13 belastingtips voor zzp'ers

13 belastingtips voor zzp'ers
oktober 15, 2021
Tag: ZZP
13 minute read

Kan jij jezelf een 'zelfstandige zonder personeel' (zzp’er) noemen? Als eigen baas bepaal je zelf de wijze waarop jij je zaken regelt en je opdrachten uitvoert. Dat biedt jou als ondernemer veel vrijheid.

Een heikel punt voor veel ondernemers is de belastingaangifte. Wat je misschien niet weet is dat er diverse belastingvoordelen te behalen zijn waarmee je geld kan besparen.

In dit artikel hebben wij daarom de belangrijkste belastingtips voor zzp'ers voor je op een rijtje gezet.

Inhoud

Wat is een zzp'er?

Hoe kan je als zzp'er zoveel mogelijk geld besparen?

Tip 1. Hou je uren goed bij en voorkom dat je geld misloopt

Tip 2. Betaal minder belasting met de zelfstandigenaftrek

Tip 3. Bespaar extra geld met de startersaftrek

Tip 4. Spaar voordelig voor je pensioen

Tip 5. Hou meer geld over met de MKB-vrijstelling

Tip 6. Werk je samen met je partner? Maak gebruik van de meewerkaftrek

Tip 7. Bedrijfsmiddelen nodig? Koop je benodigdheden slim in

Tip 8. Vraag de KOR aan en betaal geen omzetbelasting

Tip 9. Vraag je btw terug

Tip 10. Reis je veel voor je werk? Investeer in een auto van de zaak

Tip 11. Verreken je verliezen

Tip 12. Open een zakelijke rekening

Tip 13. Laat een specialist het saaie werk doen

Wat is een zzp'er?

Je bent zzp'er als je een zelfstandig ondernemer bent en geen personeel in dienst hebt.

Je bent zzp'er als je een zelfstandig ondernemer bent en geen personeel in dienst hebt. De Belastingdienst let daarbij op continuïteit, ondernemersrisico, bedrijfsomvang en zelfstandigheid.

Of je als zelfstandig ondernemer wordt gezien door de Belastingdienst hangt af van je specifieke omstandigheden. De Belastingdienst let daarbij op continuïteit, ondernemersrisico, bedrijfsomvang en zelfstandigheid. Bekijk hieronder de volledige checklist.

Continuïteit

 • Je levert goederen of diensten en verdient daarmee geld.
 • Je streeft ernaar om jouw werkzaamheden de komende jaren voort te zetten.
 • Je besteedt tijd of geld aan het vinden van nieuwe opdrachtgevers.
 • Je hebt kapitaal om het bedrijf draaiende te houden.

Ondernemersrisico

 • Je bent aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf.
 • Je neemt zelf het risico voor niet-betalen van opdrachtgevers.
 • Je loopt financieel risico als het werk niet goed wordt uitgevoerd.
 • Je doet investeringen waardoor je financieel risico loopt.

Bedrijfsomvang

 • Je hebt minimaal 3 opdrachtgevers per jaar.
 • Je werkt minder dan 70% van het jaar voor dezelfde opdrachtgever.
 • Je hebt een bepaalde omzet die niet zo laag is dat het werk als hobby beschouwd kan worden.

Zelfstandigheid

 • Je hebt niet slechts 1 opdrachtgever, die bovendien jouw laatste werkgever is geweest.
 • Je kan zelf bepalen hoe je jouw werk uitvoert.
 • Je kan zelf jouw tarieven of verkoopprijzen bepalen.
 • Je werkt met je eigen materiaal, gereedschap of apparatuur.
 • Je kan zelf bepalen of je een vervanger stuurt als je ziek of te druk bent.

Hoe kan je als zzp'er zoveel mogelijk geld besparen?

Als zzp'er met een goedlopende zaak zal jij jaarlijks winst maken. Over deze winst zal je inkomstenbelasting (IB) moeten betalen. Deze belasting kan oplopen tot maar liefst 49,50%.

Gelukkig zijn er een aantal aantrekkelijke fiscale regelingen waar je gebruik van kan maken. Met onze handige tips kan jij ervoor zorgen dat je alle mogelijkheden om geld op je bankrekening bij te schrijven volledig benut.

Tip 1. Hou je uren goed bij en voorkom dat je geld misloopt

Iedere zzp'er moet voldoen aan het urencriterium om gebruik te kunnen maken van bepaalde aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek. Op het moment dat jij minstens 1.225 uur besteedt aan je onderneming voldoe je aan het urencriterium. Let op: met het oog op de coronacrisis geldt in 2021 een versoepeling van het urencriterium.

