek tot verlaging van het DGA-salaris bij de Belastingdienst indienen. Aan de hand van een voorspelling van de uitgaven en inkomsten van je BV (bijvoorbeeld voor het komende jaar), leg je in de brief met redenen onderbouwd uit waarom je de komende tijd niet in staat zal zijn om een minimum jaarsalaris uit te keren. Tip: zorg ervoor dat je dit goed motiveert.

Benieuwd naar hoe het zit als je als DGA in deeltijd werkt? Kijk dan in onze gratis gids vol met tips! Wil je ook weten waar je vervolgens op moet letten wanneer je verzoek is goedgekeurd en wat je absoluut niet mag doen? In de gids zetten we de belangrijkste zaken voor jou op een rijtje.

Moet ik elk jaar een verzoek indienen?

Gelukkig hoef je niet elk jaar een nieuwe brief naar de Belastingdienst te sturen voor verlaging van het DGA-salaris. Verandert je situatie niet, dan hoef je geen nieuwe brief te sturen naar de Belastingdienst. Verbetert je cashflow door bijvoorbeeld hogere inkomsten en kan je jezelf een hoger salaris uitbetalen? Dan mag je geen gebruik meer maken van de verlagingsregeling. De Belastingdienst controleert ook altijd of jij nog wel in aanmerking komt voor verlaging. Zorg er daarom voor dat je regelmatig nagaat of jouw situatie gewijzigd is. Wil je hulp en advies bij het voorbereiden en het opstellen van het verzoek tot verlaging van je DGA-salaris voor de Belastingdienst? Bel ons dan gerust via 020-3031043 of stuur ons een berichtje op de online chat op www.ligo.nl.  

Hoe ga ik aan de slag met de BV oprichting en het DGA-salaris?

Heb je besloten een BV op te richten, nu je weet dat het "verplichte" DGA-salaris gemakkelijk verlaagd kan worden?  Dan heb je de volgende opties bij het oprichten van je BV

 

  1. Je kunt langs een reguliere notaris gaan. Het nadeel van deze optie is dat de procedure vrij lang kan duren en de kosten hoog kunnen oplopen. Ook dien je meerdere malen langs het kantoor van de notaris te gaan.
  2. Je kunt je BV online oprichten. Kies je voor BV oprichten via Ligo? Dat kan voordelig, eenvoudig en snel. Je vult een online vragenlijst in, maakt een afspraak met de notaris voor identificatie en ontvangt alle finale stukken in je beveiligde dashboard. Zo kan jij snel starten met ondernemen. 

Start nu je BV

Heb je bij de oprichting van een BV vragen over het hoe jij het beste om kan gaan met de wettelijke vereisten rondom het DGA-salaris? Onze Ligo juristen en fiscalisten staan ook elke dag voor je klaar om je te helpen. Je kunt ons op werkdagen tussen 9:00 en 18:00 telefonisch bereiken via 020-3031043 om je goed en gratis te laten adviseren. Daarnaast zijn we elke dag van 9:00 tot 23:00 bereikbaar via onze online chat. Ook in het weekend.

Het Ligo team

Download de gratis DGA-salaris gids

Download hier de gratis DGA-salaris Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de DGA-salaris.

Download Book

Start met slim ondernemen

Doe de gratis Legal Checkup

Start Checkup

Hulp & support

Voor meer informatie klik op support
Support

Ligo Plan

Bekijk de voordelen hier met slechts één klik
Word member

Ook interessant

Wat zijn de kosten van een BV oprichting? Als jij op het punt staat om een besloten vennootschap (BV...
mei 7, 2021
Ben jij een startende ondernemer? Dan heb je waarschijnlijk al wel eens van “statuten” gehoord. Als ...
mei 4, 2021
Met een steeds hogere vaccinatiegraad komt het einde van een roerige corona-tijd langzaamaan in zich...
april 15, 2021
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book
cover_holding_ebook_white
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Working days: 09:00-18:00

Chat Time

Working days: 09:00-23:00

Weekend: 09:00-23:00

ligo-team

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Working days: 09:00-18:00

Chat Time

Working days: 09:00-23:00

Weekend: 09:00-23:00