BV oprichten in 2021 zonder DGA-salaris

BV oprichten in 2021 zonder DGA-salaris
oktober 15, 2021
2 minute read

Het uitkeren van het minimum DGA-salaris speelt een grote rol bij startende ondernemers. Elke startende ondernemer wil namelijk liever geen hoog salaris aan zichzelf uitkeren. Dat heeft er mee te maken dat het fiscaal vaak voordeliger is om jezelf winst uit te keren dan een DGA-salaris. Wil jij ook een BV oprichten, maar ben je bang dat het DGA-salaris jou teveel gaat kosten? Of weet je niet welk minimum DGA-loon jij aan jezelf moet uitkeren, om boetes van de Belastingdienst achteraf te voorkomen? Lees dan snel verder. 

Ben jij een DGA? 

DGA staat voor “directeur-grootaandeelhouder”. Je wordt als directeur-grootaandeelhouder aangemerkt als je minimaal 5% van de aandelen in je bezit hebt van de BV, waarvoor je ook werkt. Dit is bijvoorbeeld het geval als je bestuurder van de BV bent.

Hoogte minimum DGA-salaris 2021

In 2016 was het gebruikelijk loon, ofwel het minimum DGA-salaris, nog € 44.000. Per 2017 is dit met € 1.000 gestegen. In 2017 kwam het DGA-salaris dan ook uit op € 45.000 en voor 2018 en 2019 bleef dit gelijk. Sinds 2021 dient elke DGA zichzelf minimaal € 47.000 te betalen. De DGA mag hier slechts onder bepaalde voorwaarden van afwijken. Lees in ons eerder gepubliceerde blog artikel DGA salaris, wat houdt het precies in? meer hierover.

Het goede nieuws: dit bedrag aan salaris is niet 'echt' verplicht. Jij kunt met een gerust hart een BV oprichten en jezelf geen € 47.000 per jaar uitbetalen.

Wanneer mag je het DGA-salaris verlagen? 

Ben je altijd verplicht het DGA-salaris uit te keren? Nee, gelukkig niet. In een aantal gevallen kan de Belastingdienst een uitzondering voor je maken. De Belastingdienst weet namelijk dat je van een kale kip niet kan plukken. Wanneer je als startende ondernemer een BV opricht, is het begrijpelijk dat je niet meteen in het eerste jaar een DGA-salaris van minimaal €47.000 kan betalen. Jij kunt dus met een gerust hart een BV oprichten! Ben je geen startende ondernemer? Geen zorgen, ook in andere gevallen is het mogelijk dat je niet in staat bent om de jaarlijkse €47.000 aan jezelf uit te betalen.

In de volgende situaties kan jij een verzoek tot verlaging indienen:

  1. Startups: jonge bedrijven met vernieuwende ideeën. Let op: om als startup te worden aangemerkt moet je aan een aantal voorwaarden voldoen, waaronder in het bezit zijn van een S&O-verklaring. Klik hier om erachter te komen aan welke voorwaarden je precies moet voldoen om als startup te worden aangemerkt.
  2. Startende ondernemingen: andere jonge bedrijven die niet in staat zijn het minimum DGA-salaris te betalen. 
  3. Ondernemingen die langdurig verlies lijden.Let op: één kalenderjaar met verlies is onvoldoende om een lager DGA-salaris te kunnen aanvragen. 

Valt jouw onderneming onder één van deze situaties? Lees hier dan snel verder om erachter te komen op welk voordelig bedrag jij je salaris mag vaststellen en hoe je dat doet. Ga jij een BV oprichten en wil je alles echt goed geregeld hebben? Download dan ook onze gratis DGA-salaris gids vol met advies en tips. 

Start nu je BV

Heb je nog vragen over het DGA-salaris?

Heb je vragen over het hoe jij het beste om kan gaan met het DGA-salaris? Wij staan ook elke dag voor je klaar om je te helpen. Je kunt ons op werkdagen tussen 9:00 en 18:00 telefonisch bereiken via 020-3031043 om je goed en gratis te laten adviseren. Daarnaast zijn we elke werkdag van 9:00 tot 22:00 bereikbaar via onze online chat. Ook in het weekend kun je ons tussen 10:00 en 18:00 via de online chat bereiken!

Het Ligo team

Download de gratis DGA-salaris gids

Download hier de gratis DGA-salaris Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de DGA-salaris.

Download hier

Start met slim ondernemen

Doe de gratis Legal Checkup

Start Checkup

Hulp & support

Voor meer informatie klik op support
Support

Ligo Plan

Bekijk de voordelen hier met slechts één klik
Word member

Ook interessant

Heb jij een BV of ben je van plan om een BV op te richten? Grote kans dat je een Ultimate Beneficial...
oktober 14, 2021
Heb je samen met je buitenlandse partner een goed idee voor een bedrijf en wil je daar werk van make...
augustus 26, 2021
Heb jij de knoop doorgehakt en ga je een besloten vennootschap (BV) oprichten? Dan wil je ongetwijfe...
augustus 24, 2021
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book
cover_holding_ebook_white
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Working days: 09:00-18:00

Chat Time

Working days: 09:00-23:00

Weekend: 09:00-23:00

ligo-team

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Working days: 09:00-18:00

Chat Time

Working days: 09:00-23:00

Weekend: 09:00-23:00