Kan je niet aantonen dat je aan het urencriterium voldoet? Dan loop je geld mis. Zorg er daarom voor dat je er een goede urenadministratie op nahoudt. Je kan tegenwoordig makkelijk zelf je uren bijhouden met handige urenregistratie apps, zoals de gratis Gekko uren app.

Uren bijhouden voor zzp-omzet

Tip 2. Betaal minder belasting met de zelfstandigenaftrek

Een van de bekendste fiscale voordelen die je als zzp'er geniet, is de zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek houdt in dat je een vast bedrag mag aftrekken van het totaalbedrag waar je belasting over moet betalen. In 2021 is dit bedrag vastgesteld op €6.670,-. Om in aanmerking te komen voor deze regeling moet je kunnen aantonen dat je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Doe eenvoudig de ondernemerscheck en kom erachter of je door de Belastingdienst als ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt gezien. Let er op dat je ook aan het urencriterium moet voldoen. Ben je daarnaast 65 jaar of ouder? Dan wordt de zelfstandigenaftrek gehalveerd.

Tip 3. Bespaar extra geld met de startersaftrek

Ben je nog maar net begonnen als zzp'er? Dan kan je ook gebruikmaken van de startersaftrek. De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek waarop je als startende ondernemer aanspraak kan maken.

Om in aanmerking te komen voor deze verhoging moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • je hebt recht op de zelfstandigenaftrek;
 • je was (in de afgelopen vijf jaar) minimaal één jaar geen ondernemer voor de inkomstenbelasting; en
 • je hebt daarnaast gedurende deze periode van vijf jaar niet meer dan twee keer gebruikgemaakt van de zelfstandigenaftrek.

Mag je gebruik maken van de startersaftrek? Dan mag je nog eens €2.123,- aftrekken van het bedrag waarover je belasting betaalt.

Tip 4. Spaar voordelig voor je pensioen

Geld sparen voor je oude dag? Dat kan eenvoudig door een deel van je winst opzij te zetten. Het geld dat je opzij zet, wordt ook wel de 'fiscale oudedagsreserve' (FOR) genoemd. Je mag je bijdrage aan de FOR bij je belastingaangifte aftrekken van het bedrag waar je belasting over betaalt. Je betaalt pas belasting over het opgebouwde bedrag zodra je met pensioen gaat of stopt met je bedrijf.

Oudedagsreserve en jouw pensioen

Om in aanmerking te komen voor de oudedagsreserve moet je aan dezelfde voorwaarden voldoen als bij de zelfstandigenaftrek. Daarnaast mag je geen verlies draaien. Draai je wel verlies? Dan mag je in dat jaar niets bijschrijven voor je oudedagsreserve.

Als je aan deze voorwaarden voldoet, mag je jaarlijks 9,44% van je winst opzij zetten voor je pensioen. Let wel op: het bedrag dat je reserveert mag niet meer zijn dan €9.395,- per jaar in 2021.

Tip 5. Hou meer geld over met de MKB-vrijstelling

Een andere voordelige aftrekpost is de MKB-vrijstelling. Door de MKB-vrijstelling betaal je geen belasting over een percentage van je winst. Het gaat dan wel om de winst verminderd met de aftrekposten.

In 2021 is de MKB-vrijstelling vastgesteld op 14%. Deze 14% kan dus mooi op je bankrekening blijven. Let op: op het moment dat je verlies draait, pakt de vrijstelling juist nadelig uit. De vrijstelling verkleint dan als het ware je verlies. Hierdoor moet je juist méér afdragen aan de Belastingdienst.

Hoe kan je gebruik maken van de MKB-vrijstelling? Eenvoudig! De MKB-vrijstelling wordt door de Belastingdienst automatisch toegepast bij je aangifte inkomstenbelasting.

Tip 6. Werk samen met je partner

Als jij en je partner samenwerken in je onderneming kan je profiteren van de meewerkaftrek, een extra aftrekpost. Het gevolg is dat je dan minder belasting betaalt over de winst. 

Je komt in aanmerking voor de meewerkaftrek als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • je bent ondernemer;
 • je voldoet aan het urencriterium; en
 • jouw partner werkt minstens 525 uren per jaar of krijgt een partnervergoeding lager dan €5.000,- . Ontvangt jouw partner meer dan €5.000,-? Dan gelden er andere regels.

Hoeveel kan je in totaal aftrekken van het bedrag waarover je belasting moet betalen? Dit hangt af van de hoogte van je winst en het aantal uren dat je partner meewerkt. Het is daarom verstandig om altijd een urenadministratie bij te houden.

