Laatst geüpdated op maart 29, 2024 door Wendy Bogers

Ook interessant:

  1. BV of VOF: wat zijn de verschillen?
  2. Eenmanszaak omzetten naar BV: hoe en waarom?

1. Niet de juiste rechtsvorm

Hoewel de meerderheid van de bedrijven in Nederland geregistreerd staat als een eenmanszaak of VOF, is er bij deze rechtsvormen geen juridische scheiding tussen het vermogen van het bedrijf en het vermogen van de ondernemer. Dit betekent dat het privé-vermogen van deze ondernemer aangesproken kan worden door schuldeisers van het bedrijf.

Een BV is een aparte juridische entiteit met een afgescheiden vermogen. Dit vermindert de kans dat jouw persoonlijke bezittingen (zoals je huis, auto en bankrekeningen) in gevaar komen, indien jouw bedrijf wordt aangeklaagd of schulden niet kan voldoen.

Met een BV stel je jouw privé-vermogen veilig en kun je zorgeloos ondernemen. Fiscaal gezien, kan een VOF of eenmanszaak voordeliger zijn als je beperkte winst maakt. Een BV oprichten doe je bij Ligo al vanaf €299,-!

Download de gratis Rechtsvorm Gids

Hierin lees je alles wat je moet weten over het kiezen van de juiste rechtsvorm.

2. Geen onderzoek

Definieer een duidelijke visie, stel doelen, doe marktonderzoek en maak een marketingplan. Een businessplan kan je helpen om een mentaal kader te creëren.

Het proces van het schrijven van een businessplan dwingt je ertoe te onderzoeken en te verwoorden wat jouw visie is en hoe je het kan laten uitgroeien tot een succesvol bedrijf. Het houdt je scherp en helpt je in gesprekken met investeerders.

3. Niet de juiste mede-oprichter

Start een bedrijf met iemand die andere skills heeft dan jij. Je beste vriend hoeft niet per se de beste mede-oprichter te zijn. Jouw mede-oprichter moet je aanvullen.

Het beste team bouw je met personen die complementair aan elkaar zijn. Als je nog niet eerder met iemand hebt samengewerkt, is het geen gek idee om eerst een tijdje ‘proef’ te draaien voordat je er samen in springt.

Onder startups de nummer 1 reden van falen: onenigheid tussen founders. Vergeet ook nooit een aandeelhoudersovereenkomst te sluiten tussen jou en je mede-oprichter.

4. Iemand op zijn woord vertrouwen

Tijd en een papierhandel besparen door geen contract op te stellen? Geen goed idee. Er is altijd een risico dat iemand zijn afspraken niet nakomt. Terwijl het maken van een contract niet veel tijd hoeft te kosten, kan het overslaan van deze belangrijke stap aanzienlijke gevolgen hebben.

Zorg voor schriftelijke vastlegging van afspraken, zodat je geen onnodige risico’s loopt. Discussies en onduidelijkheid zijn snel de wereld uit met contracten.

De Ligo website biedt vele juridische documenten die je eenvoudig op maat kunt maken, online kunt ondertekenen, verzenden en beheren zodat je papierloos kunt werken. Het kost je up-front een paar minuten, maar bespaart je duizenden euro’s aan juridische kosten bij een geschil.

Geschillen en aansprakelijkheden kunnen fataal zijn voor je bedrijf. Probeer Ligo één maand gratis en vrijblijvend en download één contract op maat gratis!

5. Geen bescherming intellectuele eigendom

Maak het anderen niet makkelijk om er met jouw ideeën of werk vandoor te gaan. Als jij ‘the next big thing’ hebt bedacht, is het toch jammer als jij geen controle hebt over de eigendom hiervan. Registreer je merkzorg dat het bedrijf eigenaar is van auteursrechten op werken uitgevoerd door derden, vraag een octrooi aan voor jouw uitvinding en bescherm je handelsnaam.

Daarnaast is het belangrijk vertrouwelijk bedrijfsinformatie goed te beschermen. Vraag iedereen die toegang heeft tot deze informatie een NDA (geheimhoudingsovereenkomst) te tekenen.

Voor werknemers kan een concurrentiebeding evident zijn en afspraken over wie eigenaar wordt van rechten op werken die tijdens werktijd worden ontwikkeld.

Als je niet in staat bent om intellectuele eigendomsrechten af te dwingen, kan het een pijnlijke kwestie zijn als blijkt dat je geen aanspraak kunt maken op essentiële onderdelen van het succes van je bedrijf.

Telefonisch overleggen over jouw situatie?

Wil je weten hoe jij jouw bedrijf optimaal kunt beschermen tegen risico’s?

Doe op onze website geheel gratis de Legal Checkup. Na deze test ontvang je een ‘legal health score’. Binnen 5 minuten weet je precies hoe je ervoor staat en wat je kunt doen om jezelf en jouw bedrijf te beschermen.

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)