Algemene voorwaarden verstrekken, hoe doe je dat?

Hoe verstrek je algemene voorwaarden? Dit dient op de juiste wijze te gebeuren. Er gelden namelijk strenge regels voor de vertrekking van algemene voorwaarden. Claims van klanten, klanten die weigeren te betalen en aansprakelijkheid die op de loer ligt, het zijn allemaal risico’s waar jij als ondernemer tegen aan kan lopen. Om jezelf hiertegen te beschermen, is het belangrijk dat je als ondernemer spelregels (algemene voorwaarden) hebt die gelden tussen jou en je klanten. Goede algemene voorwaarden zijn een must! Maar let op: het is wel belangrijk dat je deze algemene voorwaarden op de juiste wijze verstrekt aan je klanten. Doe je dit niet? Dan gelden jou algemene voorwaarden niet en is de kans op conflicten tussen jou en je klanten groot. Hoe zorg je ervoor dat jouw algemene voorwaarden van toepassing zijn? We leggen het je hier uit.

algemene-voorwaarden

Wat zijn algemene voorwaarden?

Algemene voorwaarden worden ook wel de ‘kleine lettertjes’ genoemd. Het zijn de regels die je als ondernemer van toepassing verklaart op de relatie met je klanten. In de algemene voorwaarden kun je diverse algemene afspraken maken. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over de betaaltermijn, levering van een product of dienst, intellectueel eigendom en/of beperking of zelfs uitsluiting van je aansprakelijkheid. Wat je niet in je algemene voorwaarden mag opnemen, zijn kernbepalingen van de overeenkomst. Hierbij kan je denken aan bepalingen over de omschrijving en de prijs van de diensten en producten die je aanbiedt.

Waarom algemene voorwaarden?

Het is voor jou als ondernemer evident om goede algemene voorwaarden te hebben Maar waarom? Waterdichte algemene voorwaarden kunnen conflicten en daarmee ook ellenlange kostbare rechtsprocedures voorkomen. Zo kunnen algemene voorwaarden jou onder andere beschermen tegen claims van klanten en kunnen ze in bepaalde situaties voorkomen dat je aansprakelijk wordt gesteld. Als een klant bijvoorbeeld onterecht klaagt dat een dienst te laat is geleverd, kan jij terugvallen op jouw algemene voorwaarden. Algemene voorwaarden geven jou en je klant zekerheid bij het zakendoen. Jullie weten door de duidelijke afspraken precies waar jullie aan toe zijn.

Algemene voorwaarden ter hand stellen

Algemene voorwaarden gaan niet vanzelf gelden tussen jou en je klanten. Het feit dat je ze hebt, is niet genoeg. Om algemene voorwaarden te laten gelden, dien je jouw klanten eerst op de hoogte te stellen dat jouw algemene voorwaarden van toepassing zijn. Vervolgens dien je de algemene voorwaarden op de juiste manier te verstrekken. Om snel en duidelijk een overzicht te krijgen hoe je algemene voorwaarden op de juiste wijze verstrekt, hebben wij hieronder een schema voor je gemaakt!

av-chartflow

Heb je goede algemene voorwaarden nodig?

Ligo biedt voor verschillende typen bedrijven algemene voorwaarden aan. Door een vragenlijst in te vullen, heb je binnen no time algemene voorwaarden afgestemd op jouw business! Bekijk hier de algemene voorwaarden die Ligo heeft.

Zit jouw type algemene voorwaarden er niet tussen? No worries! Het opstellen van algemene voorwaarden is doorgaans een maatwerk klus. Je kan een offerte aanvragen bij onze aangesloten advocaten die je binnen één dag ontvangt. Registreer je hier, waarna je offertes kan aanvragen.

Juridisch advies over algemene voorwaarden

Als Ligo member kun je onbeperkt telefonisch advies krijgen van onze advocaten als je vragen hebt over jouw algemene voorwaarden. Bekijk hier de voordelen van het membership.

Zeker weten dat je niets vergeet?

Wil je zeker dat je jouw algemene voorwaarden op de juiste wijze verstrekt? Bij Ligo hebben we overzichtelijke checklists ontwikkeld voor het verstrekken van algemene voorwaarden. We begeleiden je stap voor stap, zodat je zeker weet dat je niets belangrijks vergeet. Start hier de workflow Algemene Voorwaarden Verstrekken.

Start nu en vergeet niets belangrijks!

Ligo dashboard