Meegewerkte uren

Meewerkaftrek
Percentage (van de winst)

0 tot 525

0

525 tot 875

1,25%

875 tot 1.225

2%

1.225 tot 1.750

3%

1.750 of meer

4%

Bron: Belastingdienst.nl

Let op: je mag alleen de uren meerekenen die verder gaan dan de ‘gebruikelijke hulp’ binnen een relatie. Het opnemen van de telefoon van je partner telt bijvoorbeeld niet mee.

Meewerkaftrek voor samenwerking met je partner

Tip 7. Bedrijfsmiddelen nodig? Koop je benodigdheden slim in

De meeste zelfstandige ondernemers investeren regelmatig in hun bedrijfsmiddelen. Denk aan je website, software of spullen zoals gereedschap en machines. Om die reden heeft de overheid de zogenoemde Kleinschaligheidinvesteringsaftrek (KIA) in het leven heeft geroepen.

Deze Kleinschaligheidinvesteringsaftrek geeft jou recht op extra aftrek als je minimaal €2.401,- investeert in jouw bedrijfsmiddelen. Let op: het gaat hierbij om het totaalbedrag. Daarnaast moet elke investering minimaal €450,- zijn.

Laten we dit verduidelijken met een voorbeeld. Stel, je koopt een bureaustoel van €350,- euro bij Leen Bakker en een bureau voor €200,- bij Ikea. Je kan nu geen extra aftrek krijgen, omdat beide investeringen  minder dan €450,- waard zijn.

Koop je de stoel en de tafel wél bij hetzelfde bedrijf? Dan geldt de aankoop wél als één investering van boven de €450,- en kan je de KIA toepassen. Let wel, je moet nog steeds aan het minimumbedrag van €2.401,- voldoen!

Het bedrag waarmee jij je winst mag verminderen is afhankelijk van je investeringsbedrag. Als je tussen de €2.401,- en €328.721,- investeert, mag je tot wel 28% van het geïnvesteerde bedrag aftrekken van de winst.

Tip 8. Vraag de KOR aan en betaal geen omzetbelasting

Hoeveel omzet verwacht jij dit jaar te behalen? Als dit niet meer is dan €20.000,- per jaar dan kom je in aanmerking voor de zogeheten Kleineondernemersregeling (KOR). Je kan gebruikmaken van de KOR als:

 • je ondernemer bent;
 • je in Nederland bent gevestigd; en
 • je niet meer dan €20.000,- aan omzet hebt behaald in één jaar.

Als je voor de KOR kiest, mag je gebruikmaken van een extra fiscaal voordeel: de btw-vrijstelling. Iedereen die een product of dienst koopt, betaalt een prijs waarbij de btw-belasting al is inbegrepen. De verkoper van het product of dienst (jij als ondernemer) draagt deze belasting weer af aan de overheid.

Btw-vrijstelling betekent dat je voor leveringen geen btw meer in rekening hoeft te brengen bij jouw klanten. Sterker nog, je mag helemaal geen btw meer vermelden op je factuur. Je kan jouw product of dienst dan dus goedkoper aanbieden. 

Omdat je geen btw meer berekent of ontvangt, hoef je ook geen btw-aangifte meer te doen. Dat bespaart werk én kosten. Toch heeft dit ook een nadeel: je kan de btw die andere ondernemers bij jou in rekening brengen niet meer via de btw-aangifte terugvragen. Dus als je regelmatig spullen koopt voor je bedrijf dan is het dus niet zo handig om gebruik te maken van de KOR.

Bekijk hieronder een korte video van de Belastingdienst om erachter te komen of de KOR voor jou wel of niet handig is.

Tip 9. Vraag je btw terug

Veel ondernemers hebben wel eens een factuur uitgeschreven die uiteindelijk nooit werd betaald. Dit is natuurlijk nogal vervelend, al helemaal wanneer je de vermelde btw al hebt betaald. Gelukkig is daar een oplossing voor. Onterecht betaalde btw kan je namelijk eenvoudig terugvragen bij de Belastingdienst.

Je moet hiervoor aantonen dat de vordering 'oninbaar' is. Dit betekent dat er grote kans is dat de vordering niet betaald gaat worden. Zodra je dit hebt gedaan, vergeet dan niet om de onbetaalde factuur ook in je boekhouding aan te passen (excl. btw). Je krijgt je btw dan terug. Doe je dit niet? Dan kan dat tot gevolg hebben dat je teveel inkomstenbelasting betaalt.

Tip 10. Reis je veel voor je werk? Investeer in een auto van de zaak

Ben je een zelfstandig ondernemer en maak je veel kilometers voor je werk? Dan is het aan te raden om te investeren in een auto van de zaak. Je mag dan namelijk al je kosten voor de auto aftrekken. Denk aan de aanschaf- of leasekosten, maar ook bijvoorbeeld de onderhoudskosten.

Gebruik je de auto privé? Dan mag je geen kosten in mindering brengen, tenzij je niet meer dan 500 km rijdt buiten je werk om. Meer weten? Op de website van de Belastingdienst kun je meer lezen over welke autokosten jij mag aftrekken bij gebruik van een zakelijke auto.

Er zijn een aantal aantrekkelijke fiscale regelingen waar je gebruik van kan maken als startend zzp'er. Met onze handige tips akn je zoveel mogelijk geld besparen.

 

Tip 11. Verreken je verliezen

Wanneer je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting heb je de mogelijkheid om je verliezen van eerdere jaren te verrekenen met je positieve inkomsten van een ander jaar.

Je mag verliezen verrekenen tot aan drie jaar terug en tot aan negen jaren vooruit. Dat is erg handig, want met de verrekening wordt het bedrag waarover je belasting betaalt lager. Hierdoor kan je geld terugkrijgen van de Belastingdienst.

Lijdt je tijdelijk verlies? En wil je dit verlies verrekenen met winsten uit voorgaande jaren? Dien dan direct een verzoek in bij de Belastingdienst om je verliezen te verrekenen.

Tip 12. Open een zakelijke rekening

Een zakelijke rekening is wettelijk gezien niet verplicht, maar in de praktijk doe je er als zzp'er verstandig aan een zakelijke rekening te openen voor een goede administratie.

Veel zzp'ers nemen voor privégebruik een voorschot op de winst die zij maken. Houd er echter rekening mee dat je altijd een bedrag opzij zal moeten zetten voor de inkomstenbelasting. De inkomstenbelasting wordt namelijk jaarlijks achteraf definitief vastgesteld door de Belastingdienst.

Met een zakelijke rekening houd je overzicht en kan je maandelijks een bedrag opzij zetten. Daarmee voorkom je dat je achteraf alsnog belasting moet afstaan.

Laat saai werk laten uitvoeren door een expert

Tip 13. Laat een specialist het saaie werk doen

Als al deze belastingregels voor jou niets meer dan wartaal zijn, laat je dan begeleiden door een professional. Boekhouders en belastingadviseurs zijn altijd op de hoogte van alle wijzigingen in het belastingstelsel. De specialist kan met jou samen uitstippelen wanneer en onder welke voorwaarden je kan profiteren van fiscale regelingen.

Door het werk uit handen te geven houdt je meer tijd over voor de zaken die er écht toe doen en weet je zeker dat je geen voordelen misloopt.

Ben jij er klaar voor om geld te besparen?

Met onze 13 gouden tips kun jij als zzp'er veel geld besparen op jouw belastinguitgaven. Heb je nog vragen over een van deze fiscale regelingen of tips? Of wil je weten waar je terecht kan voor betrouwbare accountants en belastingadviseurs?

Neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen je doorverbinden met een van onze specialisten. Zij helpen jou graag verder. Bel ons via 020-3031043 of stuur ons een berichtje via de chat.

Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Start met slim ondernemen

Doe de gratis Legal Checkup

Start Checkup

Hulp & support

Voor meer informatie klik op support
Support

Ligo Plan

Bekijk de voordelen hier met slechts één klik
Word member

Ook interessant

ZZP
Wist je dat de term zzp regelmatig voor misverstanden zorgt? Veel mensen denken namelijk dat zzp een...
november 22, 2017
ZZP
Ben je klaar te starten met een nieuw bedrijf? Eén van de belangrijkste keuzes die je als starter mo...
november 3, 2017
ZZP
Ben je van plan om binnenkort een eigen onderneming te beginnen? Wil je, zoals de meeste ondernemers...
oktober 1, 2017
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book
cover_holding_ebook_white
Download de gratis Holding Gids

Download hier de gratis Holding Gids. Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Download Book

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Working days: 09:00-18:00

Chat Time

Working days: 09:00-23:00

Weekend: 09:00-23:00

ligo-team

Ons Team

Ons team bestaat uit gedreven enthousiastelingen die elke dag een stapje extra zetten om van Ligo een groot succes te maken. We houden van aanpakken, van streven naar een doel, van impact maken en dat elke dag.

Working days: 09:00-18:00

Chat Time

Working days: 09:00-23:00

Weekend: 09:00-23:00